Kennismaking | EOS R Systeem

door Persbericht Canon NL op woensdag 05 september 2018

Amstelveen, 5 September 2018 – Canon, wereldleider in imaging-oplossingen, breidt vandaag haar iconische full-frame assortiment uit met de lancering van het nieuwe EOS R-System, de eerste systeemcamera met innovatieve, nieuwe RF Mount. Met ’s werelds snelste autofocusi en de eerste camera die de mogelijkheid biedt om scherp te stellen in lichtomstandigheden tot maar liefst -6EVii, is dit de perfecte keuze voor professionele resultaten. De geheel nieuwe serie RF-lenzen bouwt verder op Canon’s optische uitmuntendheid en erfgoed, terwijl de bijbehorende accessoires fotografen en filmmakers nog creatievere kansen en grotere mogelijkheden bieden tot personalisatie dan ooit te voren.

EOS R
Het baanbrekende EOS R-System biedt een geheel nieuw innovatie niveau dat nog rijkere resultaten oplevert met ongeëvenaarde scherpte en detail. De EOS R is de eerste systeemcamera met een RF- lensvatting voorzien van 12 contactpinnen, een 20mm flange back en een grote mount met een diameter van 54mm die een nog grotere flexibiliteit in lensdesign mogelijk maakt.

EOS R Body-visual-klein

Door de combinatie met krachtige RF-lenzen, een 35mm full-frame CMOS-sensor met circa 30.3 miljoen effectieve pixelsiii en de nieuwste DIGIC 8-beeldprocessor, levert de EOS R continu beeldmateriaal van hoge kwaliteit. De Digital Lens Optimizer, die factoren zoals aberraties corrigeert, werkt op de kracht van de bijbehorende RF-lenzen om op die manier de camerabody te corrigeren waar nodig, waardoor de impact op de continue opnamesnelheid wordt geminimaliseerd.

Met ’s werelds snelste autofocus van slechts 0.05 secondeniv en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig vast te leggen met 8fps met continuous shooting (fixed AF) en 5fps met AF tracking, maakt de EOS R continu zelfverzekerd werken mogelijk. De EOS R beschikt tevens over Touch and Drag AF, die een intuïtieve selectie mogelijk maakt uit de indrukwekkende 5,655 AF-positiesv - meer dan welke andere camera in zijn klasse dan ook. Als ’s werelds eerste camera die een automatische scherpstelling bij licht tot -6 EVvi mogelijk maakt, is de EOS R uiterst geschikt voor opnamen bij weinig licht. In combinatie met de geavanceerde Electronic Viewfinder (EVF), met 3.69 miljoen dots, die het mogelijk maakt om zelfs in het donker de nauwkeurige kleuren van het onderwerp weer te geven, biedt de EOS R 100 procent dekking van welke scène dan ook. De EOS R is fluisterstil voor opnamen in de meest discrete omgevingen, waardoor deze camera ideaal is voor fotojournalisten of bruidsfotografen.

De EOS R is met zijn verbluffende 4K-videobeelden inclusief volledige audiobediening, een variangle scherm en handmatige focus peaking bovendien zeer geschikt voor filmopnames. Daarnaast kunnen filmmakers ook werken in 10-bit via HDMI en stelt Canon Log filmmakers in staat om beelden in neutrale contrasten vast te leggen, met een dynamisch bereik tot 12 stops met ISO 400, waardoor tijdens de nabewerking elke subtiele nuance van kleur en detail in schaduwen en highlights benadrukt kan worden.

Vrijwel elke knop op de EOS-body is aanpasbaar, zodat nieuwe personalisatie- en functionaliteitsniveaus bereikt kunnen worden voor de EOS-gebruiker. De vertrouwde, maar toch verfijnde EOS-ergonomie en bediening inclusief de weerbestendige, stevige behuizing van magnesiumlegering, de comfortabele grip en intuïtieve lay-out, stellen gebruikers in staat om gedurende een langere tijd te fotograferen. Als eerste onder de Canon EOS-camera’s, beschikt de EOS R over een multi-function bar die gepersonaliseerd kan worden door middel van een swipe of een lichte aanraking voor voorkeursinstellingen zoals ISO. Speciaal ontworpen voor gebruikers die onderweg zijn, zorgt Bluetooth voor een naadloze verbinding tussen een smartphone en de EOS R en kunnen GPS-gegevens eenvoudig vastgelegd worden in foto’s. Dankzij remote shooting via de Canon Camera Connect-app zijn er extra veel mogelijkheden voor creativiteit.

Als een nieuwe geïntroduceerde functie voor alle RF-lenzen, zijn ze allemaal voorzien van een Control Ring om het diafragma, de sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie aan te passen. Dit betekent dat het niet meer nodig is om weg te kijken van het onderwerp. De intuïtieve ergonomie van de RF-lenzen zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke fotografie-ervaring.

Geavanceerde lenzen
De RF-lensvatting maakt een volledig nieuw lensdesign mogelijk – de 20mm flange back en de grote mount met een diameter van 54mm hebben het voor de engineers van Canon mogelijk gemaakt om nieuwe lenzen te ontwerpen die voorheen niet mogelijk waren. Met lenzen die nog steeds de fundering vormen van het EOS-System, introduceert Canon vandaag ook vier nieuwe EOS R-lenzen waarmee de mogelijkheden van optische uitmuntendheid worden uitgebreid. Zo is de RF 50mm f/1.2L USM een extreem snelle 50mm f/1.2 L-serie prime lens, zelfs de snelste lens in zijn klasse, die de nieuwe standaard vormt voor kwaliteit en snelheid. De lens levert beelden met buitengewone details, superieure scherpte, een verbluffende scherptediepte en opmerkelijke prestaties bij weinig licht. De RF 24-105mm f/4L IS USM is een zoomlens uit de L-serie en de eerste full-frame Canon-lens die is voorzien van Nano USM voor superieure controle, en het vloeiend volgen van het onderwerp wanneer deze van de camera af beweegt of juist naar de camera toe - ideaal voor filmmakers waarvoor een soepele scherpstelling een must is voor natuurlijk ogende focusovergangen. De lens is slank, gemakkelijk te gebruiken en een constant diafragma van f/4. De snelle, stille autofocus en 5-stops beeldstabilisatie maken de lens eveneens perfect voor het maken van films.

RF 24-105mm f4L IS USM-klein RF 28-70mm f2L USM-klein
RF 28-70mm f2L USM-klein RF 35mm f1.8 MACRO IS STM-klein

De veelzijdige RF 28-70mm f/2L USM biedt een nieuw niveau in creativiteit, aangezien het de eerste full- frame standaardzoomlens is met een diafragma van f/2 over het gehele zoombereik. Verder heeft de lenstubus een schokabsorberend mechanisme dat uitstekend in staat is om de impact van stoten te verminderen. Ten slotte is de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, een supersnelle 35mm f/1.8 macrolens, ideaal voor straat-, reis- en close-up fotografie. De RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM biedt een overweldigend groothoekperspectief, close-up focus en Hybrid IS. De focus, het diafragma en IS drive system zijn allen geïntegreerd in één unit.

Elke lens binnen handbereik
Met drie nieuwe mount-adapters, kunnen meer dan 70 EF en EF-S lenzen gebruikt worden met het innovatieve EOS R-systeem, waardoor een nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd aan bestaande optica, terwijl de uitstekende prestaties en functionaliteit die al zichtbaar zijn in combinatie met de EOS- DSLR’sviii behouden blijven. De Canon mount-adapter is net als de RF-lenzen voorzien van een control ring, zodat gebruikers hun setup eenvoudig kunnen behouden ongeacht of ze nu RF-, EF-, of EF-S mount- lenzen gebruiken. De drop-in filter mount-adapter biedt tevens de mogelijkheid om een serie drop-in filters te gebruiken (drop-in circulair polarisatiefilter of drop-in variable ND-filter). Het drop-in variable ND- filter controleert de belichting, terwijl het circulair polarisatiefilter reflecties vermindert en de kleurverzadiging verbetert. Beide ideaal voor filmmakers, bij gebruik van lenzen waarbij het moeilijk is om een filter toe te voegen en voor het vastleggen van verbluffende beelden waar storytelling om vraagt.

Bekijk 16 clips van Canon USA over het nieuwe EOS R Systeem 
EOS-R-YT

Personaliseer elke fase van jouw fotografiereis
Het brede scala aan innovatieve accessoires die beschikbaar zijn voor de EOS R omvat een krachtige en veelzijdige battery grip en flitser. Met de battery grip, BG-E22, kunnen twee hoogwaardige lithium-ion LP- E6N accu’s gebruikt worden die extern opgeladen kunnen worden via een USB-adapter, waardoor een verbeterde bediening ontstaat voor de fotograaf en een langdurigere sessie plaats kan vinden wanneer de camera in een verticale positie gehouden wordt. Voor creatieve lichtopties, beschikt de BG-E22 ook over een flitsaansluiting, zodat een traditionele, bedrade studioflits eenvoudig gecombineerd kan worden met de EOS R. De Speedlite EL-100 is een compacte, lichte en krachtige flitser met een automodus die communicatie met compatibele camera’s mogelijk maakt waardoor de complicaties van flitsfotografie geëlimineerd worden. Met voldoende vermogen om meerdere onderwerpen te verlichten, of het nu in een donkere omgeving is of buiten in de zon, zijn de opnamemogelijkheden uitgebreid. Daarnaast bounct de Speedlite EL-100 licht via muren en plafonds voor een zachter resultaat, net als bij natuurlijk licht.

Gebaseerd op het EOS R-System, heeft Canon een serie producten geproduceerd op basis van de behoeften van fotografen en filmmakers voor de toekomst waarmee de grenzen van imaging worden opgeschroefd. De EOS R, nieuwe RF-lenzen en accessoires bieden meer creativiteit en mogelijkheden dan ooit tevoren, voor een geheel nieuwe ervaring in fotografie. De nieuwe EF-M 32mm f/1.4 STM, een innovatieve 32mm lens voor het EOS M-systeem, en de EF 400mm f/2.8L IS III USM en de EF 600mm f/4L IS III USM, twee revolutionaire, lichtgewichte professionele supertelelenzen, zorgen ervoor dat alle fotografen en filmmakers toegang hebben tot de best mogelijke apparatuur om hun verhaal te vertellen.

Digital Photo Professional Express (DPP Express)
Om zoveel mogelijk uit gemaakte foto’s te kunnen halen en om de RAW development workflow voor fotografen uit te breiden, lanceert Canon vandaag ook de Digital Photo Professional Express (DPP Express)ix voor iPad®. DPP Express is hoogwaardige software voor het bekijken en bewerken van RAW- bestanden gemaakt met zowel EOS- als EOS R-camera’s en is intuïtief en eenvoudig in gebruik.

Afbeeldingen kunnen eenvoudig via de Canon Camera Connect-app worden gedownload en kunnen direct worden bewerkt via de iPad® app; van het aanpassen van de witbalans tot het finetunen van de belichting en tooncurves.

DPP Express kan bovendien stilstaande beelden weergeven met behulp van PQ (Perceptual Quantization), een HDR format die gericht is op de productie en distributie van films. De software maakt het mogelijk om beelden van hoge kwaliteit weer te geven en te bewerken met een groot dynamisch bereik.

Input to output offering
Vandaag versterkt Canon tevens haar input to output met een nieuwe printsoftware. Met behulp van de nieuwe printsofware Professional Print & LayoutL, kunnen met Digital Photo Professional afbeeldingen van hoge kwaliteit worden geprint met behoud van belangrijke kenmerken zoals uitstekende gradatie, scherpte en een nauwkeurige kleurweergave. In de software zit de nieuwe DPRAW- printfunctie inbegrepen, die printen in high-definition mogelijk maakt. Deze functie biedt tevens de mogelijkheid tot het verwerken van depth map informatie van DPRAW-bestanden, waardoor een reproductie van scherpe details en structuren mogelijk is precies zoals de fotograaf dit voor ogen heeft. Dit geeft een gevoel van driedimensionale prints.

Ook inbegrepen is de nieuwe HDR-printfunctie, waarmee de highlights van een afbeelding sterk kunnen worden gereproduceerd in print. Met behulp van de Exhibition Lighting Optimisation-functie kunnen prints bovendien geprint worden met een hoog dynamisch bereik, zeker in combinatie met de heldere lichtomstandigheden in een galerij of tijdens een tentoonstelling.

Prijzen en beschikbaarheid

EOS R Body: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 2.539,99.

RF 50mm f/1.2L USM: naar verwachting vanaf eind oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 2.539,99.

RF 24-105mm f/4L IS USM: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 1.219,99.

RF 28-70mm f/2L USM: naar verwachting vanaf eind december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 3.299,99.

RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM: naar verwachting vanaf eind december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 559,99.

Canon mount adapter EF-EOS R: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 119,99.

Canon control ring mount adapter EF-EOS R: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 229,99.

Canon drop-in filter mount adapter EF-EOS R met drop-in Variabele ND-filter A: naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 459,99.

Canon drop-in filter mount adapter EF-EOS R met drop-in circulair polarisatiefilter A: naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 339,99.

Battery Grip BG-E22: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 339,99. Speedlite EL-100: vanaf oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 229,99. 

EOS R-SYSTEM - Kenmerken

 • Nieuwe standaard in optische prestaties, lensdesign en creativiteit
 • Verbeterde communicatie en power transmission tussen lens en camera
 • Volledige comptabiliteit met bestaande EF en EF-S lenzen en accessoires
 • Superieure prestaties bij weinig licht

EOS R - Kenmerken

 • Door de combinatie met krachtige RF-lenzen, een 35mm full-frame CMOS-sensor met circa 30.3 miljoen effectieve pixelsiii en de nieuwste DIGIC 8-beeldprocessor, levert de EOS R continu beeldmateriaal van hoge kwaliteit
 • -6 EV low light AF – ’s werelds eerste camera met de mogelijkheid om scherp te stellen onder dergelijke lichtomstandigheden
 • ’s-Werelds snelste autofocus - 0.05 seconden
 • Digital Lens Optimizer
 • Touch and Drag AF – 5,655 selecteerbare AF-posities
 • Silent shooting
 • 4K-video met 10-bit via HDMI

RF 50mm f/1.2L USM – Kenmerken

 • Heldere, hoogwaardige beeldkwaliteit met de voordelen van het EOS R-System
 • Snelle en precieze optische prestaties
 • Legendarische L-serie beeldkwaliteit en duurzaamheid
 • Voor professioneel gebruik

RF 24-105mm f/4L IS USM – Kenmerken

 • Professionele, standaard zoomlens
 • Stabiele, professionele prestaties
 • 5-stops beeldstabilisatie
 • Snelle, soepele en stille Nano USM focus
 • Legendarische L-serie beeldkwaliteit voor verbluffende details, diepte en scherpte

RF 28-70mm f/2L USM – Kenmerken

 • ‘s Werelds eerste full-frame standaardzoomlens met een f/2 diafragma over het gehele zoombereik.
 • Herdefinieert wat je kunt verwachten van een standaardzoomlens
 • Soepele en fluisterstille autofocus, met Canon’s USM technologie
 • Eenvoudige bediening en intuïtieve ergonomie voor een natuurlijke fotografie-ervaring
 • Legendarische Canon L-serie biedt zekerheid

RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM - Kenmerken

 • Uitstekende beeldkwaliteit, een overweldigend groothoekperspectief in een compact formaat
 • Superieure prestaties bij weinig licht, zodat je zelfs in de meest donkere lichtomstandigheden een scène vast kunt leggen
 • Leg de fijnste details vast met de 5-stops beeldstabilisatie
 • Reis licht, fotografeer met meer creativiteit en instinctief

Canon Mount Adapters (Canon mount adapter EF-EOS R, Canon control ring mount adapter EF-EOS R en Canon drop-in filter mount adapter EF-EOS R) - kenmerken

 • Voor gebruik met bestaande EF en EF-S lenzen op de Canon EOS R-camera
 • Verander camera-instellingen via de Lens Control Ring (enkel toegepast op de control ring mount adapter)
  • Gebruik drop-in optical filters (enkel toepasbaar met de drop-in filer mount adapter) – ofwel de drop-in circular polarizing filter of drop-in variable ND filter
 • Voor professioneel gebruik

Battery Grip BG-E22 - Kenmerken

 • Langer fotograferen en filmen met de EOS R
 • Uitstekende bediening bij gebruik in een verticale positie
 • Lichtgewicht – 330g
 • Flitsaansluiting voor synchronisatie met externe studioflitser

Speedlite EL-100 - Kenmerken

 • Eenvoudige start in flitsfotografie
 • Creëer natuurlijk licht door indirect te flitsen
 • Leer om creatiever te worden met belichting
 • Onderdeel van de EOS familie van camera en lenzen

Digital Photo Professional (DPP) Express - Kenmerken

 • Nieuw RAW formaat - CR3 compatible
 • Intuïtief en gebruiksvriendelijke UI/UX met aanraakbediening
 • Meerdere bewerkingshistories in één afbeelding
 • Geef stilstaande beelden weer met PQ (Perceptual Quantization), HDR format die gericht is op de productie en distributie van films
 • Voor iPad®
 • Verbinding via Canon Camera Connect-app

Professional Print & Layout - Kenmerken

 • Laat de wereld door jouw ogen zien
 • Nauwkeurige kleurreproductie
 • Scherp tot in fijne details
 • Uitstekende tonaliteit in highlights en schaduwen

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.