Irista 2018 (deel 1)

door Pieter Dhaeze op maandag 19 november 2018

Irista is Canon’s cloud based opslag en beheerservice voor je foto’s en video’s. Als enthousiaste amateur fotograaf of professional ben je ongetwijfeld al eens op zoek geweest naar een veilige plek voor je beeldmateriaal. Wat je ervaring ook mag zijn op dit gebied, het is de moeite om dit artikel verder te lezen en meer te weten te komen van de service die Canon biedt.

Als een van de belangrijkste spelers in de imaging branche heeft Canon namelijk Irista ontwikkeld om jouw fotografieworkflow te ondersteunen. Het is dan ook meteen goed om te weten dat Canon met Irista verder gaat dan alleen het bieden van een veilige opslag, maar je ook meteen tools geeft om meer te doen met je beeldmateriaal. Irista blijft overigens voortdurend in ontwikkeling en als gebruiker kun je het Irista-team direct feedback geven.

irista-website

Irista = meer
Volgens Canon verdient je beeldmateriaal namelijk meer dan alleen om teruggevonden te worden onder een laag ‘digitale’ stof. Daarom passen bij Irista naast het werkwoord ‘opslaan’ ook de werkwoorden: beheren, organiseren, bewerken, delen en printen. Dat gebeurt allemaal vanaf deze ene plek in de cloud. Nu ben je toch nieuwsgierig geworden lijkt me? De eerste 15 GB (2000 JPEG-foto’s van 7,5 MB) zijn gratis, dus wat belet je? Je hoeft alleen maar een account te maken op http://www.irista.com/. We zijn benieuwd naar je ervaring. Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

youtube-irista

Irista is beschikbaar als app voor je smartphone en je tablet en heeft daarnaast een uitgebreide desktopversie. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, volgen hier de belangrijkste kenmerken van Irista:

 • Er wordt geen concessie gedaan aan de beeldkwaliteit. Iedere pixel komt in Irista en je slaat het beeldmateriaal dus op zonder dat het gecomprimeerd wordt. Ook RAW bestanden kunnen worden opgeslagen.
 • Je vindt je beeldmateriaal gemakkelijk terug door slimme tags te gebruiken, maar in Irista kun je ook zoeken op camera of lenstype en wordt beeldmateriaal automatisch op je tijdlijn gefilterd naar de dag dat het beeld gemaakt is.
 • Irista toont bij de foto de exif data. Dit geeft meteen inzicht in de gebruikte instellingen en brandpuntsafstand.
 • In Irista is je beeldmateriaal privé, maar wil je bepaalde bestanden delen met anderen dan kan dat heel simpel door een album te maken en deze met een openbare koppeling te delen met de mensen die je de link stuurt. Met de Camera Connect App en de Irista App werk je bovendien gemakkelijk en snel vanaf je telefoon.
 • Werk je met meerdere mensen aan beeldmateriaal van een project en wil je al het beeldmateriaal op één plek in de cloud hebben? Dan kun je in Irista een album maken en mensen uitnodigen om samen met jou beeldmateriaal in het album te uploaden. Dat werkt efficiënt en snel.
 • Via de Lightroom plug-in voor Irista kun je in Lightroom bewerkte foto’s direct opslaan in Irista.
 • Maar inmiddels heeft Irista ook bewerkingsmogelijkheden. Zo zijn er maar liefst 60 handgemaakte filters die toegepast kunnen worden waarbij de sterkte door jou bepaald wordt. Daarnaast zijn er tools om de belichting, contrast en helderheid aan te passen en kan een foto in Irista ook bijgesneden of geroteerd worden.
 • Maak je veel foto’s met je smartphone? Door opslag in Irista houd je ruimte vrij op je telefoon en loop je minder risico om het beeldmateriaal kwijt te raken bij diefstal of bij problemen met je telefoon.
 • Werk je met de wifi-functionaliteit op je camera en laad je je beeldmateriaal van je camera regelmatig direct naar je telefoon? Ook hier kun je in de Canon Camera Connect App direct je beeldmateriaal naar Irista verplaatsen zonder dat het beeldmateriaal überhaupt ruimte op je telefoon inneemt.
 • Vanuit Irista kun je gemakkelijk foto’s laten printen of een ‘high definition’ fotoboek maken. Zo blijven je herinneringen levend.
 • Je hoeft geen Canon gebruiker te zijn om van alle mooie voordelen van Irista te profiteren. Alle beeldmateriaal afkomstig van welk apparaat of type camera dan ook, is welkom.

Deze ondersteuning van je fotografie workflow is gratis tot 15 GB (2000 JPEG-foto’s van 7,5 MB). Voor 100 GB betaal je € 1,99 per maand, 500 GB kost € 6,99 per maand, 1 TB kost € 11,99 per maand, 2 TB € 23,99 per maand 5 TB € 59,99 en 10 TB € 119,99 per maand.

Samenvatting
Irista wordt dus steeds meer een alleskunner in archiveren, samenwerken en delen van je mooiste fotto's. Spreken de bovenstaande mogelijkheden je aan en wil je meer weten, lees dan ook het artikel over het werken met Irista in de praktijk (klik hier).

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.