Nieuw | EOS 1D X mark III

door Persbericht Canon NL op donderdag 09 januari 2020

Amstelveen, 7 januari 2020 – Canon Europe introduceert vandaag de ultieme sport- en wildlifecamera – de EOS-1D X Mark III – die professionele fotografen onbegrensde mogelijkheden en een ongelofelijke snelheid biedt. Met de spectaculair verbeterde AF- trackingprestaties, beeldkwaliteit en communicatiemogelijkheden vormt deze camera het absolute hoogtepunt van de Canon EOS-1 serie. Dit nieuwe topmodel beschikt over fascinerende, toonaangevende opnamesnelheden tot 20 fps met AF-tracking en met de verbeterde hoge ISO-prestaties is deze camera in staat telkens weer ‘de opname’ te maken. De AF-sensor in de EOS-1D X Mark III heeft in het midden een 28 keer hogere resolutie dan voorgaande modellen en komt daarmee tegemoet aan de behoefte van professionele fotografen aan een hogere nauwkeurigheid en scherpstelling bij een breder scala aan opnamescenario’s. Bovendien biedt de camera een indrukwekkende 5,5K 12-bits interne RAW-videoregistratie – de eerste niet-cinema Canon EOS-camera met een dergelijke functie – waardoor professionals naast foto’s ook video’s van topkwaliteit kunnen vastleggen.

1dx3

De EOS-1D X Mark III werd ontwikkeld met behulp van feedback uit de wereldwijde community van EOS-1D X en EOS-1D X Mark II fotografen, waaronder prestigieuze Canon Ambassadors. Canon’s decennialange ervaring en expertise op het gebied van optica komt tot uitdrukking in de feedback van professionals tijdens de testfase, waarbij de indrukwekkende AF-mogelijkheden van de EOS-1D X Mark III, de sterk verbeterde foto- en videokwaliteit en de snelle communicatiemogelijkheden werden geprezen. Allemaal eigenschappen en kenmerken die professionals in staat stellen adembenemende foto’s te maken en deze sneller dan ooit aan te leveren bij opdrachtgevers.

Eddie Keogh, professioneel sportfotograaf en Canon Ambassador, zegt: “Vanaf de zijlijnen bij grote sportevenementen wereldwijd, blijven de Canon DSLR-camera’s de uitrusting van professionele fotografen domineren. Door de jaren heen zijn de EOS-1 serie camera’s gewoonweg ongeëvenaard als het gaat om betrouwbaarheid en toepassings- mogelijkheden. Daarom gebruik ik ze als sinds 2002 met de EOS-1D. In mijn werk is snelheid alles bepalend, dus ben ik blij dat ik de EOS-1D X Mark III kan gebruiken. Dit model heeft een duidelijk verbeterde fps, perfecte autofocus en snellere communicatiemogelijkheden. In de wereld van sportfotografie kan het een kwestie van milliseconden zijn of een foto de voorpagina van een landelijk dagblad haalt of niet.”

Ongeëvenaarde autofocus om ‘de opname’ te maken
Gebaseerd op de Canon EF-vatting en met meer AF-lenzen dan welk ander systeem dan ook, is de EOS-1D X Mark III voorzien van een nieuw AF-systeem en sensor. Deze door Canon ontwikkelde technologie zorgt voor een verbeterde stabiliteit en tracking, en geeft professionals een nieuw niveau in flexibiliteit en nauwkeurigheid tijdens het fotograferen van onderwerpen onder verschillende condities. Het speelveld van de professionele fotograaf wordt steeds competitiever en daar is geen ruimte voor beeldmateriaal van onscherpe onderwerpen. Met de nieuwe AF-sensor biedt de camera 28 keer de centrum resolutie van het voorgaande model en drie keer het aantal AF-punten. Dit resulteert in een ongeëvenaarde precisie en biedt fotografen een nog grotere keuze uit haarscherpe opnamen. In combinatie met een dedicated DIGIC 8-processor is het mogelijk om scherp te stellen op onderwerpen binnen een breder scala aan belichtingscondities – omstandigheden waarin AF-systemen van mindere kwaliteit ‘de opname’ nooit scherp kunnen vastleggen. Naast deze indrukwekkende scherpstel-nauwkeurigheid bij weinig licht is de camera ideaal voor fotografie met gering beeldcontrast, van patronen, fijne details en diagonale lijnen – beeldelementen die voorheen moeilijk waren vast te leggen.

Het AF-systeem van de camera is geprogrammeerd via deep learning en kan menselijke onderwerpen in een reeks van sportieve situaties waarnemen en identificeren, en deze razendsnel in beeld brengen met behulp van het nieuw ontwikkelde trackingsysteem. Dankzij deze via deep learning verkregen functionaliteit, kan de camera het hoofd of  gezicht van het onderwerp scherp in beeld houden – de primaire scherpstelplaats van het menselijk oog bij het bekijken van opnamen – zelfs in situaties waarin de ogen van het onderwerp worden afgeschermd door bijvoorbeeld een helm of een bril. Er is ook een nieuwe Auto AF-instelling die de AF-instellingen van de camera afstemt op het onderwerp. Dit maakt het instellen van het AF-systeem eenvoudiger dan ooit en is ideaal voor professionals die onderwerpen fotograferen die soms zijn afgedekt door bijvoorbeeld andere teamleden.

Onbeperkte creatieve mogelijkheden
Dankzij de nieuwe, door Canon ontwikkelde DIGIC X-processor, de 20,2 Megapixel-sensor en het spiegel- en sluitersysteem geeft de EOS-1D X Mark III fotografen een concurrentievoordeel dat wordt aangevuld met toonaangevende snelheden tot 16 fps. De optische zoeker is essentieel voor sportevenementen op wereldniveau en bij wilde dieren in hun natuurlijke habitat – fotografen krijgen een betere visuele band met het onderwerp en beschikken over een heldere en scherpe weergave zonder beeldvertraging. In de Live View-modus kan de camera opnamen maken met een snelheid van 20 fps met  mechanische of elektronische sluiter en Full AF. Dergelijke hoge opnamesnelheden zijn onmogelijk te bereiken met camera’s van andere producenten en zorgt ervoor dat het aantal creatieve mogelijkheden nog verder wordt vergroot. Canon’s innovatieve technologie maakt van het SLR-spiegelsysteem een geheel nieuwe uitvinding. Met hoogwaardige mechanische componenten als basis heeft de camera bijna geen ‘mirror bounce’ – wat in de praktijk betekent dat de spiegels zo snel en zo nauwkeurig mogelijk weer op hun plaats komen – waardoor het licht naar de AF-sensor in de camera wordt geleid om sneller dat ooit een meting te doen.

‘Next generation’ imaging-standaard
De EOS-1D X Mark III is Canon’s eerste camera met haar ‘next generation’ beeldsensor; een beeldsensor die een snellere uitlezing en minder ruis ondersteunt en waarmee tegemoet wordt gekomen aan de vraag van professionals naar een geluidsarme, hoogwaardige DSLR- camera. De 20,1 Megapixel Full frame CMOS-sensor in de camera biedt ook Canon’s meest uitgebreide ISO-bereik tot nu toe. Met extra instellingen van ISO 50 tot ISO 819.200 biedt de EOS-1D X Mark III professionals de flexibiliteit om onder verschillende omstandigheden en condities te fotograferen.

De verbeterde mogelijkheden van de sensor om ruis te verwerken, stelt professionals in staat de belichting van de opnamen tijdens nabewerking aan te passen zonder extra ruis te veroorzaken binnen de donkere delen van een opname – iets dat een nog beter bruikbaar dynamisch bereik oplevert dan eerdere modellen. De EOS-1D X Mark III is de eerste camera op de markt met een revolutionair nieuw High Detail Low-Pass Filter dat het licht over een hoger aantal punten bemonstert om opnamen te verkrijgen die scherper zijn en een hogere resolutie hebben, en tegelijkertijd moiré voorkomt. Het is bovendien het eerste EOS- model dat het HEIF (High Efficiency Image File Format) ondersteunt. Dit ‘next generation’ bestandstype is gebaseerd op de HEVC-codec en maakt het mogelijk opnamen met 10- bits aan gegevens op te slaan in een bestand met dezelfde grootte als een JPEG, met minder compressie-artefacten. De camera maakt ook gebruik van CFexpress, de ‘next generation’ geheugenkaart met schrijfsnelheden die drie keer zo hoog zijn als van de snelste CFast-kaarten en die het mogelijk maakt om reeksopnamen van meer dan 1.000 RAW-opnamen op te slaan.

Voldoen aan de vraag naar hoogwaardige video’s
Met de nieuwe sensor en processor is de EOS-1D X Mark III nu ook Canon’s meest geavanceerde videomodel met verwisselbare lenzen buiten de Cinema EOS-serie. De camera biedt 4K Full frame plus ondersteuning van 12-bits RAW interne beeldopslag. Het is de eerste niet-cinema Canon-camera met RAW-beeldregistratie en een breed spectrum aan kleuren en tinten die kunnen worden bewerkt tijdens post-productie om een indrukwekkend eindresultaat te bereiken. Daarnaast kan deze camera ook 12-bits CRM- bestanden met 5,5K (5.472x2.86) vastleggen, waardoor gedetailleerde, oversampled 4K- beelden zijn te gebruiken en zo is te voldoen aan de vraag naar hoogwaardige videobeelden.

De camera kan beelden ook vastleggen met Canon Log Gamma en deze opslaan als een 10-bits HEVC/H.265-bestand, waardoor professionals over meerdere bewerkingsopties en onbeperkte creatieve mogelijkheden beschikken. Om tegemoet te komen aan de behoefte aan snelheid ondersteunt de EOS-1D X Mark III bestandsregistratie in een MP4-container voor snelle overdracht van videobestanden. Daarnaast is het ook de eerste EOS-1 serie camera die Movie Digital IS ondersteunt – met beeldstabilisatie over 5 assen om een breed scala aan bewegingen te kunnen corrigeren – een functie die wordt aangetroffen in high-end Canon- cinemacamera’s zoals de EOS C500 Mark II. Bij de EOS-1D X Mark III is Dual Pixel CMOS AF beschikbaar in de 4K- en RAW-modus. In combinatie met Movie Digital IS kunnen professionals erop vertrouwen dat hun videobeelden haarscherp en stabiel zijn – ongeacht de opnameomstandigheden of het scenario – en perfect voor spontane videoregistratie.

Content aanleveren met concurrerende snelheden
De EOS-1D X Mark III is de eerste camera uit de EOS-1 serie met ingebouwde Wi-Fi- en Bluetooth-communicatie die gelijke tred houdt met kortere deadlines en de behoefte van professionals aan snelle, probleemloze levering van content. De Wi-Fi-functie kan worden gebruikt voor FTP of voor een verbinding via EOS Utility en kan ook zorgen voor de verbinding met een smartphone. De Bluetooth-connectiviteit maakt gebruik van het Bluetooth Low Energy-protocol, waardoor een constante verbinding met een compatibel slim apparaat mogelijk is, terwijl een minimum aan batterijvoeding nodig is – ideaal voor lange opnamedagen. Door de Canon Camera Connect-app te openen, maakt de EOS-1D X Mark III automatisch verbinding met compatibele apparaten, waardoor het mogelijk is met één tikje opnamen te bekijken, te delen en ook om op afstand Live View-opnamen te maken. Met de ingebouwde GPS kunnen professionals locatiegegevens vastleggen bij de opnamen – handig voor reizende sportfotografen en tijdens expedities van natuurfotografen. De camera zet gegevens sneller over dan de EOS-1D X Mark II wanneer de ingebouwde ethernetconnectiviteit of de nieuwe optionele wireless file transmitter – de WFT-E9 – wordt gebruikt. In combinatie met een eenvoudigere functie voor netwerkinstellingen verbetert dit de workflow van professionals aanzienlijk. 

Een uitbreiding op de creativiteit van professionals
Bestaande gebruikers van de EOS-1D serie zullen de vertrouwde ergonomie en efficiënte navigatie herkennen en direct moeiteloos met de EOS-1D X Mark III kunnen werken. De van magnesiumlegering vervaardigde body staat garant voor de duurzaamheid die van Canon’s EOS-1-camera’s wordt verwacht en is met ongeëvenaarde weersafdichtingen bestand tegen extreme meteorologische omstandigheden. Met de verlichte bedieningsknoppen en -toetsen maakt de EOS-1D X Mark III het ook gemakkelijk te werken in het donker of bij weinig licht – een kenmerk dat direct is toegevoegd na feedback van professionele gebruikers. Een aantal knoppen op de camera wordt verlicht wanneer de knop voor displayverlichting wordt ingedrukt, waardoor ze veel gemakkelijker zijn te herkennen en een onbeperkt aantal nieuwe opnamemogelijkheden binnen bereik komt.

De camera biedt ook aanvullende bedieningsmogelijkheden voor het selecteren van AF- punten, ingebouwd in de AF-ON-knop, zodat fotografen direct van AF-punt kunnen veranderen om de beste compositie te verkrijgen – wat hun werk nog eenvoudiger maakt. Professionals kunnen ook profiteren van de sterk verbeterde levensduur van de accu – met dezelfde LP-E19 – waardoor ze per volle lading 2.850 opnamen kunnen maken en de kans wordt verkleind dat ze ‘de opname’ missen tijdens het vervangen van de accu.

Prijs en beschikbaarheid
De EOS-1D X Mark III is vanaf februari beschikbaar en heeft een verkoopadviesprijs van €7419.99.
Klik hier voor meer informatie.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.