Canon EOS C100 & C500

door Pieter Dhaeze op woensdag 29 augustus 2012

EOS C100
Professionele kwaliteit en flexibiliteit voor zelfstandige filmmakers – Canon lanceert de EOS C100. De nieuwe EOS C100 is een compacte, veelzijdige videocamera met verwisselbare objectieven en is ontworpen voor onafhankelijke videografen. Het nieuwe model is gebaseerd op de hoofdtechnologie in de gerenommeerde EOS C300 en combineert indrukwekkende hardwarespecificaties met een reeks nieuwe, geautomatiseerde functies – daarmee is deze videocamera ideaal voor professionals die zonder filmcrew werken of voor EOS-videografen die voor het eerst kennismaken met het Cinema EOS System.

Met Canon’s Super 35mm 8,3 Megapixel CMOS-sensor met Bayer-filter als basis, combineert de EOS C100 een uitzonderlijke beeldkwaliteit met een ontwerp dat circa 15% kleiner is dan de geavanceerde EOS C300. Het krachtige imaging systeem van de camera biedt dezelfde beeldverwerking als 3-chips RGB-systemen en dit systeem zorgt voor een uitzonderlijke kleurregistratie, een groot dynamisch bereik en bewezen prestaties bij weinig licht. De uitgebreide NLE-ondersteuning maakt de camera geschikt voor een groot aantal gebruikers en productietoepassingen. Met Canon’s EF-vatting hebben gebruikers direct toegang tot meer dan 60 toonaangevende EF-objectieven plus de vrijheid te experimenteren met het groeiende assortiment Canon EF Cinema-objectieven.

Eersteklas camerasysteem
De EOS C100 is ontworpen voor toonaangevende kwaliteit en draagbaarheid, waarbij het ontwerp is afgestemd op de wensen van zelfstandige filmmakers. Het geavanceerde imaging systeem maakt gebruik van de veel gebruikte AVCHD-codec, waarbij de CMOS-sensor beelden vastlegt met een resolutie van 1920x1080 (Full HD) op SD-kaarten1 en een snelheid van 24 Mbps met 4:2:0 kleursampling – voor haarscherpe, levensechte video-opnamen met een professionele kwaliteit. De niet-gecomprimeerde videobeelden kunnen via een geïntegreerde HDMI-aansluiting met embedded timecode-gegevens ook rechtstreeks worden uitgevoerd naar externe recorders.

Uitgerust met de functionaliteit om uitzonderlijke prestaties te leveren, stelt de EOS C100 gebruikers in staat hoge kwaliteit videobeelden vast te leggen voor een reeks aan creatieve toepassingen. De ondersteuning van 24/25/30p en 50/60i frame rates biedt flexibiliteit en een ISO-bereik van 320-20.000 zorgt voor uitgebreide controle op de belichting en voor een lage ruis onder alle belichtingscondities. Een nieuwe Wide Dynamic Range gamma-instelling maakt het mogelijk onder moeilijke omstandigheden met een hoog contrast te filmen, hierbij wordt een dynamisch bereik gehaald van maximaal 800% zonder dat uitgebreide kleuraanpassing nodig is tijdens post-production. En Canon Log Gamma zorgt voor hoogwaardige videobeelden met optimale belichting en een afgestemd dynamisch bereik, zodat de opnamen een consistente uitstraling hebben wanneer ze bij multi-camerasessies worden gebruikt in combinatie met beeldmateriaal van andere Canon EOS camera’s.

Eenvoudige bediening voor zelfstandige gebruikers
Naast volledig handmatige bediening biedt de EOS C100 een reeks nieuwe, automatische functies om onafhankelijke filmers, zoals documentairemakers of nieuwsfilmers, te ondersteunen. Een nieuwe One Shot AF-knop stelt gebruikers in staat direct de scherpstelling te controleren, waarbij het midden van het beeldveld automatisch wordt gecontroleerd voordat beeldregistratie plaatsvindt. Push Auto Iris analyseert de belichting en zorgt voor de juiste aanpassingen voordat de opnamen starten. De nieuwe Auto White Balance gebruikt het vermogen van Canon’s DIGIC DV III beeldprocessor om kleurinformatie te detecteren en in evenwicht te brengen, zodat filmers zich volledig kunnen concentreren op het verhaal dat zich voor hen ontwikkelt.

Een nieuwe grafische gebruikersinterface stelt filmmakers in staat de camera-instellingen gemakkelijk aan te passen met het LCD-scherm. Gebruikers kunnen de Gamma-instellingen optimaliseren, waarbij de camera zowel de ‘voor’ als ‘na’ curven op het scherm toont, terwijl de instellingen voor de witbalans zijn aan te passen met de joystick van de camera. Een grafiek met kleur en beeldvlak toont real time de mate van compensatie die wordt toegepast. Ondersteuning voor continu-AF en irisaanpassing zal in 2013 worden toegevoegd met een firmware update die zorgt voor vloeiende prestaties in combinatie met specifieke modellen uit het assortiment Canon EF-objectieven met Stepper Motor (STM).

De EOS C100 biedt ook uitzonderlijk flexibele opslagmogelijkheden en registreert de beelden via twee SD-kaartsleuven. Gebruikers kunnen met Double Slot Recording gelijktijdig op beide kaarten opnemen of werken met Relay Recording, waarbij automatisch naar de andere kaart wordt omgeschakeld zodra de in gebruik zijnde kaart vol is. De in-camera down-conversie stelt filmmakers in staat HD-opnamen op de ene kaart te converteren naar een SD-resolutie op de andere kaart – ideaal voor gebruikers die de bestandsgrootte willen verkleinen of de resolutie van hun opnamen willen verlagen voordat ze worden verzonden of op het web worden vertoond.

Professioneel ontwerp, professionele audio
De EOS C100 is gebaseerd op hetzelfde modulaire concept dat heeft bijgedragen aan de populariteit van de EOS C300. De camera is ontwikkeld voor mobiliteit en duurzaamheid, heeft een robuuste, lichtgewicht constructie en is ideaal voor gebruik in een groot aantal verschillende situaties. Het van magnesiumlegering vervaardigde frame zorgt voor sterkte en stijfheid, terwijl het gewicht tot een minimum beperkt blijft om gebruikers zowel veelzijdigheid als comfort te bieden – zelfs bij dagelijks gebruik.
Aan de achterzijde van de body bevindt zich een groot 8,8 cm (3,5”) variangle LCD-scherm van hoge kwaliteit, dat kan worden verplaatst voor gemakkelijke toegang tot een reeks functieknoppen die zich achter het display bevinden. Een instelbare handgrip biedt DSLR-achtige ergonomie tijdens filmen uit de hand en kan volledig worden verwijderd voor opnamen in kleine ruimten of als de camera deel uitmaakt van een multi-cameraopstelling. De plaatsing van de bedieningsknoppen van de camera is gebaseerd op feedback van gebruikers, waarbij alle opnameknoppen zijn uitgevoerd met rode markeringen om extra duidelijkheid te bieden tijdens de opnamesessies. Tot maximaal 15 instelbare knoppen bieden enorme aanpassingsmogelijkheden, zodat elke gebruiker de bediening van de camera optimaal kan afstemmen op de eigen voorkeuren.

De EOS C100 biedt tevens professionele audio- en connectiviteitsmogelijkheden met ondersteuning van de registratie van Dolby Digital AC3 of 16-bits Linear PCM audio met 48 kHz – de signaalkwaliteit die vereist is voor professionele content voor de omroep. Een stereomicrofoon bevindt zich in de afneembare handgrip, naast regelknoppen voor audio en twee XLR-aansluitingen die gebruikers in staat stellen externe microfoons of andere bronnen aan te sluiten. De camera beschikt bovendien over een nieuwe vergrendelbare HDMI-aansluiting waarmee de kabels tijdens het filmen goed beveiligd blijven aangesloten op de ingang2.

EF-objectieven en EF Cinema-objectieven – power to create
Omdat de camera deel uitmaakt van het EOS System, is de EOS C100 compatibel met meer dan 60 EF-objectieven, met Canon’s EF Cinema assortiment en met een nieuw duo lichtgewicht Cine zoomobjectieven, de CN-E15.5-47mm T2.8 L S en CN-E30-105mm T2.8 L S. Beide nieuwe objectieven bieden een ongekend hoge mobiliteit en kwaliteit en zorgen voor de prestaties en meerwaarde die ze perfect maken voor zowel onafhankelijke professionals als productiehuizen.
Daarnaast biedt de uiterst populaire serie Canon EF-objectieven voor DSLR’s een nagenoeg onbeperkte creatieve vrijheid vol mogelijkheden die passen binnen elk budget. Het EF-S-assortiment omvat een aantal compacte, lichtgewicht zoomobjectieven die een hoge beeldkwaliteit combineren met een betaalbare prijs, terwijl de volbeeld EF-objectieven een superieure kwaliteit en flexibiliteit garanderen dankzij toonaangevende optica en brandpuntsbereiken van 8 mm tot 800 mm. Sinds de introductie van het EOS System in 1987 zijn meer dan 80 miljoen EF-objectieven geproduceerd – een indicatie van de ongeëvenaarde kwaliteit en populariteit van het systeem en van het vermogen aan te kunnen sluiten bij de wensen van uiteenlopende typen fotografen en filmmakers.

Canon EOS C100 – de belangrijkste kenmerken:
• 8,3 Megapixel Super 35mm CMOS-sensor; Full HD
• Hoge gevoeligheid, lage ruis
• 24 Mbps AVCHD naar SD-kaarten
• Automatische opnamefuncties
• Verwisselbare EF-objectieven
• Canon Log Gamma
• Compact, modulair, licht in gewicht
• Professionele audio
• Naadloze integratie met workflow
• Ondersteuning van CPS-video

1 SD-, SDHC- en SDXC-kaarten worden ondersteund
2 Compatibele HDMI-kabel vereist

EOS C500 | CN-E30-105mm T2.8 L S/SP | CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP
Canon heeft het Cinema EOS System uitgebreid met de lang verwachte 4K cinema camera en lanceert tevens twee EF Cinema compact zoomobjectieven die de reeks EF Cinema objectieven vergroten. De in april 2012 als ontwikkeling aangekondigde EOS C500, de CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP en de CN-E30-105mm T2.8 L S/SP maken samen met de nieuwe EOS C100 en innovatieve EOS C300 deel uit van Canon’s krachtigste programma ooit en bieden superieure kwaliteit en prestaties in een reeks verschillende configuraties.

Het Canon Cinema EOS System brengt unieke expertise bij elkaar van de divisies die verantwoordelijk zijn voor de DSLR’s, video, omroep en objectieven. Daarmee biedt het professionals op uiteenlopende werkterreinen een uitzonderlijke kwaliteit en creatieve vrijheid. Met het nieuwe instapmodel EOS C100 en de 4K EOS C500 is het systeem zo ver ontwikkeld dat het voldoet aan de productievoorwaarden van gebruikers op elk niveau. De nieuwe Canon Cinema-zoomobjectieven bieden unieke mogelijkheden en prestaties in varianten met EF- en PL-vatting, waarmee ze compatibel zijn met nagenoeg elke camera die op dit moment wordt gemaakt. Alle nieuwe producten zullen aanwezig zijn op IBC 2012 en dat is tevens de eerste keer dat het volledige Cinema EOS System in Europa wordt getoond.

“Dit is ons krachtigste professionele videoprogramma ooit”, zegt Kieran Magee, Professional Imaging Marketing Director bij Canon Europe. “Elk van deze nieuwe producten is ontwikkeld met oog op de behoeften van professionals en stimuleert onze gebruikers nog creatiever te zijn. Met de EOS C500 en onze nieuwe cinema zoomobjectieven, plus de EOS C100, vergroten we het assortiment om aan te sluiten bij de wensen van een nog bredere groep gebruikers – van onafhankelijke videografen tot filmmakers.”

EOS C500 – revolutionaire 4K videoregistratie
In navolging van de ontwikkelaankondiging in april 2012 bevestigt Canon vandaag de Europese lancering van de EOS C500, een nieuwe digitale Cinema camera met een 4K-resolutie (4.096 x 2.160 pixels) als videouitgang. De EOS C500 is ontworpen voor de filmindustrie en voor hi-res digitale productiehuizen. De beelden met 4K-resolutie zijn als RAW-gegevens uit te voeren naar een extern apparaat. De niet-gecomprimeerde 4K-uitvoer brengt ook het volledige potentieel van Canon’s groeiende assortiment 4K-resolutie Cinema-objectieven, terwijl een EF-vatting met Cinema Lock het voor gebruikers makkelijker maakt tijdens de opnamesessie van objectief te wisselen.

Naast niet-gecomprimeerde 4K-opnamen ondersteunt de EOS C500 12-bits of 10-bits RGB 4:4:4 uitgangssignalen voor 2K (2048 x 1080 pixels) of externe Full HD beeldregistratie – met rijke, volle kleuren en een hoge compatibiliteit met beeldverwerkingsprocessen zoals chroma key-positionering. De camera ondersteunt ook frame rates tot 120p in zowel de 4K als 2K modus en verbetert daarmee de creatieve flexibiliteit voor hoge snelheid (slow motion) videoregistratie. Canon Log Gamma zorgt voor de hoge kwaliteit videobeelden met optimale belichting die professionele filmmakers als voorwaarde stellen.
De EOS C500 is gebaseerd op hetzelfde geavanceerde platform als de EOS C300 en biedt daarmee uitzonderlijk hoge prestaties, een indrukwekkende mobiliteit en ongekend veelzijdige uitbreidingsmogelijkheden. De beschikbaarheid van een PL-vatting zorgt voor ondersteuning van standaard objectieven, terwijl het model met EF-vatting de eerste Cinema EOS camera is voorzien van een aangepaste EF-vatting met Cinema Lock. Deze EF-vatting met Cinema Lock is het resultaat van feedback van gebruikers en stelt hen in staat tijdens de opnamesessies eenvoudig van objectief te wisselen. Was het voorheen de gebruiker die het objectief moest roteren om dit te vergrendelen, nu roteert de nieuwe vatting om de objectieven te vergrendelen – dit maakt werken in de studio en op locatie gemakkelijker.

Nieuwe Cinema-compact zoomobjectieven – flexibiliteit, prestaties en meerwaarde
Twee nieuwe EF Cinema-objectieven breiden het Cinema EOS System verder uit. Elk van deze objectieven is ontworpen voor superieure prestaties, mobiliteit en een concurrerende prijs. Het groothoek Cinema-zoomobjectief, de CN-E15.5-47mm T2.8 L S komt tegelijk beschikbaar met het Cinema-tele zoomobjectief, de CN-E30-105mm T2.8 L S, beide beschikbaar met zowel de EF- als de PL-vatting. De nieuwe objectieven bieden voldoende resolutie voor 4K-opnamen en zijn daarmee ideaal voor gebruik in combinatie met Canon’s EOS C500 en EOS-1D C Cinema camera’s – beide met ondersteuning van 4K-videoregistratie.

De nieuwe objectieven bieden compatibiliteit met standaard Super 35mm-equivalente camera’s, terwijl toonaangevende optische constructies zorgen voor een superieure flexibiliteit die gebruik in zeer uiteenlopende omstandigheden mogelijk maakt. Elk van de objectieven heeft een lichtgewicht body met een veelzijdig brandpuntsbereik, waardoor de modellen ideaal zijn voor opnamen uit de hand. Een serie ontwerpverbeteringen, zoals een uniforme diameter aan de voorzijde, standaard vertanding en een 300 graden scherpsteltraject voor nauwkeurige focusafstemming, zijn het resultaat van de analyse hoe gebruikers werken. Deze nieuwe compact zoomobjectieven vormen de perfecte aanvulling op de bestaande Canon Top-End Cinema-zoomobjectieven en EF Cinema-objectieven met vaste brandpuntsafstand. Ze bieden film- en videoprofessionals van elk niveau meer creatieve mogelijkheden – zowel in de studio als op locatie.

 

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.