Handboek Fotografie 10e editie

door Pieter Dhaeze op vrijdag 17 juli 2020

Het Handboek Fotografie bewijst in 2020 met zijn 10e editie dat het sinds de eerste uitgave in 2007 een soort standaardwerk is geworden voor de leergierige vrijetijdsfotograaf. Het boek is actueel en compleet en met zijn duidelijke structuur is het een goede leidraad voor de ontwikkeling en aspiraties van de vrijetijdsfotograaf die betere foto’s wil maken met een systeemcamera (DSLR en MILC). Het handboek wordt onder andere bij de Fotovakschool en bij de LOI gebruikt als leerboek voor de basisopleiding.

hbf10_visual

Uitvoering
Het boek heeft een formaat van 21 bij 24 cm (bxh), telt ruim 400 pagina’s, weegt 1450g en is gebonden met een harde kaft, zodat het boek op elke pagina netjes open blijft liggen. Het binnenwerk bestaat uit vier katernen: FUNDAMENT, PRAKTIJK, BEELDBEWERKING en INSPIRATIE. Elk met een eigen kleuraccent, zodat je ook visueel de opbouw en onderverdeling van het boek ziet.

Handboek Fotografie 10e

De pagina’s bestaan uit een hoofdkolom met de doorlopende tekst en afbeeldingen, waarin veel tips zijn opgenomen, en uit een zogeheten ‘vlucht’-kolom met korte opmerkingen en met QR-codes van gerelateerde videoclips (ca. 50 stuks). Deze clips ondersteunen de beschreven onderwerpen in het boek met duidelijke voorbeelden op YouTube. Met een mobiele telefoon krijg je eenvoudig via de QR-codes toegang tot deze video-content.

QR-codes

Inhoud
De vier katernen zijn onderverdeeld in 19 hoofdstukken, waarvan je hieronder een overzicht ziet. Door de jaren heen zijn de onderwerpen in deze hoofdstukken vanuit een solide basis geactualiseerd en aangevuld met de meest recente ontwikkelingen in cameratechniek, fotografie en beeldbewerking. Een overzicht van de complete inhoudsopgave vind je hier. Merk daarbij op dat elk hoofdstuk eindigt met een simpele praktische opdracht en je jezelf dus enigszins kunt testen.

Een speciale vermelding in de inhoudsopgave verdient Hoofdstuk NUL ‘Snel aan de slag’. Om de 400 pagina’s van dit lijvige leerboek van de eerste tot de laatste bladzijde door te moeten werken om dán pas betere foto’s te kunnen maken, is niet echt aantrekkelijk. Daarom bestaat ‘Snel aan de slag’ uit een opsomming van ‘one liners’ hoe je je camera in moet stellen en op welke punten je moet letten als je een foto maakt. Je hoeft het principe achter die ‘one liners’ niet meteen te begrijpen, want die theorie wordt in de volgende hoofdstukken verder uitgediept. Zo heb je meteen plezier van je camera en leer je alleen de zaken die voor jouw fotografie van belang zijn. Tevens blijft het boek zo een naslagwerk als je weer een stapje verder wilt in je ontwikkeling als fotograaf.

HBF10-youtube

Alle foto’s in het boek - en tot op zekere hoogte ook de portfolio’s van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, Johan van de Watering en Bas Meelker - zijn ‘dicht-bij-huis’-opnames en zijn na verloop van tijd ook binnen handbereik van de lezer van dit boek, de enthousiaste vrijetijdsfotograaf. 

Samenvatting
Het Handboek Fotografie 10e editie (2020) is als leerboek een welhaast complete foto-opleiding. En dat voor nog geen 45 euro. Je leest het niet in een avondje uit, maar is daarentegen jarenlang een trouwe metgezel voor iedereen die betere foto’s wil maken met zijn systeemcamera (DSLR en MILC). Een ‘must have’ wat ons betreft ;-)

Heb je na het lezen van dit handboek overigens nog steeds vragen, kijk dan eens in de Classroom of het YouTube-kanaal van EOSzine of neem contact op met de auteur via de Vraagbaak.

hbf10_bestellen

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.