Nieuw | RF 50mm 1.8 en RF 70-200mm 4L IS

door Persbericht Canon NL op woensdag 04 november 2020

Amstelveen, 4 november 2020 – Canon Europe maakt vandaag bekend dat twee van haar meest populaire EF-lenzen nu ook beschikbaar zijn in RF-uitvoering – de RF 50mm F1.8 STM en RF 70-200mm F4L IS USM. De nieuwe RF-versie van Canon’s EF 50mm f/1.8 STM – die vanwege de veelzijdigheid de bijnaam ‘nifty fifty’ kreeg – is perfect voor enthousiaste fotografen die overstappen op het EOS R-systeem. Fotografen met een brede interesse van portretten tot landschappen en die dag en nacht actief zijn, kunnen met de RF 50mm F1.8 STM een ongelooflijke beeldkwaliteit bereiken en de nieuwe kwaliteitsstandaard van deze ‘nifty fifty’ ervaren.

De eveneens vandaag aangekondigde RF 70-200mm F4L IS USM is een telezoomlens uit de L-serie en ’s werelds kortste en lichtste f/4-verwisselbare lens met dit brandpuntsbereik1. De RF 70-200mm F4L IS USM biedt enthousiaste- en professionele fotografen grote prestaties, hoge flexibiliteit en een compact ontwerp dat geschikt is voor een verscheidenheid aan genres – van natuur en sport tot reizen en portretten.

visual-rf50mm-rf70-200mm

Beide lenzen gaan deel uitmaken van de RF-familie die al diverse primes, zoomlenzen, telelenzen, supertelelenzen en extenders omvat. Door de lenzen te gebruiken in combinatie met Canon’s full-frame systeemcamera’s in het revolutionaire EOS R-systeem, van de onlangs geïntroduceerde EOS R5 en EOS R6 tot de EOS R en EOS RP, beschikken zowel fotografen als videografen over een nog hoger prestatieniveau en nog meer creatieve flexibiliteit.

Draagbare partner voor op reis
De compacte RF 70-200mm F4L IS USM is met slechts 695 gram licht in gewicht en heeft een lengte van 11,9 cm. Met een reductie van maar liefst 32 procent ten opzichte van de EF- tegenhanger is dit de ideale partner voor reisfotografen. Zelfs bij maximale verlenging is de RF 70-200mm F4L IS USM buitengewoon goed draagbaar voor een f/4 telezoomlens. De lens is voorzien van een omkeerbare zonnekap die op de lensbehuizing kan worden geplaatst, zodat fotografen de lens tussen verschillende opnamescenario’s netjes kunnen opbergen.
De RF 50mm F1.8 STM deelt dit voordeel van compactheid en is kleiner dan de EF-versie en Mount Adapter samen. Net als andere RF-lenzen bieden deze lenzen fotografen en videografen verbeterde opnamemogelijkheden met een aanzienlijk lichtere fototas.

Kwaliteit zonder concessies
Met de standaardbeeldhoek van een 50mm en een groot diafragma van f/1.8 biedt de RF 50mm F1.8 STM een perspectief dat het menselijk blikveld benadert – ideaal voor portretfotografen die natuurlijk ogende portretten willen vastleggen binnen een breed scala aan opnamescenario’s. De RF 50mm F1.8 STM heeft een volledig nieuw optisch systeem en dankzij het grote diafragma en de asferische PMo-lenzen wordt zelfs bij maximale lensopening een hoge beeldkwaliteit bereikt. Dit dankzij een betere scheiding tussen onderwerp en achtergrond, zodat ook bij weinig licht kan worden gefotografeerd.

De RF 50mm F1.8 STM heeft een minimale scherpstelafstand van 0,3 meter, 5 cm dichterbij dan de bestaande EF-versie, waardoor onderwerpen van nog dichterbij zijn te fotograferen met een geringe scherptediepte. Het cirkelvormige diafragma met 7-lamellen – geërfd van de EF 50mm F1.8 – kan worden gebruikt voor een onscherpe voor- of achtergrond, maar ook voor een prachtig bokeh. De RF 50mm F1.8 STM is ook uitgevoerd met de Super Spectra Coating-technologie die een geharmoniseerde kleurbalans geeft met naast minder reflectie en overstraling ook minder aberratie.

De RF 70-200mm F4L IS USM heeft eveneens een aantal verbeteringen zoals de Air Sphere Coating, vier Ultra Low Dispersion (UD) lenzen en een gereduceerde kortste scherpstelafstand van 1 meter tot 0,6 meter. Hiermee bewijst Canon haar voortdurende inzet bij ontwikkelingen die leiden tot een hogere beeldkwaliteit bij lenzen uit de RF-familie. Zelfs bij maximale zoom zorgt de RF 70-200mm F4L IS USM met de uit 9 lamellen bestaande iris en het constante f/4-diafragma voor een prachtig bokeh en haarscherpe details. De verbeterde beeldkwaliteit van de RF 70-200mm F4L IS USM zorgt van rand-tot-rand voor scherpe foto’s en biedt de mogelijkheid om bij alle zoominstellingen prachtige opnamen te maken. Met beide lenzen ingesteld op hun maximale lensopening – ideaal voor portretfotografen die subtiele gezichtsuitdrukkingen vastleggen of voor anderen die de minutieuze details van kleinere onderwerpen willen registreren – zijn opnamen te maken die heldere, scherpe resultaten opleveren.

Creatieve stap vooruit
De RF 70-200mm F4L IS USM is uitgerust met Canon’s 5-stops Optical Image Stabilizer waardoor fotografen zich kunnen wagen aan het verleggen van creatieve grenzen, terwijl de lenzen resultaten van hoge kwaliteit produceren zonder dat een statief nodig is. De RF 70-200mm F4L IS USM is voorzien van een Dual Nano USM en tot 7,5-stops beeldstabilisatie bij gebruik in combinatie met de nieuwe Canon EOS R5 en EOS R6. Met als resultaat scherpe, detailrijke beelden die met een hoge snelheid zijn vast te leggen, zelfs bij weinig omgevingslicht. Met Dual Nano USM biedt de RF 70-200mm F4L IS USM ook indrukwekkende prestaties bij continue scherpstellingen, waardoor videografen in bijna volledige stilte kunnen werken. De RF 50mm F1.8 STM profiteert van een 7-stops beeldstabilisatie wanneer de lens wordt gecombineerd met de EOS R5 of de EOS R6. De STM staat garant voor vlekkeloze AF-prestaties, waardoor enthousiaste filmmakers een reeks nieuwe opnamevarianten kunnen uitproberen terwijl ze nagenoeg in stilte scènes vastleggen met een vloeiende kwaliteit.

Praktisch in gebruik als uitgangspunt
De nieuw ontworpen RF 50mm F1.8 STM stelt fotografen in staat hun onderwerpen comfortabel vast te leggen en introduceert een verfijnde en nauwkeurige niet-klikkende scherpstel- en lensbedieningsring. Daarmee hebben fotografen een intuïtieve controle over de camera en scherpstelinstellingen, terwijl ze het onderwerp nog steeds kunnen waarnemen. De RF 70-200mm F4L IS USM maximaliseert tot slot de inzetbaarheid buitenshuis met een fluorcoating en stof- en schokbestendigheid. Deze lens heeft dezelfde hoge duurzaamheid en robuustheid als lenzen in de Canon L-serie en is voorzien van een hitteschildcoating en een stof- en waterbestendige constructie, waardoor de lens efficiënt is te gebruiken in zowel een extreem warm als koud klimaat.

Prijzen en beschikbaarheid
De RF 50mm F1.8 STM is vanaf december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van
€239,99. De RF 70-200mm F4L IS USM is eveneens vanaf december verkrijgbaar, voor een verkoopadviesprijs van €1829,99.

RF 50mm F1.8 STM – de belangrijkste kenmerken:
• STM-aandrijving
• Groot f/1.8 diafragma
• Asferisch lenselement
• RF-vatting
• Super Spectra Coating
• Scherpstel- / lens control ring
 
RF 70-200mm F4L IS USM – de belangrijkste kenmerken:
• f/4 constant maximaal diafragma
• Dual Nano USM-scherpstelaandrijving
• L-serie kwaliteit
• UD-elementen en ASC-coatings
• 5-stops Optical Image Stabilizer en 7,5-stop gecombineerd met de EOS R5/R6
• Stof- en waterbestendige afdichtingen
• Lens Control Ring

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.