Eerste bedrijfsfilm | Jaap Meijer

door Jaap Meijer op woensdag 20 maart 2013

The making of .... mijn eerste bedrijfsfilm
Tijdens een voorbereidende vergadering rond de Open dag van mijn werkgever ‘Nederlands Dagblad’ (ND) stelde ik voor een bedrijfsfilm te maken waarin het hele proces van het eerste overleg tot de krant op de deurmat werd vastgelegd. Ik wilde die film wel maken. Dat was snel akkoord. Het doel was een filmpje van 10 of liever nog 5 minuten. Geen interviews, maar een snelle vogelvlucht.

Voorbereiding
De datum werd gepland, drukker en distributiebedrijf werd om medewerking gevraagd en in overleg werden de te filmen stappen bepaald. Op de iPad maakte ik hiervan een globaal story board met de app Paper van 53.
Op 19 februari om 06:30 rijd ik naar Ede voor de eerste shoot. Spannend! Buiten vakantiefilmpjes heb ik nooit iets officieels met video gedaan. Toch heb ik er vertrouwen in. Via Barneveld, Gennep (Noord-Limburg) en Amsterdam rijd ik in de loop van het etmaal naar Apeldoorn. In één run van het eerste artikelidee tot de krant op de mat en op de iPad. Op 20 februari om 05:30 ben ik na een lange race tegen de klok weer thuis.

Werkwijze
De gehele film is gemaakt door één cameraman met één camera, één lens en een stevig Manfrotto statief. De camera is mijn Canon EOS 5D mark II en de lens de EF 24-105mm 4L IS. Mijn reserve EOS 60D heb ik niet hoeven gebruiken. Op de camera heb ik mijn Røde opzetmicrofoon geplaatst, wat achteraf niet nodig bleek, omdat ik het geluidsspoor niet heb gebruikt. Toch heeft zo’n microfoon een voordeel, omdat dan iedereen weet dat je aan het filmen bent en daarmee rekening houdt. Tijdens het filmen is de stabilisatie van de lens uitgeschakeld. Enerzijds omdat vanaf statief gewerkt wordt en tevens om het eventuele storende geluid van de gyroscopen te vermijden. Omdat de autofocus tijdens het filmen heel traag is en je bovendien zelf 100% controle wilt hebben over het scherpstelpunt zijn alle opnamen handmatig scherpgesteld. Door het ontbreken van een follow focus (handmatig scherpstelaccessoire ) is steeds vooraf scherpgesteld met behulp van de beeldvergroting in het lcd-scherm. Dat werkt prima en bij kortere brandpunten en kleinere diafragma’s is dan bijna alles scherp. Zoomen of bewegen (pannen) tijdens het filmen heb ik nauwelijks gedaan, omdat het zonder de juiste hulpmiddelen, zoals een gedempte statiefkop of een trolley niet mogelijk is om dit soepeltjes te doen. Verder is het de kunst om allemaal korte shots te nemen en elke situatie het liefst vanuit diverse hoeken te filmen.
Na 23 uur, liters koffie en 450 kilometer heb ik 5 kwartier video op de kaartjes staan: 24 GB. Hiervoor had ik ruim 2 accu's nodig. Waar je met fotografie 1000 foto's op 1 accu maakt, is die na een half uur filmen echt leeg. Ik sta te kijken van de hoge kwaliteit van de sensor van de EOS 5D mark II. De hele film is met ISO 2000 en hoger gemaakt, tot een maximum van ISO 6400. Toch blijft hij ook in Full HD een prima beeld leveren.

Montage
Stap twee was vervolgens om die vijf kwartier terug te bouwen naar vijf minuten. Mijn doel was om exact op de seconde nauwkeurig vijf minuten af te monteren. De hele selectie en montage heb ik op een Windows PC gedaan met Adobe Premiere Elements 9. Hier heb je in totaal 20 kanalen voor beeld en geluid. Meer dan genoeg voor dit doel. Ik heb vrijwel elke take gebruikt die ik heb gemaakt, maar heb alles in stukjes van 1-3 seconden geknipt. Hierdoor ontstaat een dynamisch beeld. Daarbij komt het ook van pas dat de meeste situaties vanuit meerdere hoeken zijn gefilmd. Ik heb nauwelijks effecten of complexe overgangen toegepast, zodat de boodschap niet wordt vertroebeld door de ‘special effects’.

Publicatie
Na de montage die ongeveer 5 uur in beslag genomen heeft, was stap drie de publicatie op internet. Ik heb vanuit Photoshop Première Elements een MPEG4 bestand gemaakt in Full HD resolutie (1080p). Dit bestand van 1GB heb ik naar Youtube gestuurd. Toen volgde het laatste klusje. Door al die knipsels van enkele seconden was het geluid natuurlijk dramatisch geworden. In Videobeheer van YouTube ben ik naar Audioruil gegaan en zocht daar een snel muziekje op basis van de lengte van mijn film. In de mixer heb ik aangegeven dat mijn eigen geluidspoor helemaal door die muziek mocht worden weggedrukt. Vervolgens verwerkte YouTube deze aanpassing en na een paar uur stond film met legale muziek online!

Conclusie
Bijna 24 uur gewerkt (exclusief montage) voor 5 minuten video. Toch was het de moeite waard. Tijdens de open dag werd de film veel bekeken en abonnees van het Nederlands Dagblad krijgen in 5 minuten een prachtig inzicht in hoe de processen lopen en wat er allemaal bij komt kijken, voordat zij om zeven uur de krant kunnen lezen. Als ik terugkijk, kan ik zeggen dat het niet tegenviel. Mijn ruime foto-ervaring en het feit dat ik kan ‘lezen en schrijven’ met mijn EOS 5D mark II, zorgen ervoor dat filmen eigenlijk geen groot probleem oplevert. Het enige is dat je uitsluitend met statief werk, iets waar ik met fotograferen geen fan van ben. Montage en publicatie zijn de eerste keer even wennen, maar daar ben je snel in thuis als je alleen maar fragmenten hoeft te knippen en aan elkaar te plakken.
Al met al een positieve eerste kennismaking van filmen met mijn EOS en ik kan het dan ook iedereen aanbevelen, omdat je ook zonder al teveel moeilijke en dure accessoires toch tot een heel acceptabel resultaat kunt komen. 

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

 • Nieuw | Canon EOS RP

  Het nieuwe spiegelloze full-frame systeem van Canon, EOS R, is uitgebreid met een nieuwe, kleine telg, de EOS RP. Tevens zijn 6 nieuwe RF-lenzen geïntroduceerd. Het persbericht.

 • Classroom | Zelfontspanner

  De zelfontspanner? Gebruik je hem wel eens? Deze functie is op elke camera aanwezig en onmisbaar als je vanaf statief haarscherpe foto's wil nemen van een statisch onderwerp.

 • Blog | Lang leve APS-C DSLR

  In de tijd dat 'iedereen' de mond vol heeft over spiegelloze full-frame camera's fotografeert 'de gewone man' met een APS-C spiegelreflex en daar is helemaal niets mis mee. Integendeel.

 • Workshop | Bokeh-soep

  Een mooie onscherpte van de achtergrond. Dat wil toch elke systeemfotograaf. Soms kan het echter een graadje te erg zijn en dan ontstaat er bokeh-soep! Bokeh-soep?

 • Classroom | Canon-kleuren

  Je hoort het vaak: de 'Canon-kleuren' zijn zo mooi. Maar wat zijn de 'Canon-kleuren' eigenlijk en welke aspecten spelen een rol om ze daadwerkelijk te verkrijgen? Een overzicht!

 • Lightroom | Details verbeteren

  Met de nieuwe functie Details verbeteren in Lightroom Classic wordt fijne details nauwkeuriger en vloeiende geïnterpoleerd uit een RAW-bestand. Bekijk de clip op YouTube.

 • Blog Pieter | Last man standing

  Alledaagse en subjectieve bespiegelingen van Pieter Dhaeze over fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Dit keer de groepsfoto van de 'Last man standing'.

 • Blog Pieter | De laatste foto

  Alledaagse en subjectieve bespiegelingen van Pieter Dhaeze over fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Dit keer over 'de laatste foto'.

 • Blog Tony | Tilt-shift: Zwart-wit

  Tony Vingerhoets is dé ambassadeur van Tilt-Shift lenzen van Canon. Hij bewijst de toepassing van deze lenzen nu ook in het landschap met prachtige zwart-wit foto's.

 • Nieuws | Zilveren Camera 2018

  Vrijdag 1 februari werd de winnaar bekend gemaakt van de Zilveren Camera. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan werd dit gedaan door ZM Willem Alexander.

 • Actie | Handboek Canon EOS

  Wil je meer weten van de mogelijkheden van je EOS-camera en welke lenzen beschikbaar zijn? En hoe je flitst, video opneemt en print? Lees dan het Handboek Canon EOS.

 • Gratis pdf | Lightroom 'Aan de slag'

  Alle artikelen over PHOTOSHOP LIGHTROOM gebundeld in één handige pdf. Om te printen of om op je tablet te lezen.

Auto ISO

Gebruik jij Auto ISO?

Lees jij onze blogs?

In de sectie Blogs kun je elke maand inspirerende en prikkelende blogs lezen. We ontvangen echter maar weinig reacties en vragen ons af waarom.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.