Huur foto-apparatuur

door Pieter Dhaeze op donderdag 25 april 2013

Laatst hebben we een ‘Top Gear’-test gedaan op EOSzine van de EF 500mm 4L IS II. Gezien het stevige prijskaartje van deze lens (ca. 10.000 euro) en ook zijn specifieke toepassing zal deze lens niet tot de standaard uitrusting behoren van de gemiddelde vrijetijdsfotograaf. Toch kan iedereen met zo’n lens, of met een pro-camera, fotograferen, want veel van deze professionele apparatuur is namelijk te huur. Via internet zijn behoorlijk wat aanbieders te vinden. Wij hebben Foto Konijnenberg even als praktijkvoorbeeld gekozen.

Waarom huren?
Voordat we ingaan op de mogelijkheden van het huren van fotoapparatuur en de aspecten die daarbij van belang zijn, stellen we ons eerst de vraag wanneer je een camera, lens of studio-apparatuur zou willen huren. De meest voorkomende redenen zijn:
• Een exotische vakantie of bijzonder onderwerp.
• Eenmalige belangrijke gebeurtenis (bruiloft) of als tweede body.
• Vervanging van apparatuur die langdurig in reparatie is.
• Bij twijfel over mogelijke aankoop van pro-camera of -lens.
Stel dat je eenmalig in Afrika op safari gaat of een speciale, masterclass geboekt hebt op IJsland, dan wil je niet alleen met mooie foto’s thuiskomen, maar ook met technisch perfecte. Heb je dan respectievelijk een EOS 1D X met een EF 400mm 2.8L IS en EF 14x III of een EOS 5D mark III met een EF 14mm 2.8L in je (stevige) reistas, dan maak je andere foto’s dan met een EOS 650D met een EF-S 18-200mm IS. Niets ten nadele van deze set, maar dat kan zich optisch en technisch niet meten met genoemde twee pro-combi’s.
Dat geldt ook voor het vastleggen van speciale evenementen, zoals een bruiloft. De EOS 650D zal dan goed presteren, maar een EOS 5D mark III met een EF 24-70mm 2.8L zal de belichting en de detailregistratie van het onderwerp meer recht doen. Heb je al zo’n set, dan zou je kunnen overwegen om voor die dag een tweede body met lens te huren voor bijvoorbeeld close-ups en headshots (EOS 60D met een EF 70-200mm 2.8L IS II).
Ook kan huren handig zijn als je camera of één van je lenzen wordt gerepareerd en je een opdracht hebt, die niet kan wachten. Of als je bijvoorbeeld twijfelt tussen de aanschaf van een EOS 5D mark III of een EOS 1D X. Als je dan eerst een dagje kunt ‘spelen’ met beide huurcamera’s, dan weet je na afloop welke camera het best aansluit bij jouw wensen en dat kan geld óf teleurstelling besparen.

Verzekering en huurcontract
Een niet onbelangrijk aspect - maar onbewust vaak vergeten - bij het huren van kostbare camera’s en lenzen is de verzekering van de apparatuur tegen schade en diefstal. Maak óf goede afspraken met de verhuurder óf zorg zelf voor een tijdelijke verzekering, wat overigens niet eenvoudig zal zijn.
Lees ook altijd goed de voorwaarden in het contract dat ondertekend moet worden (met ID), zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Foto Konijnenberg verhuur
Assortiment
Het huurassortiment bij Foto Konijnenberg bestaat voornamelijk uit pro-camera’s en -lenzen en uit studio-apparatuur. Dit is aangevuld met enkele consumentenmodellen DSLR als back-up of ter kennismaking. Komt er van potentie huurders veelvuldig een vraag naar een bepaalde camera of lens, dan kan deze in het assortiment opgenomen worden. Zo zijn laatst enkele compactsysteemcamera’s (CSC) toegevoegd. Het actuele huuraanbod vind je op de website. Vaak is er maar één exemplaar in de verhuur, dus is het raadzaam tijdig telefonisch of via e-mail te reserveren.
Gebruikersinstructie
Er wordt vanuit gegaan dat degene die de apparatuur huurt ook voldoende kennis heeft voor optimaal en storingsvrij gebruik ervan. Als je echter voor de eerste keer met een EOS 1D X op stap gaat of een EF 400mm 2.8L IS in je handen krijgt, dan kan desgevraagd een korte instructie gegeven worden als je de camera of lens in de winkel ophaalt.
Kosten
Op de website staat de huurprijs van de eerste dag vermeld (incl. BTW). Elke volgende dag kost de helft van de eerste dagprijs. Dus huur je een EF 400mm 2.8L IS voor een week (7 dagen), dan kost dat 1x 75,- + 6x 37,50 = 375 euro (incl. BTW). Dat is ten opzichte van de nieuwprijs van deze lens (mark II: 11.000 euro) een kleine investering.
Ben je na het gebruik van een huurcamera of -lens tot de conclusie gekomen deze aan te schaffen, dan krijg je 50% van het huurbedrag in mindering op het aankoopbedrag van een nieuw exemplaar.
Bij elke huurtransactie wordt een borg gevraag, waarvan de hoogte per artikel verschillend is.
Transport
Huurapparatuur wordt niet opgestuurd en kan alleen afgehaald worden in de winkel in Den Ham of in Turnhout. Allereerst gaan dan geen transportdagen verloren (maximale beschikbaarheid, minimale huurkosten) en bovendien weet je bij afhalen zeker dat een camera of lens in je bezit is de dag voordat je met het vliegtuig vertrekt.
Minstens zo belangrijk is dat de huurder en de verhuurder gelijktijdig de staat van een camera of lens gezamenlijk kunnen beoordelen. Zowel bij ophalen als terugbrengen. Een eventuele schade of storing kan dan eenvoudiger in kaart worden gebracht en ook in onderling overleg worden opgelost.

Samenvatting
Heb je bij een eenmalige foto-opdracht of -sessie eigenlijk niet de juiste camera, lens of (studio)accessoire ter beschikking en moet je het met ‘half gereedschap’ stellen, dan is huren een interessante optie. Met pro-apparatuur registreer je dan bijzondere momenten ook met een bijzondere kwaliteit. Foto Konijnenberg heeft een mooi verhuuraanbod en kunnen zij je niet helpen, zoek dan eens op internet naar aanbieders (zoekopdracht: verhuur fotoapparatuur).

Met dank aan Foto Konijnenberg.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.