Verzekeren foto-apparatuur

door Pieter Dhaeze op vrijdag 26 april 2013

Pak eens een rekenmachine en tel de nieuwwaarde van al je foto-appartuur op. Dus body(‘s), lenzen, flitsers, statief, filters, reserve-accu’s, geheugenkaartjes en overige accessoires die je in de loop van de jaren hebt ‘verzameld’. De uitkomst is bijna zeker een getal met vier cijfers en heb je er een L-lens tussenzitten, dan nader je al snel de drie- à vierduizend euro.
Je fotospullen zijn dus een kostbaar bezit en verzekering ervan is zeker geen overbodige luxe. Wij gingen op zoek naar alle ‘ins en outs’ voor de vrijetijdsfotograaf.

On-gevallen
Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor je foto-apparatuur. Je stoot met een lens tegen een betonnen paaltje. Je glijdt uit en valt met je camera in een stromend beekje. Maar ook diefstal ligt op de loer. Uit je fototas als je in een drukke stad loopt of gewoon thuis tijdens een inbraak. Het zijn allemaal on-gevallen waar je niet op zit te wachten en die vaak behoorlijk in de papieren lopen. Wil je dat de kosten van reparatie of vervanging gedekt zijn, overweeg dan een verzekering.

Verzekeren
Als we het over verzekeren van foto-apparatuur hebben, dan moet allereerst onderscheid gemaakt worden tussen particulier en zakelijk. Onder dat laatste wordt verstaan dat je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel en dat de facturen van de apparatuur op naam van je bedrijf staan. Maar ook als je als vrijetijdsfotograaf inkomsten hebt uit je fotografie, omdat je workshops geeft of foto’s verkoopt, dan kan dat aangemerkt worden als zakelijk gebruik. De mogelijkheden en voorwaarden voor een zakelijke verzekering zijn afwijkend van die van particuliere verzekeringen. Zo vallen zakelijke claims vaak niet onder een inboedel- of reisverzekering. Het is daarom raadzaam om als (semi-) pro-fotograaf in dat verband contact op te nemen met gespecialiseerde assuradeurs, zoals Klomps&Boor Verzekeringen (www.kbrbeheer.nl).
Ben je wel een particuliere - onbezoldigde - vrijetijdsfotograaf, dan valt waterschade of diefstal van foto-apparatuur in huis onder je inboedelverzekering. Als je op reis bent, dan dekt de reisverzekering calamiteiten met camera en accessoires. Onder een reis wordt wel verstaan dat er minstens één overnachting in opgenomen is. Een dagje naar het bos of strand wordt in veel gevallen niet tot een reis gerekend en is dan dus ook niet gedekt. Zowel een inboedel- als een reisverzekering kennen een maximale vergoeding en het is niet onverstandig om dit in de polis na te kijken. Aanvullend op een inboedelverzekering zou een ‘kostbaarhedenverzekering’ afgesloten kunnen worden om zo in aanmerking te komen voor een hogere vergoeding. Deze vereist dan wel een concrete specificatie van de verzekerde camera’s en lenzen (model- en serienummers), wat bij een gewone inboedelverzekering niet nodig is.
Als je zelf schade toebrengt aan je apparatuur omdat je het laat vallen of stoot, dan is dit in een inboedelverzekering meestal niet gedekt, mits een ‘all-risk’ dekking opgenomen is. Bij een reisverzekering is schade door eigen toedoen vaak wel gedekt, maar men dient dan wel rekening te houden met een gedeelte eigen risico.

Administratie
Een goede verzekering begint met een goede administratie en documentatie. Dus zorg dat je alle aankoopfacturen in één mapje hebt verzameld en eventueel ook de originele verpakking bewaart. Dat is bovendien handig als je nog eens iets wilt verkopen. Zorg ook dat je een lijstje hebt met alle serienummers en breng eventuele bestaande beschadigingen in beeld door er een foto van te maken.
Heb je een ongelukje gehad met een camera of les, zorg dan dat je een goede omschrijving hebt van de situatie met tijdstip en locatie, bij voorkeur aangevuld met foto’s en getuigenverklaringen. In geval van diefstal thuis, onderwerp in Nederland, maar zeker ook in het buitenland moet je aangifte doen (bij politie en eventueel reisorganisatie) om aanspraak te kunnen maken op een eventuele schadevergoeding.

Heb je een schadegeval of een diefstal en wordt deze gehonoreerd door de verzekering, dan kan de vergoeding dagwaarde of nieuwwaarde zijn. Bij een inboedel- of kostbaarheden-verzekering wordt vaak de nieuwwaarde uitgekeerd bij een reisverzekering geldt meestal dagwaarde. In alle gevallen is het verstandig om dit bij het afsluiten van een verzekering in de polisvoorwaarden na te kijken om teleurstellingen te voorkomen.

EOS body L-lens Extender
EF-S lens Flitser Schade

Dag in het veld
In huis of op reis vallen je kostbare fotospullen als particulier dus respectievelijk onder de inboedel- en reisverzekering, waarbij het raadzaam is de betreffende polis door te nemen op voorwaarden en de hoogte van vergoedingen. Doe dat vooraf en niet op het moment dat ‘het kwaad al is geschied’.
Een belangrijk praktijkgeval dat niet in huis afspeelt en ook niet tijdens een reis, is dat je met je camera een dagje het veld ingaat. Lekker fotograferen in de natuur. Hoe is het dan gesteld met de verzekering? We hebben het aan assurantieadviseur John Wilbrink van Univé Het Zuiden gevraagd.
“Dit is veelal niet verzekerd en kan vaak ook niet verzekerd worden. Een aantal maatschappijen kennen wel een ‘buitenshuisdekking’, maar de dekking voor deze buitenactiviteit is maar zeer beperkt, kent zware extra regels en heeft een redelijk hoge eigen bijdrage.
Het risico van dergelijke foto-uitstapjes moet elke fotograaf zeer goed in gedachten hebben als hij of zij de deur uitgaat. Gewoon een kwestie van erg voorzichtig zijn. Natuurlijk kun je altijd op zoek gaan een zeer specifieke verzekering, die zoals gezegd hoge premies hebben en een beperkte dekking.
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat ‘alles’ verzekeren een onmogelijkheid is. Altijd blijven er risico’s over die een fotograaf zelf moet dragen. Gewoon gezond verstand gebruiken is vaak een goede raadgever. Contact opnemen met je assurantieadviseur is voor de meeste fotografen het allerbeste advies.”

Gestolen camera
Is je camera gestolen, kijk dan eens op internet of je hem kunt achterhalen op het serienummer in de exif-gegevens. Als iemand er namelijk een foto mee maakt en deze online zet, dan kan het serienummer in deze foto gevonden worden. http://www.stolencamerafinder.com/.
Je kunt ook het serienummer van je camera of lens opgeven in de database van http://www.fotoapparatuur.nl/ en zo een eerste stap zetten in het terugvinden van je gestolen apparatuur.

Samenvatting
Al je foto-apparatuur vertegenwoordigt een behoorlijke waarde en het is dus niet onverstandig om te onderzoeken of schade en diefstal in enig geval zijn gedekt door de verzekeringen die je hebt lopen. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.
Je hoeft niet meteen alle apparatuur en alle situaties direct driedubbel te gaan verzekeren. Enig bewustzijn van de mogelijke on-gevallen is vaak al een belangrijke factor in het voorkomen ervan. Ga zorgvuldig met je spullen om en neem geen onverantwoorde risico’s.
En of je iets verzekert of niet, zorg in ieder geval voor een goede documentatie van je fotospullen met serienummers, facturen en eventueel foto’s.

Met dank aan de heer John Wilbrink, Univé Het Zuiden.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.