Firmware 1.2.1 EOS 5D mark III

door Pieter Dhaeze op donderdag 02 mei 2013

In oktober 2012 werd nieuwe firmware aangekondigd voor de EOS 5D mark III. We moesten destijds nog even geduld hebben, want versie 1.2.1 zou pas in april 2013 beschikbaar komen. Op de laatste dag van deze maand was het zo ver en heeft Canon zijn belofte ingelost door de betreffende software online te zetten.

What’s new?
Onderstaand vind je een compleet overzicht van alle punten die betrekking hebben op deze nieuwe firmware (bron: Canon NL). De relevantie ervan zal per fotograaf verschillend zijn en vooral voor de videografen is het goed nieuws dat de HDMI-output nu ongecomprimeerd is met een 4:2:2 indeling (hoge kwaliteit voor betere nabewerking). Ten aanzien van deze HDMI-output zijn verschillende menu-opties toegevoegd, zoals voor de tijdcode en de spiegeling met het lcd-scherm.
Fotografen die EF-extenders gebruiken waarbij het maximale diafragma f/8 wordt (EF 500/600mm 4L + EF2.0x), kunnen met deze nieuwe firmware het middelste AF-punt blijven gebruiken en hoeven niet over te stappen naar handmatige scherpstelling.

De firmware is beschikbaar voor Windows en Mac.
Je kunt hier de nieuwste instructiehandleiding downloaden (EN).

Samenvatting
Canon heeft met de bovenstaande twee punten van firmware 1.2.1 veelgevraagde functionaliteit toegevoegd aan de EOS 5D mark III. Wij zelf missen echter een oplossing voor het ‘probleem’ van het niet-oplichten van het actieve AF-punt in donkere situaties. Je moet nog steeds de knop voor AF-puntselectie indrukken om het actieve AF-punt in rood te kunnen zien. Dat kost tijd en fotomomenten. Hopelijk wordt dit bij versie 1.2.2 opgelost.

Firmwareversie 1.2.1 bevat de volgende verbeteringen en oplossingen.
1. Ongecomprimeerde HDMI-uitgang wordt nu ondersteund.
2. Hiermee stelt het centrale AF-punt automatisch scherp wanneer de camera wordt gebruikt van Canon EF-objectief/extender-combinaties waarvan het gecombineerde maximale diafragma f/8 is.
3. Verhoogt de scherpstelsnelheid van de camera bij gebruik van een Canon Speedlite AF-hulplicht.
4. Oplossing voor een probleem waarbij het LCD-scherm vastloopt en de foutmelding Err 70 of Err 80 wordt weergegeven wanneer een foto wordt gemaakt tijdens Live View of in de filmopnamemodus.
5. Oplossing voor een probleem waarbij na de zesde foto in de modus continu-opnamen met de instelling voor meerdere foto's met een verschillende belichting, er een korte onderbreking optreedt voordat de rest van de serieopname wordt voltooid.
6. Oplossing voor een probleem waarbij de zoeker verkeerde informatie toont tijdens AEB-opnamen.
7. Verbetering van de communicatie met de Wireless File Transmitter WFT-E7.
8. Wanneer beelden zijn overgebracht met de Wireless File Transmitter WFT-E7 via de FTP-protocol, wordt een "O" weergegeven. Wanneer beelden niet kunnen worden overgedragen met de Wireless File Transmitter WFT-E7 via de FTP-protocol, wordt een "X" weergegeven.
9. Oplossing voor een probleem waarbij de camera mogelijk niet goed werkt als een Eye-Fi-kaart wordt gebruikt.
10. Oplossing voor een probleem waarbij de waarde van de brandpuntsafstand in de Exif-informatie niet correct wordt weergegeven bij opnamen die zijn gemaakt met het EF 24-70mm F4L IS USM-objectief.
11. Oplossing voor een probleem waarbij de firmware van het objectief niet goed kan worden bijgewerkt.
12. Fouten in het Arabische taalmenu zijn gecorrigeerd.
13. Oplossing voor een probleem waarbij de camera de AF Microadjustment-waarde naar -8 wijzigt.
14. Oplossing voor een probleem waarbij de hulp op het scherm niet volledig kan worden weergegeven wanneer de grenswaarde voor de optie "ISO-snelheidsbereik voor Auto ISO instellen" op maximaal wordt ingesteld.

Opmerkingen:
• Firmwareversie 1.2.1 is voor camera's met firmwareversie 1.2.0 of ouder. Als de camera al over firmwareversie 1.2.1 beschikt, hoeft u de firmware niet bij te werken.
• Lees voordat u de firmware van uw camera bijwerkt de instructies goed door en download daarna pas de firmware.
• Zodra de EOS 5D Mark III-camera is bijgewerkt naar versie 1.2.1, is het niet mogelijk terug te gaan naar een oudere firmwareversie (versie 1.0.7 t/m 1.1.3).
• Het is raadzaam de nieuwste applicatiesoftware te gebruiken wanneer de EOS 5D Mark III is bijgewerkt vanaf oudere firmware (versie 1.0.7 t/m 1.1.3 ) naar de nieuwe firmwareversie 1.2.1. Bepaalde eerdere versies van deze toepassingen bieden geen ondersteuning voor functies die zijn toegevoegd in de nieuwe firmware.
• Om EOS Utility-software te gebruiken met de bijgewerkte EOS 5D Mark III moet de EOS Utility-software worden bijgewerkt naar de meest recente versie.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.