Preview EOS 70D

door Pieter Dhaeze op woensdag 03 juli 2013

Op 2 juli 2013 heeft Canon de EOS 70D geïntroduceerd als opvolger van de bijna drie jaar 'oude' EOS 60D. Is Canon er met de EOS 70D in geslaagd om deze uiterst succesvolle camera (vooral natuur- en macrofotografie) nog beter en veelzijdiger te maken?
.

Nieuwe mogelijkheden
Voordat we naar het nieuwe hart van de EOS 70D gaan kijken, geven we eerst een kort overzicht van de nieuwe mogelijkheden van deze ‘middensegment’ DSLR-camera.
De behuizing is nagenoeg hetzelfde gebleven als van de EOS 60D. Formaat, gewicht en ergonomie zijn identiek, waarbij alleen de lay-out van de knoppen (weer) iets is veranderd. Het draai- en kantel lcd-scherm - een unique selling point van de EOS 60D - is gebleven, waarbij de kijkhoek nog verder is verbeterd en waaraan aanraakfunctionaliteit is toegevoegd. Het instellen van de camera en het terugkijken van foto's gaat nu net zo eenvoudig als op je smartphone.

De EOS 70D heeft een snelle digic 5+ processor, zoals in de EOS 5D mark III, en dat resulteert in een motordrive van 7 fps (raw/jpeg). Samen met het 19-punts AF-systeem overgenomen van de EOS 7D kunnen bewegende onderwerpen met de EOS 70D zonder problemen scherp in beeld gehouden worden. Een goed bericht voor vogelfotografen. De DIGIC 5+ zorgt er tevens voor dat HDR gemonteerd kan worden in de camera en dat meervoudige belichting kan worden toegepast. Beide alleen in JPEG. Ruis bij hoge ISO's zal in JEPG dankzij DIGIC 5+ nog slimmer worden gereduceerd voor een hogere beeldkwaliteit.


Omdat steeds vaker in wifi-omgevingen wordt gewerkt en bijna alle mobiele apparaten via wifi aan elkaar verbonden kunnen worden, is de EOS 70D uitgerust met interne wifi, zoals in de EOS 6D. Verbinden met computers en internet in een bestand netwerk vereist nu geen speciale accessoires of moeilijke configuratie meer. Bovendien kan de camera in het veld ook als hotspot gebruikt worden voor tablets of telefoons, die daarmee kunnen dienen als Remote Capture in live view. Helaas ontbreekt ingebouwde GPS, waarover de EOS 6D wel beschikt.
HD-video op een systeemcamera is tegenwoordig vanzelfsprekend met 30 fps bij 1080p en 60fps in 720p. Bovendien heeft de EOS 70D verschillende compressiemethodes voor video. De aansluiting voor een externe stereomicrofoon is een welkome uitbreiding.
Canon heeft diverse handige opties van de EOS 60D overgenomen, zoals aansturing voor draadloos flitsen en de in-camera RAW-conversie.

 SEPTEMBER 2013   • TESTFOTO'S ISO 3200 •  PRODUCTIEMODEL
  EOS 5D3 RAW LR5 geen NR    EOS 60D RAW LR5 geen NR   EOS 70D RAW LR5 geen NR
 EOS 5D3 JPEG Standrd. NR   EOS 60D JPEG Standrd. NR  EOS 70D JPEG Standrd. NR
 EOS 5D3 RAW LR5 met NR  EOS 60D RAW LR5 met NR  EOS 70D RAW LR5 met NR

Het nieuwe CMOS-hart
De CMOS-sensor van de EOS-camera's bewijst al vele jaren zijn uitzonderlijke prestaties ten aanzien van snelheid en beeldkwaliteit en behoeft ten aanzien van deze twee belangrijke punten eigenlijk geen upgrade. De opkomst van Live view heeft Canon echter gedwongen hun CMOS-sensor te herontwikkelen, zodat ook AF met fasedetectie in Live view mogelijk zou worden. De tot op heden toegepaste contrast-AF of hybride-AF zijn voor praktische 'kijk-en-klik'-fotografie en voor AF tijdens video niet geschikt gebleken.

De sensor van de EOS 70D is daarom geheel vernieuwd en voorzien van 20 miljoen dualpixels, die elk uit twee fotodoides bestaan . Elke pixel kan nu gebruikt worden voor fasedetectie-AF, zodat er nauwelijks nog verschil is tussen de AF-snelheid tijdens live view of met het zoekerbeeld via de spiegel. De constructie van de pixels is zodanig dat er geen licht verloren gaat. Ruis bij hoge ISO's zal dus nog steeds laag zijn en de AF zal ook blijven werken bij weinig licht of kleine maximale diafragma's. De meeste gangbare objectieven van Canon zijn compatibel met het nieuwe Dual Pixel CMOS AF-systeem, waarbij de STM-lenzen bij video de beste resultaten zullen geven voor wat betreft vloeiend en geluidloos focussen.

EOS 60D
Vind je de nieuwe mogelijkheden van de EOS 70D niet van toepassing op jouw fotografie, maar spreekt de basis je wel aan, dan is er goed nieuws. De EOS 60D blijft namelijk voorlopig in de line-up gehandhaafd en is daarmee nog steeds een interessant alternatief voor natuur- en macrofotografen.

Samenvatting
De EOS 70D zou wel eens de camera kunnen worden met 'the best of all EOS': vari-angle touchscreen van de EOS 650D, wifi van de EOS 6D, iFCL-meting en AF-systeem/burstrate van de EOS 7D, draadloos flitsen van de EOS 60D en creatieve filters van de EOS 100D. Als je dit aanvult met de nieuwe autofocustechnologie (Dual Pixel CMOS AF) tijdens live view en video, dan zal duidelijk zijn dat het hier om een zeer complete spiegelreflexcamera gaat voor zowel foto als video.
De vooruitzichten zijn hoopgevend en we hopen dat de EOS 70D (vanaf 20 augustus in de winkel voor de adviesprijs van €1099,-) tijdens onze praktijkreview begin september alle hooggespannen verwachtingen gaat waarmaken. So stay tuned.

Hieronder full-res negen JPEG-foto's van EOS 70D, zoals gepubliceerd op Canon Japan:

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.