Ligthroom 5.2 | What's new?

door Pieter Dhaeze op vrijdag 20 september 2013

Nog niet zo lang geleden mochten we Lightroom 5 verwelkomen met handige, nieuwe functie en 17 september is deze versie geüpgrade naar 5.2. Wij hebben hem natuurlijk meteen geïnstalleerd en gekeken wat Adobe voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf toegevoegd heeft.

Ontwikkelen
In de module Ontwikkelen zijn verschillende gereedschappen aangepast en opties toegevoegd. Een kort overzicht:
• Het penseel van het gereedschap Vlekken verwijderen (Q) kan nu voorzien worden van een doezelrandje. Als je daarmee over een ongewenst element van de foto schildert, dan zal het Kloon- of Retoucheerresultaat vloeiender in de bestaande pixels passen. Heb je zo een gebied overschilderd, dan zal in versie 5.2 bovendien het automatische brongebied slimmer gekozen worden en zich tevens beperken tot het kader van een eventuele uitsnede. We hebben dat even geprobeerd en het ziet er in sommige gevallen inderdaad zeker beter uit dan in Lightroom 5.0.• Ook de functionaliteit van het Aanpassingspenseel is iets verbeterd. Klik rechts op een aanpassingsmarker (grijs knoopje) en de lokale aanpassing kan gedupliceerd worden of verwijderd.
• Automatische belichtingscorrectie (Automatische Tinten, Ctrl-U) zou meer consistente resultaten moeten geven in deze versie. Zelf gebruiken we deze optie zelden tot nooit en ook nu worden we niet echt enthousiast over deze ‘snelle’ aanpassing. We hebben nog steeds liever zelf het heft in handen.
• In het deelvenster Detail is de Kleurtint ruisonderdrukking (kleurruis) uitgebreid met de schuifregelaar Vloeiendheid. Gekleurde vlekken na de standaard ruisreductie kunnen met een hogere waarde van Vloeiendheid worden geneutraliseerd, zodat in sterk verhelderde schaduwgebieden lelijke kleurvlekken kunnen worden verwijderd.

Overige verbeteringen
Behalve de bovengenoemde verbeteringen, is Lightroom 5.2 geactualiseerd met de ondersteuning van de nieuwste cameramodellen, waaronder de Canon EOS 70D, PowerShot G16 en PowerShot S120. Ook zijn er diverse lensprofielen toegevoegd en kan nu op afstand (tethered) worden gefotografeerd met de Canon EOS 6D, EOS 100D en EOS 700D. Bovendien is een redelijk lange lijst met ‘bugs’ opgelost, zodat het werken met versie 5.2 nog soepeler behoort te gaan.

Samenvatting
Versie 5.2 brengt misschien geen schokkende nieuwigheden en verbeteringen, maar als gebruiker van Lightroom 5 is de gratis upgrade een kwestie van een paar muisklikken en is een overstap zeker aan te bevelen.

Meer info en download: klik hier

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.