Lightroom en Photoshop CC

door Pieter Dhaeze op woensdag 16 oktober 2013

Van veel lezers krijgen we regelmatig de vraag of ze naast Lightroom ook nog Photoshop Elements of CC nodig hebben om hun foto's te bewerken. En hoewel je in Lightroom steeds meer lokale aanpassingen kunt doen en de functionaliteit bij elke nieuwe versie wordt uitgebreid, is het antwoord nog steeds een volmondig 'ja'.

Photoshop Elements
Photoshop Elements is een prima metgezel van Lightroom. Heb je een groot aantal foto’s bewerkt in Lightroom, dan kun je ze na export als JPEG, PNG of TIFF in Elements nog ‘finetunen’ met specifieke maskers en bewerkingslagen. Ook kun je in Elements lekker artistiek en creatief aan de slag met tekst, borstels en effectfilters en door onderdelen van verschillende foto’s met ‘knippen en plakken’ te combineren. Klik hier voor meer informatie.

Photoshop CC
Voor al deze opties heb je Photoshop CC (PSCC) - het grote broertje van Elements - dus niet nodig. Voor 80% van de vrijetijdsfotografen vullen Lightroom en Elements elkaar perfect aan. Er zijn echter toch opties waarmee Photoshop CC zich blijft onderscheiden. Bijvoorbeeld met de mogelijkheid om direct vanuit Lightroom in PSCC een panorama samen te stellen en terug te importeren op het niveau van 16-bits ProPhotoRGB TIFF. Of om 32-bits bestanden te maken vanuit RAW en deze na automatische import als een ‘gewone’ foto met een contrast van 20 stops normaal te kunnen bewerken tot heel natuurlijke HDR-resultaten. Beide opties zijn ook mogelijk in Elements (Bestand, Nieuw, Photomerge), maar niet automatisch en direct vanuit Lightroom en bovendien niet op dit extreem hoge kwaliteitsniveau.

Kopen of licentie
Voor de (semi-)pro fotograaf is het dus toch interessant om Photoshop CC aan te schaffen. Vroeger moest je dit programma kopen en dat was behoorlijk aan prijs. Tegenwoordig kun je het grote Photoshop alleen nog in licentie gebruiken als onderdeel van de Creactive Cloud en heet daarom Photoshop CC. Je kunt een abonnement nemen op alleen Photoshop CC of op de gehele CC Suite met daarin onder andere Photoshop CC.
Het programma werkt net als vroeger als stand-alone applicatie op je computer (dus niet vanuit de cloud), maar via internet je bent altijd verzekerd van de allerlaatste updates met de nieuwste opties en mogelijkheden.
We zijn als consument anno 2013 nog niet echt gewend om software in licentie te gebruiken, maar het wordt steeds meer gemeengoed. Zo betaal je als (semi-)pro voor Photoshop CC slechts 24,59 per maand (incl. BTW.) en dat is dus nog geen 300 euro per jaar. Een NL-versie van Photoshop CS6 kostte destijds rond de 1000 euro. Vergelijk bovendien die 25 euro met een telefoonabonnement, dan is dat zeker niet duur. Klik hier voor meer informatie.

Aanbiedingen
Heb je ooit een versie van Photoshop CS gekocht (vanaf versie 3), dan heeft Adobe momenteel een actie dat je Photoshop CC samen met Lightroom 5 in licentie kunt gaan gebruiken voor slechts €12,29 per maand. De actie loopt tot 31 december. Klik hier.
Er loopt ook een actie met 20% korting op Lightroom 5: klik hier.

Samenvatting
Photoshop Lightroom en Photoshop Elements zorgen dat de serieuze vrijetijdsfotograaf een complete gereedschapskist heeft, waarmee hij nagenoeg elke taak binnen de workflow van een RAW-foto snel en nauwkeurig kan uitvoeren. Beide programma’s zijn los te koop en voor iets meer dan 200 euro ben je dan ‘fully equipped’.
Wil je alle informatie uit elke pixel halen met ProPhotoRGB en 16- en 32-bits kleurdiepte, dan zul je Elements moeten vervangen door zijn grote broer, Photoshop CC. Dit programma ga je in licentie gebruiken voor €24,59 per maand, maar er zijn ook vaak acties.

Meer info over populaire software van Adobe: klik hier.

Hoe je Lightroom en Photoshop CC laat samenwerken, lees je in ons nieuwste Lightroom-boek. Klik hier.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.