Tellerstand sluiter

door Pieter Dhaeze op dinsdag 22 oktober 2013

Hoeveel opnamen heb je met je camera gemaakt? Is dat het aantal foto’s dat je in de catalogus van Lightroom hebt staan? Zijn het er honderd, duizend of tienduizenden? Kan ik het aantal in mijn camera terugvinden? En waarom zou je het willen weten?

Sluiterbewegingen
Als je met je EOS een foto neemt, dan hoor je het ‘klik-klak’-geluid van de spiegel die opklapt en de sluiter die open en dicht gaat. Dit zijn twee fysieke onderdelen in een camera die mechanisch worden bewogen. Alles wat echter beweegt vertoont slijtage. De zolen van je schoenen, de banden van je auto, de scharnieren van een deur. En dus ook het spiegelmechanisme en de sluiter. Over het algemeen is het aantal mechanische storingen aan de spiegel zeer gering, maar van de sluiter is bekend dat de levensduur beperkt is. We hebben het dan niet over een tijdsperiode, maar over het aantal malen dat hij open en dicht gegaan is. Dit aantal sluiterbewegingen wordt als specificatie bij elke camera genoemd en is de waarde waarbinnen de werking wordt gegarandeerd. Bij een consumentencamera als de EOS 650D is dat 100.000 en bij een professionele camera als de EOS 1D X wordt de werking van de sluiter gegarandeerd tot zelfs 400.000 opnamen. Voor een overzicht, klik hier.
Het aantal sluiterbewegingen van je camera is niet alleen maar interessant als een ‘leuk’ weetje, maar als je je camera gaat verkopen, kun je dit aantal doorgeven aan de koper en als je een camera tweedehands koopt, kun je aan het aantal sluiterbewegingen zien hoe intensief de camera gebruikt is.

Slijtstof
Een onvermijdelijk gevolg van slijtage is dat er stof vrijkomt. Gezien de locatie van de sluiter vlak voor de sensor is de kans aanwezig dat dit stof op de sensor terechtkomt. Het materiaal van de sluiter is echter zo duurzaam, dat gedurende de gehele levensduur van de camera, slijtstof niet echt tot problemen zal leiden.

ShutterCount
Het aantal keer dat de sluiter geactiveerd is, kun je niet in de camera aflezen en ook via EOS Utility of Digital Photo Professional is dat getal niet te achterhalen. Je zou je camera naar een service center als TechRepair kunnen brengen om inzicht te krijgen in het aantal sluiterbewegingen, maar er is een eenvoudiger weg: ShutterCount. Dit programmaatje is gratis te downloaden (klik hier) en na uitpakken van de zip en dubbelklikken op het exe-bestand opent een dialoogvenster voor de weergave van onder andere:
• camera model
• serienummer
• firmware versie
• sluiterbewegingen
• naam fotograaf
Het enige wat je nu nog moet doen, is je camera via het usb-kabeltje aansluiten aan je computer en op de knop Connect klikken. De bovenstaande parameters worden dan netjes van een waarde voorzien.


Helaas werkt ShutterCount alleen voor Windows, maar op de site van ShutterActuations wordt ook beschreven hoe je het op een Mac kunt doen. Dit doe je wel op eigen risico.

Live View
Als Live View wordt geactiveerd, dan wordt net als bij het maken van een foto de spiegel opgeklapt en de sluiter geopend. Het is niet bekend of ShutterCounter deze sluiterbeweging meeneemt in de telling.

Samenvatting
Er zijn van die zaken waar je nooit bij stilstaat, zoals dat de sluiter een mechanisch onderdeel is dat onderhevig is aan slijtage en dat het aantal sluiterbewegingen iets zegt over de intensiteit waarmee de camera gebruikt is. Ook is de werking van de sluiter slechts gegarandeerd tot een bepaald maximum. Met ShutterCount kom je snel en eenvoudig te weten hoe het met het aantal sluiterbewegingen van jouw EOS is gesteld.

Rekensommetje
Als je een camera drie jaar intensief gebruikt en je maakt wekelijks 500 opnamen, dan maak je in die periode 3x52x500=78.000 foto's. Voor de gemiddelde vrijetijdsfotograaf is dat een behoorlijke frequentie en dan blijf je toch nog ruimschoots onder de 100.000.

ShutterCount is compatibel met de volgende modellen: EOS 1000D - 1100D - 450D - 500D - 550D - 600D - 650D - 40D - 50D - 60D - 7D - 5DMKII - 5DMKIII - 1DMKIV - 1DX

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.