Evaluatie LFP-dag 2013

door Pieter Dhaeze op maandag 18 november 2013

Wij van EOSzine geloven sterk in de meerwaarde van het afdrukken van mooie foto’s. Hoewel papier in deze tijd van usb-sticks, tablets en Facebook niet ‘hip’ meer is, verhoogt een mooi afgewerkte fotoprint ons inziens de beleving van een beeld en maakt het een digitale foto tot een tastbaar product met - letterlijk - meer waarde.

Om ons geloof uit te dragen hebben we 14 november 2013 de ‘Large Format Printing’-dag georganiseerd in het hoofdkantoor van Canon in ’s-Hertogenbosch. Ruim 20 foto-professionals hebben deze dag - naast een heerlijke Bossche bol - kunnen proeven van alle aspecten die van belang zijn bij het afdrukken én afwerken van foto’s op groot formaat (>A2+).

Programma
Na ontvangst met koffie, thee en de onvermijdelijke, maar overheerlijke Bossche bol (een fors ontbijt) werd de dag gezamenlijk begonnen met een lezing van Pieter Dhaeze (EOSzine) over de technische aandachtspunten die aan de orde komen bij het afdrukken van foto’s, zoals ‘300 dpi’, AdobeRGB en werken met profielen. Hierover heeft hij ook een artikel geschreven (klik hier). Daarna nam Bas Meelker het stokje over om de deelnemers de praktische kanten van het fotograferen voor groot formaat toe te lichten. Omdat Bas daarbij veel van zijn adembenemende foto’s liet passeren, steeg het inspiratieniveau tot grote hoogte: ‘Dat wil ik ook!’


In de binnentuin van het prachtige Canon-gebouw konden de deelnemers vervolgens onder het genot van een lekkere lunch even op adem komen om weer helemaal fit aan de start te verschijnen voor de drie parallelsessies die ’s middags op het programma stonden:
1. werken met de iPF6450 (24”, A1+) door Patrick Stam van Canon NL
2. praktisch foto’s afwerken door Gerjan van de Pol van GB-lijsten
3. print op elk materiaal met de Arizona vlakbedprinter door Jelle Krijnders van Canon NL
In groepjes van zeven konden de deelnemers alle sessies van dichtbij beleven, waarbij vragen direct door de aanwezige specialisten konden worden beantwoord.
Aan het eind van de middag stond een drankje en een hapje klaar om gezellig de ervaringen van de dag uit te wisselen en de laatste vragen beantwoord te krijgen. De deelnemers werden daarbij verrast met de verloting van een Canon PIXMA Pro 1 (A3+) en van een masterclass van Bas Meelker. En om te zorgen dat iedereen als een winnaar naar huis kon, stonden rijkgevulde goodie-bags klaar met onder andere boeken van Van Duuren Media, fotopapier van Canon en afwerkmateriaal van GB-lijsten.

Quotes
“De ontvangst en de sfeer waren erg goed. En verder de praktische tips door de hele dag heen. Ook het contact met mede-fotografen heb ik als erg prettig ervaren.”

“De presentatie van Gerjan was super. Ik had die afwerkpresentatie niet verwacht. De presentatie van Jelle, vanwege zijn enthousiasme en de mogelijkheden van de vlakbedprinter, was ook heel goed. Dat wil overigens niet zeggen, dat ik de rest minder interessant vond.”

“Ik had toch ook wel meer zelf willen doen, zoals eigenhandig meegebrachte of opgestuurde foto’s afdrukken op een iPF6450, zodat je zelf ervaart op welke problemen je dan kunt stuiten.”

“De lezing van Bas was zeer indrukwekkend. Misschien gezien het thema nog iets meer nadruk op de afwerking?”

“Prima dag, maar ik had ook graag een kijk- en voelronde van de verschillende printmaterialen (papiersoorten) van Canon gehad. Bij een internetbestelling kun je dit immers niet visueel en tactiel beoordelen.”

Samenvatting
Gezien de reacties van de deelnemers krijgen niet alleen wij ‘kippenvel’ van een afgewerkte fotoprint op groot formaat. Als je met een afdruk van je eigen foto op 60 bij 40 cm naar huis gaat, dan tovert dat toch ongemerkt een grote glimlach op je gezicht en dat bevestigt onze overtuiging dat een foto pas een mooie foto wordt als hij afgedrukt is en dat hij nog mooier wordt als je hem netjes afwerkt.
Ervaar het zelf ook eens en laat een eigen foto op groot formaat afdrukken en afwerken. Wedden dat jij dan ook ‘kippenvel’ krijgt?

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

 • Nieuw | Canon EOS RP

  Het nieuwe spiegelloze full-frame systeem van Canon, EOS R, is uitgebreid met een nieuwe, kleine telg, de EOS RP. Tevens zijn 6 nieuwe RF-lenzen geïntroduceerd. Het persbericht.

 • Classroom | Zelfontspanner

  De zelfontspanner? Gebruik je hem wel eens? Deze functie is op elke camera aanwezig en onmisbaar als je vanaf statief haarscherpe foto's wil nemen van een statisch onderwerp.

 • Blog | Lang leve APS-C DSLR

  In de tijd dat 'iedereen' de mond vol heeft over spiegelloze full-frame camera's fotografeert 'de gewone man' met een APS-C spiegelreflex en daar is helemaal niets mis mee. Integendeel.

 • Workshop | Bokeh-soep

  Een mooie onscherpte van de achtergrond. Dat wil toch elke systeemfotograaf. Soms kan het echter een graadje te erg zijn en dan ontstaat er bokeh-soep! Bokeh-soep?

 • Classroom | Canon-kleuren

  Je hoort het vaak: de 'Canon-kleuren' zijn zo mooi. Maar wat zijn de 'Canon-kleuren' eigenlijk en welke aspecten spelen een rol om ze daadwerkelijk te verkrijgen? Een overzicht!

 • Lightroom | Details verbeteren

  Met de nieuwe functie Details verbeteren in Lightroom Classic wordt fijne details nauwkeuriger en vloeiende geïnterpoleerd uit een RAW-bestand. Bekijk de clip op YouTube.

 • Blog Pieter | Last man standing

  Alledaagse en subjectieve bespiegelingen van Pieter Dhaeze over fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Dit keer de groepsfoto van de 'Last man standing'.

 • Blog Pieter | De laatste foto

  Alledaagse en subjectieve bespiegelingen van Pieter Dhaeze over fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Dit keer over 'de laatste foto'.

 • Blog Tony | Tilt-shift: Zwart-wit

  Tony Vingerhoets is dé ambassadeur van Tilt-Shift lenzen van Canon. Hij bewijst de toepassing van deze lenzen nu ook in het landschap met prachtige zwart-wit foto's.

 • Nieuws | Zilveren Camera 2018

  Vrijdag 1 februari werd de winnaar bekend gemaakt van de Zilveren Camera. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan werd dit gedaan door ZM Willem Alexander.

 • Actie | Handboek Canon EOS

  Wil je meer weten van de mogelijkheden van je EOS-camera en welke lenzen beschikbaar zijn? En hoe je flitst, video opneemt en print? Lees dan het Handboek Canon EOS.

 • Gratis pdf | Lightroom 'Aan de slag'

  Alle artikelen over PHOTOSHOP LIGHTROOM gebundeld in één handige pdf. Om te printen of om op je tablet te lezen.

Auto ISO

Gebruik jij Auto ISO?

Lees jij onze blogs?

In de sectie Blogs kun je elke maand inspirerende en prikkelende blogs lezen. We ontvangen echter maar weinig reacties en vragen ons af waarom.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.