Persbericht | Canon EOS R3

door Persbericht Canon NL op dinsdag 14 september 2021

Amstelveen, 14 september 2021 – Canon Europe kondigt vandaag de langverwachte EOS R3 aan – een krachtpatser voor sportfotografie en reportages. De nieuwe EOS R3 combineert traditie met geavanceerde technologie – hij biedt de snelheid en vertrouwdheid van Canon’s gerenommeerde EOS-1 serie plus de innovatie en veelzijdigheid van het grensverleggende EOS R System. Het nieuwe model is ontworpen op basis van feedback van de meest veeleisende professionele pers- en sportfotografen en telt meer dan 100 verbeteringen ten opzichte van Canon’s huidige systeem- en spiegelreflexcamera’s. Het resultaat is een camera die workflows optimaal stroomlijnt en de band tussen camera en fotograaf naar een nieuw niveau tilt – voor een onovertroffen snelheid en reactievermogen. Met een volledig nieuwe, innovatieve 24,1 Megapixel sensor biedt de EOS R3 de optimale balans tussen prestaties, resolutie en snelheid om nieuws- en sportfotografen een camera te bieden waarmee ze hun concurrentie ver achter zich kunnen laten.

EOS R3-front

De toekomst is razendsnel
De volledig nieuwe 24,1 Megapixel backside illuminated stacked CMOS-sensor geeft de EOS R3 een razendsnelle beeldregistratie en een verbeterde respons. Deze krachtige sensor elimineert bijna volledige rolling shutter vertekening en met korte sluitertijden – van 30 seconden tot 1/64000ste van een seconde1 – helpt deze sensor sportfotografen om de snelste onderwerpen vast te leggen. Bij gebruik van de elektronische sluiter kunnen fotografen opnamen maken tot 30 fps met AE- en AF-tracking, zelfs bij RAW-bestanden, en zijn er opties voor opnamen met 15 fps en 3 fps. De elektronische sluiter kan voor het eerst ook worden gebruikt met flitsers van zowel Canon als andere merken. Canon heeft bovendien een einde gemaakt aan de traditionele zwakke punten van elektronische sluiters door de introductie van knipperdetectie en een High Frequency anti-knipper opnamemodus om knipperende lichtbronnen te detecteren en te corrigeren, en om tegelijkertijd ook banding of kleur- en belichtingsproblemen te voorkomen.

De hoge snelheid van de EOS R3 heeft niet alleen betrekking op het aantal beelden per seconde, maar geldt ook voor het scherpstellen. De EOS R3 kan in 0,03 seconde scherpstellen en is daarmee de snelste camera in de EOS R serie tot nu toe2 – perfect voor het vastleggen van onvoorspelbare acties tijdens sport en reportages. Met Dual Pixel CMOS AF II beschikt de EOS R3 over een verbeterd Deep Learning algoritme dat AF-tracking biedt inclusief oog-, lichaams- en gezichtsherkenning van mensen en dieren plus detectie van hoofden van mensen in zowel foto’s als video’s. Met motor- en autosportfotografen in gedachten heeft Canon ook een functie geïntroduceerd voor het volgen van voertuigen waarmee motoren, Formule-auto’s met open cockpit en GT- en rallyauto’s perfect kunnen worden gevolgd, met daarbij de mogelijkheid om prioriteit te geven aan het voertuig of de helm van de coureur. Oog-, gezichts-, hoofd- en lichaamsherkenning zijn nu beschikbaar in alle AF-modi, evenals een nieuwe Flexibele Zone waarmee gebruikers de afmetingen en vorm van het Zone AF-gebied kunnen kiezen. De EOS R3 geeft een nieuwe norm aan met het vermogen om scherp te stellen bij lichtomstandigheden tot -7.5 EV3, daarmee is dit een van de krachtigste camera’s bij weinig licht die nu op de markt is.

Voor maximale controle over al deze AF-opties biedt de EOS R3 maar liefst drie verschillende manieren om de AF-punten te selecteren: de snelle smart controller, de nauwkeurige multi- controller en de instinctieve Eye Control AF. Eye Control AF zorgt voor een meer natuurlijke band tussen de camera en de fotograaf. Deze intuïtieve en innovatieve methode voor AF- puntselectie verplaatst het scherpstelpunt naar waar de fotograaf kijkt. In situaties waarin een verhaal zich snel kan ontvouwen, kan de fotograaf met slechts een blik instinctief scherpstellen op de actie. Voor toonaangevende prestaties tot wel 8-stops bij opnamen uit de hand en stabiele filmproducties onderweg kan de 5-assige ingebouwde beeldstabilisator (IBIS) worden gecombineerd met de optische beeldstabilisator in geselecteerde RF-lenzen.

EOS R3-top-back

Laat anderen achter je
Voor professionele fotografen die in het veld fotograferen, gaat het niet alleen om de snelheid waarmee een scène wordt vastgelegd, maar ook om de snelheid waarmee de opname bij nieuwsredacties en redacteuren komt. Met een aantal connectiviteitsopties, waaronder de ingebouwde versie 5.0 Bluetooth en 5 GHz4 Wi-Fi, stroomlijnt de EOS R3 workflows en vereenvoudigt deze camera de verbinding met een smartphone of Wi-Fi- netwerk. De ingebouwde Gigabit Ethernet-poort zorgt voor een snelle bekabelde verbinding en is ideaal voor sportstadions. En als snelheid echt het belangrijkste is, kunnen fotografen hun opnamen ook nog via FTP naar opdrachtgevers verzenden. Voor huidige gebruikers van de EOS R55 en EOS-1D X Mark III kunnen de netwerkinstellingen worden gedeeld tussen de drie camera’s.

Gebruikers kunnen de camera eenvoudig op afstand bedienen vanaf een mobiel apparaat met Canon’s Camera Connect-app of met de functie Browser Remote via een ethernet- verbinding. De Browser Remote-functie is een populaire functie van de EOS-1D X Mark III en stelt gebruikers en hoofdkantoren van opdrachtgevers ook in staat om metadata op afstand te wijzigen, door opnamen te bladeren en die vervolgens te downloaden. Gebruikers kunnen tevens Canon’s Mobile File Transfer (MFT) app6 gebruiken, een mobiele app voor
 
professionele fotografen die afbeeldingen via een mobiel apparaat eenvoudig overzet naar een FTP/FTPS/SFTP server. Toekomstige verbeteringen van de app omvatten van
spraak(memo’s)-naar-tekstconversie waardoor het gebruiksgemak voor professionals wordt vergroot. Een nieuwe, handige accessoire, de Smartphone Link AD-P1, stelt gebruikers in staat hun iOS- of Android-apparaat boven op de Multi-Function Shoe Adapter te bevestigen en opnamen gemakkelijk te verzenden via de nieuwe MFT-app7. Met de Canon Camera Connect-app kan de firmware van de EOS R3 nu worden bijgewerkt via een smartphone – een primeur voor een EOS-camera.

Indrukwekkende videomogelijkheden
Net als de EOS R5 tilt de EOS R3 het hybride aanbod van Canon naar het volgende, hogere niveau en voldoet daarmee aan de vraag van fotografen om de actie vast te leggen met zowel hoogwaardige foto’s als indrukwekkende hoge resolutie videobeelden. De EOS R3 biedt krachtige videomogelijkheden en legt beelden vast met 6K 60p RAW-resolutie – voor 50 procent meer detail dan 4K. Met 6K CRM RAW-bestanden kunnen belichting en witbalans na de opname worden aangepast om een fascinerende beeldreproductie te garanderen. 4K-beelden tot 60p worden oversampled van 6K en dit zorgt voor de hoogst mogelijke 4K- filmkwaliteit. De EOS R3 is perfect voor snelle en dynamische sporten en maakt opnamen in 4K 120p voor indrukwekkende slow motion met 4K-resolutie. Het is nu mogelijk om tot zes uur normale video of 1,5 uur met hoge frame rates8 van 119,88/100p vast te leggen.

De Canon EOS R3 is ontworpen om fotografen te helpen hun concurrenten ver achter zich te laten en dat geldt ook voor video. Om de bestandsgrootte te beperken en video- workflows te versnellen, kunnen CRM light- of MP4-opnamen worden gemaakt in All-I, IPB of de kleinere IPB light-optie, zodat gebruikers kunnen kiezen uit een reeks bit-snelheden die voldoen aan hun behoeften en opslagvereisten. De twee kaartsleuven, waaronder een UHS- II SD-kaartsleuf en de ultrasnelle CFexpress, maken het mogelijk om 6K RAW-video op te nemen en ondersteunen gelijktijdige registratie op beide kaarten in MP49, zodat een betrouwbare back-up van belangrijke opnamen mogelijk is. Canon’s gerenommeerde Canon LOG 3 maakt 10-bits interne opnamen mogelijk voor een nog groter dynamisch bereik of 10-bits HDR PQ, waardoor opnamen tijdens post-productie niet meer hoeven te worden bewerkt of gegradeerd. De EOS R3 is ideaal voor verslaggevers die veel op pad zijn. De camera is dan ook uitgerust met Canon’s nieuwe Multi-Function Shoe en is compatibel met zowel de recent geïntroduceerde Directional Stereo Microphone DM-E1D – een richtingsgevoelige stereomicrofoon met digitale signaalverwerking die door de camera wordt gevoed – als de TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR adapter waarmee tweekanaals- opnamen kunnen worden gemaakt met professionele XLR-microfoons.
 
Instinctieve opname-ervaring
Deze nieuwste systeemcamera van Canon biedt de snelheid en vertrouwdheid van de EOS-1 serie en is uitgerust met een nieuwe, door Canon ontwikkelde blackout vrije, hoogwaardige elektronische zoeker met 5,76 miljoen dots, een geringe vertraging en een refreshfrequentie tot 120 fps bij volledige resolutie. Dit zorgt voor een kijkervaring die kan wedijveren met die van een optische zoeker. Samen met de nieuw geïntroduceerde OVF- simulatie View Assist biedt de zoeker rijkere tinten en een groter dynamisch bereik. De ontspanvertraging kan worden teruggebracht tot een indrukwekkende 20 ms – minder dan de helft van die bij een traditionele camera – voor bijna onmiddellijke opnamen zodra er op de ontspanknop wordt gedrukt. Het nieuwe 4,1 miljoen dots tellende vari-angle touchscreen toont meer details dan ooit tevoren en biedt een nog grotere flexibiliteit bij het maken van opnamen dankzij de mogelijkheid om het scherm in verschillende richtingen te kantelen en te draaien.

Door de bestaande EOS-ergonomie te combineren met nieuwe bedieningselementen en een aantal aanpassingsopties voor gebruikers, waaronder sluitergeluiden met volumeregeling, biedt de EOS R3 een vertrouwde, maar geavanceerde bediening. Om tijd te besparen bij het wisselen tussen camera’s kunnen fotografen bovendien hun gepersonaliseerde instellingen eenvoudig kopiëren en opslaan op geheugenkaarten. Door gebruik te maken van dezelfde LP-E19 accu als de EOS-1D X Mark II en EOS-1D X Mark III maakt de EOS R3 langdurig fotograferen mogelijk en is er een nog grotere compatibiliteit met bestaande spiegelreflex-camera’s. De EOS R3 heeft tot slot een nieuwe lichtgewicht, stof- en waterbestendige magnesium body voor intensief gebruik onder zware omstandigheden. De weerbestendigheid blijft onveranderd hoog bij gebruik van bestaande Speedlites door deze aan te sluiten op de nieuwe, onlangs aangekondigde Multi-Function Shoe Adapter AD-E1. De EOS R3 voedt via de Multi-Function Shoe ook de nieuwe, compacte Speedlite Transmitter ST-E10 en dit stelt fotografen in staat meerdere Speedlites op afstand te bedienen.

Kortom: de EOS R3 is een razendsnelle camera met een hoge gebruiksdynamiek die zowel sport- als nieuwsfotografen de voorsprong op de concurrentie biedt die ze nodig hebben om de winnende foto te maken.

Prijs en beschikbaarheid
De EOS R3 is vanaf november verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €6099,99. Canon introduceert vandaag tevens de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM en RF 16mm F2.8 STM – twee nieuwe, veelzijdige en krachtige RF-lenzen die nieuwe brandpuntsafstanden aan het EOS R System toevoegen. Ga voor meer informatie naar www.canon.nl.
 
EOS R3 – de belangrijkste kenmerken:
• Nieuwe, door Canon ontwikkelde 24,1 Megapixel backside illuminated stacked CMOS-sensor
• 30 fps met AF/AE-tracking
• Sluitertijd met een bereik van 30 seconden tot 1/64000ste van een seconde bij gebruik van de elektronische sluiter
• Eye Control AF-puntselectie
• AF-tracking van mensen, dieren (ook vogels), auto- en motorsport (racemotoren en
raceauto’s)
• 6K 60p RAW-video over volledige breedte, interne opslag op een CFexpress-kaart
• Scherpstelling bij lichtniveaus tot –7,5 EV

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.