V&A EOS R3 met Peter van Gogh

door Pieter Dhaeze op donderdag 17 maart 2022

Peter van Gogh (klik hier) is al decennia een trouw Canon-fotograaf en tevens EOSziner van het eerste uur (2009). Hij is een zeer ervaren sportfotograaf en gebruikt als een van de weinigen in Nederland sinds een paar maanden een EOS R3 als zijn hoofdcamera. Wij hebben hem snel een paar vragen gesteld hoe hij de EOS R3 in de praktijk ervaart.

01PG4680

1. Wat is de belangrijkste reden dat je bent overgestapt? En vanaf welke camera?
Mijn Canon EOS 1DX mark I was aan vervanging toe. Aangezien ik al een EOS R6 had en ik van mening ben dat het EOS R-systeem de toekomst is, was de keuze snel gemaakt. Ik had het geluk een van de weinig beschikbare exemplaren te kunnen kopen. 

2. Heb je er ook RF-lenzen bij aangeschaft?
Ja, ik heb er ook een RF 70-200mm f/4L IS bijgekocht (klik hier), omdat ik graag met minder gewicht op pad wil. Dat scheelt echt veel ten opzichte van mijn oude EF 70-200mm 2.8L IS.

Gebruik je de EOS R3 als hoofdcamera? Wat is je tweede body?
Ja, en dan samen met de EOS R6.

01PG8108

4. Voldoet de EOS R3 aan je verwachtingen?
Zeker! Snelheid van de autofocus is prima en de EVF is super. Je hebt bijna niet meer in de gaten dat je tegen een schermpje aan zit te kijken. De wifi is betrouwbaar en de kwaliteit van de JPG’s zijn vaak in één keer goed. Dat laatste is een heel belangrijk aspect voor een sportfotograaf, die snel aan moet kunnen leveren aan een beeldredactie.

5. Wat zijn de drie belangrijkste pluspunten?
Gewicht, autofocus en wifi

03PG4001

6. Wat zijn verbeterpunten voor jou?
Aan de onderzijde van de EOS R3 zit geen bevestigingspunt voor een halsriem. Ik had bij de EOS 1DX daar altijd diagonaal mijn riem van Peak Design aan vast, zodat de camera schuin naast me hing in plaats van recht. Nu pak ik mis en zit de riem in de weg. Dat is even wennen. Het is waarschijnlijk iets persoonlijks, maar het scheelt soms net een fractie van een seconde.

7. Welke sporten fotografeer je en bij welke daarvan is de EOS R3 het meest geschikt?
Voetbal en basketbal. De laatste is in een zaal en daar komen hogere ISO waarden goed van pas.

03PG8616

8. Wat vind je van het AF-systeem? Wat heb je er aan gepersonaliseerd? Wat is een verbeterpunt in gebruik van de AF?
Ik werkte met back-focus knop, maar deze knop heb ik nu op tracking focus staan en de ontspanknop weer als normaal. Het blijft nog wat experimenteren om de juiste en snelste instellingen te vinden die het beste bij jezelf passen. De oogautofocus die ingebouwd zit, heb ik nog niet voldoende getest om daar een oordeel over te kunnen geven.

9. Heb je nog persoonlijke opmerkingen?
De camera is inmiddels vijf maanden in gebruik en wordt meerdere keren per week gebruikt om sport te fotograferen. Dit bevalt zo goed, dat ik er zelfs nog een tweede bij zou willen hebben. Het met twee verschillende camera's werken die zoveel verschillen van elkaar, is niet heel fijn.

Graag bedanken we Peter voor zijn tijd en medewerking. We wensen hem succes met zijn EOS R3, waarvan je de resultaten kunt zien op zijn website: https://www.vangoghfotografie.nl/.

 

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.