Adobe CC 2014

door Pieter Dhaeze op donderdag 19 juni 2014

Het leven van de moderne fotograaf verandert voortdurend. Niet alleen worden camera’s beter, neemt de functionaliteit toe en kun je nog gemakkelijker beeld delen, maar ook de gereedschappen om foto’s te bewerken worden steeds geavanceerder. De tijd van een cd-tje met een nieuwe versie van Photoshop ligt ondertussen ver achter ons. De Cloud is nu het nieuwe toverwoord. Software koop je niet meer en kan ook niet meer verouderen. Voor een klein bedrag per maand lease je programma’s als Photoshop en Lightroom en daarmee ben je verzekerd van de allernieuwste versies.

Update 18 juni 2014
Adobe loopt voorop bij deze ontwikkelingen en is 18 juni 2013 gestart met zijn Creative Cloud, een combinatie van desktopprogramma’s en mobiele apps, die met elkaar verbonden zijn via Adobe Cloud. Eenmaal ingelogd met je CC abonnement kun je overal ter wereld je beeld bewerken, terugzien en delen vanaf je computer, tablet of telefoon.
Het afgelopen jaar zijn steeds kleinere verbeteringen uitgebracht voor de diverse Adobe-programma’s, maar precies één jaar na het begin van de Creative Cloud krijgen 14 bestaande programma’s een ‘major update’, de grootste sinds CS6.
Omdat mobiel steeds belangrijker wordt heeft Adobe ook drie nieuwe apps voor ontwerpers ontwikkeld (alleen iOS, helaas geen Android):
• Adobe Sketch
• Adobe Line
• Adobe Mix
Deze laatste app is handig voor fotografen, omdat het bijna alle functies van Adobe Photoshop heeft en je dus onderweg je foto’s kunt bewerken en samenvoegen. Deze kunnen dan later via de Cloud op je desktop in Photoshop of Lightroom geopend worden.
Hoewel de apps goed met de vingers te besturen zijn en aanpassingen redelijk nauwkeurig kunnen worden uitgevoerd, heeft Adobe voor het eerst ook hardware geintroduceerd: Adobe Ink en Adobe Slide. Ink is een stylus met een heel nauwkeurige en drukgevoelig punt. Een met Slide kun je heel precies rechte lijnen, cirkels en andere vormen op je iPad tekenen.
Wil je meer weten over de updates, apps en hardware, bekijk dan de volgende clips:
http://youtu.be/5Km8KtUmZAU (Jullieanne Kost: nieuw in PS CC)
http://youtu.be/a1bfmtt6txM (Adobe Mix)
http://youtu.be/cI4DZpJJ-J4 (Terry White: Ink en Slide)
https://creativecloud.adobeevents.com/ccnext/ (Live presentatie CC 2014)

CC Fotografie Plan
De bovengenoemde 2014-update van de Creactive Suite is zeker interessant voor ontwerpers en creatievelingen, maar voor fotografen is het grootste nieuws misschien toch wel het permanente aanbod van Adobe om de ‘class-leading’ fotobewerkings- en beheersoftware Photoshop CC + Lightroom samen voor maar 12,29 euro per maand (incl. BTW) te kunnen gaan gebruiken. Iedereen komt hiervoor in aanmerking (je hoeft geen ‘oude’ versie van Photoshop of Lightroom te hebben) en je hebt dan tevens gratis toegang tot de Adobe Cloud en Lightroom Mobile voor iPad en iPhone.

Samenvatting
Lightroom en Photoshop zijn natuurlijk niet de enige programma’s om je foto’s te beheren, te bewerken en te delen, maar Adobe heeft voor de ontwikkeling van deze software veel contact met zijn miljoenen gebruikers, zodat functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid optimaal aansluiten bij de wensen van de doelgroep, thuis en onderweg. Omdat er zoveel gebruikers zijn, is er op internet en in de boekhandel altijd veel goede informatie te vinden over het werken met Photoshop en Lightroom. Voor elk ‘probleem’ is er dus een antwoord te vinden. Bovendien zorgt Adobe zelf voor veel content over de mogelijkheden van zijn software en zijn op YouTube en op Adobe.tv veel nuttige tutorials te vinden.
Ben je wel overtuigd van de kwaliteiten van Photoshop en Lightroom, maar heb je (nog) moeite met het idee dat je deze software alleen maar kunt ‘huren’, dan is dat waarschijnlijk een kwestie van wennen. Bij gebruik van je telefoon, televisie en internet koop je wel een apparaat, maar moet je de benodigde diensten ook allemaal ‘huren’. En dat is vaak vele malen duurder dan de € 12,29 die je voor Photoshop CC en Lightroom gaat betalen. En dan werk je als fotograaf NOOIT meer met verouderde software en weet je dat je de maximale kwaliteit uit je foto’s hebt gehaald.

Wil je meer weten over de Creative Cloud of abonneren? Kijk dan eens op de site van Adobe. Klik hier.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.