Firmware | EOS R3, EOS R6, EOS R5 (juli 2022)

door Persbericht Canon NL op dinsdag 26 juli 2022

Amstelveen, 25 juli 2022 – Canon Europe kondigt nieuwe firmware-updates aan voor zowel de EOS R3 als de EOS R5 en EOS R6 als antwoord op feedback van gebruikers. Dankzij firmware v1.20 introduceert de EOS R3 een nieuwe norm in snelheid, terwijl firmware v1.60 de opnameduur van de EOS R5 verlengt en de EOS R6 firmware v1.60 de workflows nog verder stroomlijnt.

firmware juli 2022

Leg elke seconde van de actie vast
De Canon EOS R3 is al een echte krachtpatser voor nieuws- en sportfotografen en firmware-update v1.20 zorgt hierbij voor nog meer snelheid. Met de nieuwe aanpasbare instelling voor snelle continu-opnamen kunnen gebruikers straks immers opnamen maken met beeldsnelheden van wel 30 fps tot een indrukwekkende 195 fps en dit bij volledige resolutie in JPEG, HEIF of RAW. Dit stelt fotografen nog meer in staat om het juiste moment van actie vast te leggen voor dat ene memorabele shot. Deze firmware- update biedt niet alleen nieuwe, razendsnelle fotografische mogelijkheden – gebruikers van de EOS R3 kunnen straks ook Full HD videobeelden vastleggen met 240p om beeldsnelheden te bereiken die vroeger alleen mogelijk waren met speciale videocamera’s. Opnamen in 240p vertragen de actie met een factor zes voor vloeiende slow motion die perfect is om cruciale overgangsmomenten in razend- snelle scènes weer te geven.

Gestroomlijnde workflows
Om fotojournalisten en verslaggevers een voorsprong te geven, vereenvoudigt firmware-update v1.20 voor de EOS R3 de bediening en zijn zij in staat de tijdsduur tussen opname en uitzending of publicatie te verkorten. De in de onlangs geïntroduceerde EOS R7 (firmware 1.1.0) aanwezige functie Cloud RAW Image Processing (vanaf 25 juli) is nu ook beschikbaar in de EOS R3, waarbij geavanceerde deep learning beeldverwerking binnen image.canon wordt toegepast om de beeldkwaliteit van een RAW-bestand nog verder te verbeteren, terwijl bovendien de kans op moiré in opnamen wordt verkleind. Dit ondersteunt ook neurale netwerktechnologie voor beeldverwerking die hoogwaardige, op AI-gebaseerde ruisonderdrukking biedt zonder dat een verlies aan details optreedt. Met de EOS R3 is het nu ook mogelijk om in-camera compositing (Focus stacking) te gebruiken voor beelden die met focus bracketing zijn gemaakt om beelden met een nog grotere scherptediepte en hogere beeldscherpte te creëren – perfect voor macrofotografie. Deze functie is ook mogelijk bij gebruik van de Speedlite EL-1. In reactie op feedback, kunnen gebruikers nu ook een 1.6x crop-verhouding toewijzen aan een aanpasbare knop op de EOS R3 die dan fungeert als ingebouwde extender zodat fotografen snel en gemakkelijk kunnen inzoomen op nieuwswaardige momenten.

Verbeterde videomogelijkheden
Vloggers gaven aan dat de randen bij video-opnamen met een ultragroothoeklens in de selfie-modus zouden trillen. Daarom bevatten de firmware-updates voor de EOS R3, EOS R5 en EOS R6 ook een trilcorrectie wanneer wordt gewerkt met Digital Movie IS. Deze correctie is een aanvulling op de conventionele verschuivingscorrectie van Digital Movie IS en resulteert in stabielere opnamen. Aan de EOS R3 is nu ook een time-lapse filmfunctie toegevoegd om time-lapse-instellingen te bewaren als de camera per ongeluk wordt uitgeschakeld. Dankzij de v1.60 firmware erft de EOS R5 bovendien nog een populaire functie van de EOS R3 – Auto Power Off Temperature – waarmee (afhankelijk van de omstandigheden) een langere opnameduur mogelijk is.

8K 30P
Auto power off temperature – Standaard (zelfde als eerdere 1.5.2 firmware)
Volledige sensorbreedte: 20 minuten
Volledige sensorbreedte RAW: 20 minuten
Auto power off temperature – Hoog (nieuw in firmware v1.6.0)
Volledige sensorbreedte: 45 minuten
Volledige sensorbreedte RAW: 45 minuten

4K 60P
Auto power off temperature – Standaard (zelfde als eerdere 1.5.2 firmware)
Volledige sensorbreedte: 35 minuten
APS-C crop (5.1K oversampled): 25 minuten
Auto power off temperature – Hoog (nieuw in firmware v1.6.0)
Volledige sensorbreedte: 60 minuten of meer
APS-C crop (5.1K oversampled): 50 minuten

SDK-updates
De nieuwe firmware-updates bieden tot slot een aantal nieuwe functies voor gebruik in combinatie met Canon’s toonaangevende Software Development Kit (SDK). Tot de nieuwe functies voor SDK-gebruikers behoren o.a. ondersteuning voor sensorreiniging op afstand, de mogelijkheid om focus bracketing te activeren, de optie om video met een hoge framerate en de synchronisatie van het eerste gordijn/tweede gordijn/high-speed in te stellen, en voor de EOS R6 de mogelijkheid om via de SDK op afstand functies van het programmawiel in te stellen. Deze toevoegingen zorgen voor een nog verdere uitbreiding van de commerciële mogelijkheden van de EOS R3, EOS R5 en EOS R6.

De nieuwe firmware-updates zijn eenvoudig te downloaden via www.canon.nl/support. Meer informatie over Canon’s SDK-programma kan gevonden worden via www.canon.nl.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Persbericht | RF 75-300mm f/4-5.6

Amstelveen, 30 april 2025 – Canon kondigt vandaag de RF 75-300mm F4-5.6 aan, een lichtgewicht en gebruiksvriendelijke telezoomlens die ideaal is voor gebruikers die beginnen met natuur- en sportfotografie met een cameramodel uit het EOS R System.

Canon RF 75-300mm F4-5.6

Met zijn geavanceerde functies en flexibele zoombereik biedt de RF 75-300mm F4-5.6 optimale creatieve vrijheid bij het maken van foto's en video's van onderwerpen waar fotografen en videografen fysiek niet dichtbij kunnen komen. Gebruikers kunnen afstand houden om wilde dieren en vogels niet te storen of juist inzoomen op de actie als ze een sportevenement vanaf de zijlijn vastleggen. Dankzij het lensontwerp kunnen gebruikers tevens snel reageren met een grote zoomring die niet meer dan een kwartslag nodig heeft om het gehele zoombereik te doorlopen. Bij 300mm is het mogelijk om tot wel 1,5m dichtbij te komen om het beeld te vullen met alle details, waardoor deze lens een praktische oplossing is voor portretten van zowel dieren als mensen. De krachtige zoom en het grote diafragma met zeven lamellen zorgen voor een uitstekende scheiding tussen een scherp onderwerp en een onscherpe achtergrond die voor een verfijnde weergave zorgt.

Deze klassieke full-frame 75-300mm lens op instapniveau is geschikt voor elke camera met Canon's geavanceerde RF-vatting. In combinatie met een APS-C body zoals de EOS R100 levert deze lens een nog krachtiger effectief bereik van 120-480mm om onderwerpen in de verte nog dichterbij te brengen. Ondanks het grote telebereik weegt de lens slechts 507 gram en is hij ingeschoven slechts 146,1 mm lang. Het is een van de lichtste lenzen in deze klasse en klaar om overal mee naartoe te nemen, van lokale sportwedstrijden tot afgelegen natuurgebieden.

De belangrijkste kenmerken van de Canon RF 75-300mm F4-5.6:
• Flexibel brandpuntsbereik van 75-300mm voor full-frame EOS R System camera’s (120-480mm equivalent bij EOS R APS-C modellen)
• Minimale scherpstelafstand van 1,5 meter bij 300mm voor beeldvullende details;
• Compact en lichtgewicht ontwerp met een minimale lengte van slechts 146,1 mm en een gewicht van circa 507 gram;
• 7-lamellen tellend cirkelvormig diafragma voor fraaie achtergrondonscherpte;
• Super Spectra coating voor vermindering van reflectie en overstraling.

Prijs en beschikbaarheid
De RF 75-300mm F4-5.6 is vanaf eind mei verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €309. Het veelzijdige bereik aan brandpuntsafstanden, de betaalbare prijs en de uitstekende draagbaarheid van de RF 75-300mm F4-5.6 zorgen ervoor dat iedere gebruiker zijn bereik eenvoudig kan vergroten en zijn passie verder kan ontwikkelen. Ga voor meer informatie over de RF 75-300mm F4-5.6 naar www.canon.nl.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.