Canon Student Development 2023

door Persbericht Canon NL op dinsdag 14 maart 2023

Amstelveen, 13 maart 2023 – Canon Europa opent vandaag, voor alweer het zevende jaar op rij, de deuren van haar Canon Student Development Programme (CSDP) – aanmelden is vanaf nu mogelijk! Het programma heeft al honderden aspirant-fotografen op weg geholpen en ondersteund bij hun eerste stappen binnen het beroepsveld van de fotojournalistiek. Het programma biedt toegang tot ervaren professionals uit de fotografie-industrie en de mogelijkheid om inspirerende evenementen bij te wonen.

Het programma is geopend voor studenten en stagiairs die wonen en studeren in Europa, het Midden-Oosten of Afrika1. Aanmelden kan vanaf vandaag, 13 maart, tot 16 april 2023. De inschrijvingen worden beoordeeld door een panel van redacteuren van Getty Images, Reuters, AFP en EPA – zij beslissen uiteindelijk over de eerste shortlist van 100 veelbelovende jonge storytellers uit de EMEA-regio. Daarbij zal er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar gesteld worden voor talentvolle aanbevelingen van professionals uit de industrie zelf.

Canon Student Development Programme 2023 klein

Inspirerende 1:1 mentorships
De 100 geselecteerde studenten worden vervolgens gekoppeld aan een van de deskundigen die als mentor optreden in het programma, met als doel hun huidige werk en ambities op de langere termijn te bespreken in de daarvoor geplande 1-op-1 sessies. Gedurende de zomer zullen er virtuele sessies volgen om hun portfolio en project-synopsis verder te verfijnen – met speciale aandacht voor het verkennen van verschillende bewerkingsmogelijkheden, voor manieren om hun vaardigheden waar nodig verder te verbeteren en om hun eigen, persoonlijke handtekening als visual storyteller te ontwikkelen.

Girona workshop en Visa pour l'Image in Perpignan, Frankrijk
Uiteindelijk worden de 30 beste geselecteerde studenten uitgenodigd om deel te nemen aan een vijf-daagse Canon workshop in Girona die plaatsvindt in september, in aanloop naar Visa pour l’Image. De laatste dag wordt ook daadwerkelijk gespendeerd in Perpignan tijdens Visa pour l’Image, een van ’s werelds toonaangevende festivals op het gebied van foto- journalistiek. Deze workshop biedt een veilige broedplaats voor het uitwisselen van ideeën, het opbouwen van relaties en het doen bloeien van talent. Studenten krijgen een mix van lezingen en praktische sessies die worden verzorgd door gerenommeerde fotografen zoals bekroond fotojournalist Brent Stirton, “Head of Photography” bij de Guardian Fiona Shields, en Lars Lindemann, “Director of Photography” bij het Duitse GEO Magazine. Ook zullen er portfolio reviews in groepsverband plaatsvinden. Deze vorm van portfolioreviews biedt een rijke en betekenisvolle leeromgeving voor studenten; het is een kans om zowel het werk van hun medestudenten te bekritiseren en daarvan te leren, als zelf professionele feedback te ontvangen. Canon Ambassador Paolo Verzone zal tot slot een praktische, hands-on masterclass geven op het gebied van belichting. Naast het bezoeken en bijwonen van de meest inspirerende exposities, lezingen en avondshows tijdens Visa pour l’Image, krijgen studenten ook de kans om deel te nemen aan aanvullende portfolioreviews en de mogelijkheid om hun netwerk nog verder uit te breiden.

Portfolio Review in Hamburg
In de laatste fase van het proces, na het verfijnen van hun portfolio en het leren presenteren van hun werk in de verschillende programmamodules, worden de vijf finalisten uitgenodigd om de Hamburg Portfolio Review bij te wonen. Tijdens een driedaagse reis zullen de vijf finalisten elk deelnemen aan individuele portfoliobeoordelingen en zullen ze een reeks exclusieve media-afspraken hebben met belangrijke redacteuren uit de sector. In de maanden daarna krijgen ze topapparatuur van Canon en een beurs ter waarde van €2.000 ter ondersteuning van hun volgende creatieve hoofdstuk.

Aanmeldingsprocedure
Om je aan te melden voor deelname aan het Canon Student Development Programme 2023 of voor simpelweg meer informatie, ga je naar: https://www.canon.nl/get-involved/student- development-programme/

Het Canon Student Development Programme is een ware springplank voor de volgende generatie fotojournalisten. Zo zijn voormalig alumni gaan werken voor bekende persbureaus en internationaal gerenommeerde publicaties. Zoals 2021 alumni Chiara Negrello bijvoorbeeld, wiens werk sindsdien regelmatig in de New York Times is verschenen. Of 2022 alumni Vasilis Tsiolis, wiens intieme portret van nomadische, Griekse geitenhouders is opgepakt door de Guardian. Maar denk ook aan de Zwitserse fotografe Sara Affolter, die werd ondersteund door haar CSDP mentor Ulla Lohmann tijdens het publicatieproces van haar eerste boek over dierenrechten.

Daniel Etter, Canon Ambassador en fotojournalist, zegt hierover het volgende: “Het Canon Student Development Programme is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende initiatieven die jonge fotografen ondersteunen en met elkaar in contact brengen. Voor mij was, en is het nog steeds, een voorrecht om het werk en de groei van alumni door de jaren heen te volgen. Het is fantastisch om te zien dat het programma van dit jaar weer toegang biedt tot een van de belangrijkste evenementen in de branche en de meest gerenommeerde fotojournalisten, evenals financiële support en een platform om de carrière van jonge fotografen een kickstart te geven”.

1Ga voor de volledige voorwaarden naar: https://www.canon.nl/get-involved/student-development- programme/terms-and-conditions/

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.