Foutcodes

door Pieter Dhaeze op dinsdag 02 juni 2015

Gelukkig hebben wij het zelf nog nooit gezien op één van onze camera’s: een Err-melding in het statusscherm. Toch kan zo’n foutmelding verschijnen. Wat betekenen ze en moet je er zenuwachtig om worden? Op de site van Canon lees je er alles over.

foutcodesFoutmeldingen
Als je een foto maakt met een digitale camera, dan voltrekken zich er zonder dat je dat merkt, de nodige ‘processen’. Er wordt licht gemeten, diafragma-sluitertijd-ISO gekozen, scherpgesteld, witbalans gemeten. En als je op de ontspanner drukt, dan moet de camera gaan rekenen om de pixels van kleur te voorzien en de beeldstijl toe te passen om vervolgens het bestand weg te schrijven naar de geheugenkaart. Dat hele traject is een aaneenschakeling van elektronische, mechanische en digitale activiteiten en als daarin ergens een probleem optreedt, dan wordt de foto niet gemaakt.
Dus als een contactje tussen lens en camera vuil is, dan kan het diafragma niet ingesteld worden. Of als een geheugenkaartje niet goed geplaatst is, dan wordt het bestand niet weggeschreven. Als dat soort zaken aan de orde is, dan zal de camera daar melding van maken.

‘Voorkomen is beter dan genezen’ en met een paar simpele aandachtspunten, is de kans op een Err-code op je EOS klein. Gebruik originele Canon-accu’s, want als de stroomvoorziening niet goed is, kunnen er onverwacht zaken fout gaan. Gebruik ook goede geheugenkaartjes van bijvoorbeeld Lexar of Sandisk. Gebruik Canon-objectieven voor een optimale communicatie tussen camera en lens. Stel de camera niet bloot aan extreme temperaturen of aan vocht. Behandel de camera zorgvuldig en voorkom vervuiling van binnen- én buitenkant.

Overzicht
Als een foutcode op je camera verschijnt, dan zie je dat op het lcd-scherm als een error-aanduiding gevolgd door een cijfer, bijvoorbeeld Err 01. Bij veel EOS camera’s verschijnt dan tevens de oorzaak en mogelijke oplossing van het probleem. In veel camerahandleidingen vind je bovendien een overzicht van de belangrijkste codes. Geeft de camera geen oorzaak aan en ontbreken de codes in de handleiding, dan kun je terecht op de site van Canon. Ze hebben een speciale pagina over foutcodes en dat betreft dan niet alleen de Err-codes, maar ook andere foutmeldingen.

canon-codepagina

Lukt het met behulp van de tips op deze pagina niet om de camera weer aan de praat te krijgen, dan is het verstandig om contact op te nemen met een Canon Service Center.

techrepair DSPrepair

Samenvatting
Hopelijk heb jij ook nog nooit een Err-code op je EOS gehad en zal het ook nooit gebeuren. Mocht het onverhoopt toch een keer voorvallen, raak dan niet in paniek en raadpleeg de bovenstaande bronnen. Dan komt het weer goed!

 

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.