Tony Vingerhoets

  • Een weekje met de Canon EOS RP geplaatst op donderdag 19 september 2019 12:42:56 door pjcdhaeze

    Afgelopen week was het dan zover en heeft EOSzine mij de Canon RP een week toevertrouwd. Onnodig te vermelden dat ik daar gebrand op was, nu mirroless camera’s alom worden bejubeld en ook de Canon-marketing hele mooie dingen beloofd. Nu is een week natuurlijk te kort om een camera door en door te leren kennen, maar het was toch erg leuk om een blog te wijden aan mijn ervaring met deze spiegelloze camera. Het is dus een persoonlijke visie, waar je niet alles aan op kunt hangen.

    De eerste indruk toen ik de camera in mijn handen had: Tjonge wat is ie klein, zelfs met de additionele extension grip (klik hier) eronder! Mijn vrouw was direct verguld van het formaat en gewicht van de EOS RP en het leek haar een prima camera voor op vakantie. Nou, dat onderschrijf ik, travel light met de Canon EOS RP! Bijvoorbeeld met de RF 24-105mm 4L IS USM heb je een geweldige combi, waarmee je geen shot mist tijdens een reis. En met de optische kwaliteit zit het ook wel goed volgens de EOSzine review (klik hier).

    Maar goed, de camera is ontwikkeld met een bredere scope dan alleen een reis door Toscane. En ik heb hem aan de tand gevoeld op de manier waarop ik als fotograaf werk (met de EOS 5DsR + EOS 7D Mark II). Wat ik dan meteen een nadeel vind, is het kleine formaat waardoor je weinig of geen balans hebt als je er een stevige lens op schroeft. Let wel, ik heb geschoten met Canon EF- of TS-E lenzen met behulp van de Canon EF-RF adapter. En die extensie verlengt elke EF-lens met 2,5 cm.

    Wat zegt u, als je een EOS RP koopt moet je ook RF lenzen aanschaffen? Op termijn is dat verstandig, maar dat kan een forse investering zijn, plus het nadeel dat er (nog) geen TS-E tilt-shift lenzen verkrijgbaar zijn voor de spiegelloze body’s van Canon, waardoor ik alsnog genoodzaakt ben met de adapter te werken. Wanneer ik er mijn Canon TS-E 24mm f/3.5L II op monteer, meet die lens (inclusief adapter) dus 14.5 cm. Het gewicht van de TS-E plus EF-RF adapter gaat dan ook richting een kilo.

    Als er een ruim bemeten battery grip verkrijgbaar was, is dat geen punt, maar die is er helaas voor de EOS RP niet. Voor de EOS R overigens wel. Naast meer balans biedt een heuse battery grip ook meer bedrijfsduur (twee accu’s) en dubbele bediening (verticaal/horizontaal), wat in mijn optiek een must is voor pro-gebruik. In de Antwerpse havens had ik met de fragiele Canon EOS RP + EF 100mm f/2.8L IS op statief enorm veel last van vibratie vanwege straffe wind, waardoor ik alleen met erg hoge ISO’s scherpe shots kreeg. Mijn gripped EOS 5DsR of EOS 7D mark II hebben veel meer balans.

    Ook had ik ’s avonds de belichtingssimulatie gedeactiveerd om beter handmatig scherp te kunnen stellen met behulp van het histogram snel ideale settings in te stellen. Echter, in het donker is dat een praktisch probleem, want bij hoge ISO settings zie je zowel op het display als door de zoeker korrelige JPEG’s met veel (kleur)ruis, waardoor handmatig scherp stellen toch weer lastig wordt. Overigens, wanneer je in het avondduister kijkend door de zoeker rond draait, zie je een schokkerig beeld omdat de snelheid van beeld genereren vertraagd.

    Focus peaking is overigens een mooi hulpmiddel, maar ik heb in de praktijk gemerkt dat je er niet 100% op kunt vertrouwen als je foto’s wilt die perfect in focus zijn. Ik geef toch de voorkeur om met Live View op maximale vergroting scherp te stellen op een zelf gekozen focuspunt. En om dan te manoeuvreren door het beeld mis ik de joystock, die ik gewend ben op mijn EOS 5DsR. Het zijn van die kleine dingen waar je natuurlijk wel aan went, maar ik vermeld het toch maar even.

    De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat je een Canon EOS RP natuurlijk niet mag vergelijken met een EOS 5DsR, maar ik ben toch geneigd dat te doen. Bovendien zijn er veel Canon pro-shooters die hun DSLR aan de wilgen hebben gehangen en nu professioneel met de RP of R body werken. Mijn finale indruk is dat de EOS RP een hele mooie camera is voor z’n geld, maar beslist geen pro-gear. Ik zou ‘m overigens best graag op vakantie meenemen, maar er absoluut niet intensief vakmatig mee werken.

    Maar goed, de toekomst schijnt nu dus aan mirroless, omdat het ‘zoveel voordelen biedt ten opzichte van de DSLR’. Eerlijk gezegd ben ik daar (ook na een weekje met de EOS RP) niet van overtuigd, maar heb er geen bezwaar tegen om met een toekomstige professionele mirrorless Canon body te gaan werken. Ik wacht het allemaal even geduldig af, want ik wil nog zeker een jaar of twee mijn EOS 5DsR trouw blijven, omdat die prima bevalt. Hij heeft niet het dynamisch bereik van de EOS 5D mark IV, maar met Multi-exposure schieten, ondervang je dat wel.

    Ik heb bewust onderwerpen gefotografeerd die binnen mijn vakgebied liggen: architectuur, industrieel en landschap. Ik mis uiteraard de hoge resolutie van de EOS 5DsR (50MP), maar ik heb er met wat editing toch een paar leuke shots uit kunnen persen.

    Kort samengevat:

    Voordelen
    • Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding
    • Handige kantelbare display
    • Compact en licht, ideaal voor travel light
    • Toekomstgerichte techniek
    • RF-lenzen bieden hoge image quality

    Nadelen
    • Te fragiel voor professioneel gebruik
    • Ergonomie niet op niveau van DSLR
    • Batterijen hebben zeer beperkte werkduur
    • Schokkerig beeld door zoeker bij actiefotografie
    • Prijzige pro-line RF lenzen

    Tony Vingerhoets • tony@tonyvingerhoets.com

    19 spetember, Weelde, België


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.