Pieter Dhaeze

 • Uitgerust terug van vakantie geplaatst op maandag 9 juli 2018 09:19:23 door pjcdhaeze

  Dit jaar in Nederland op vakantie met de auto. Dus voldoende ruimte voor een grote fototas. De eerste keer dat ik volledig ‘uitgerust’ op familievakantie ben gegaan (lees mijn blog). Ik had zelfs een hoogtestatief van 1,5 tot 6m bij (klik hier)! De grote vraag is echter: hebben al die fotospullen de gewenste foto’s opgeleverd en ben ik ook weer uitgerust thuisgekomen? 

  24-100mm
  De EF-lenzen in mijn fototas  hadden een brandpuntbereik van 16mm tot 400mm voor mijn EOS 5D mark IV. Inclusief een 100mm macro, een 15mm fisheye en een set filters. Geen enkel onderwerp kon dus ‘ontsnappen’ aan mijn fotografische ambities. Stiekem had ik echter ook mijn PowerShot G7X meegenomen, die me als solo-camera zeer goed bevallen was tijdens een eerdere vakantie (klik hier). En dat was niet ‘slim’. Want tijdens een actieve vakantie (wandelen, fietsen en stedentripjes), is compactheid belangrijker dan ultieme beeldkwaliteit en dus zijn de EF 50mm, EF 35mm en EF 24-70mm niet uit mijn tas geweest. De PowerShot G7X is zo klein en licht dat je hem onderweg een hele dag onopvallend bij kunt hebben en als je dan in RAW fotografeert met de lichtsterke 24-100mm lens, dan ziet het er allemaal supergoed uit. Ook een simpele macrofoto, leuke filmpje in full-HD en een panorama zijn met deze compactcamera binnen handbereik. Voor vakantiefotografie bij goede lichtomstandigheden blijft de PowerShot GX-serie onovertroffen.

  16mm, 400mm, macro en fisheye
  Toch had ik die grote fototas met alle accessoires niet voor niets meegenomen. De 16mm van mijn EF 16-35mm 4L IS doet het fantastisch bij een bezoekje aan een oud vestingstadje en in het weidse landschap. Het is dan een genot om die hoge beeldscherpte van lens en camera op 100% in Lightroom terug te zien. Hoewel je later in een fotoboek bij afdrukformaten tot 21 bij 14 cm wel goed moet kijken of het een foto is geweest van de PowerShot G7X of EOS 5D mark IV.

  De 400mm (EF 70-200mm met EF 2x III) kwam prima van pas om vogeltjes op een voederplaats in de tuin van ons vakantiehuis te fotograferen. Camera op statief en draadloos aangestuurd vanaf mijn telefoon (app Camera Connect) om 20m verderop vanuit je luie stoel onder het genot van een kopje koffie koolmezen en boomklevers te fotograferen.

  Mijn favoriete lens, de EF 100mm 2.8L IS macro, heb ik gebruikt voor enkele familieportretten en vooral om de alom aanwezige vlinders en bijen te fotograferen. Die bewegende insecten fotografeer je niet met een PowerShot G7X, maar vereist de snelheid en accuratesse van een goede macrolens en snelle camera, waarbij de 100mm macro weer naar behoren heeft gepresteerd.

  Tenslotte ben ik als liefhebber van fisheye ook nog op pad geweest met mijn aloude EF 15mm 2.8 en dat in combinatie met een hoogtestatief in een bos. Zo’n statief is niet alleen heel handig om bijzondere, hoge standpunten te kiezen, maar ook juist hele lage, omdat je de camerasteun als basis kunt gebruiken om heel nauwkeurig vanaf de grond omhoog te fotograferen. In een naaldbos heeft dat onverwacht leuke plaatjes opgeleverd.

  Volledig uitgerust?
  Is het experiment van een volle fototas op vakantie geslaagd geweest? Enerzijds natuurlijk wel. Met die bijzondere lenzen op mijn EOS heb ik foto’s kunnen maken, die met een PowerShot G7X niet mogelijk zijn. Maar als ik kijk hoeveel foto’s ik gemaakt heb met beide camera’s, dan is die verhouding toch 75-25 in het voordeel van de PowerShot. En dat is eigenlijk niet verrassend. Want foto’s maken tijdens je familievakantie is toch iets anders dan met fotovrienden het veld in gaan voor een specifiek onderwerp. Op vakantie moet je camera veelzijdig en compact zijn en daaraan voldoet de PowerShot GX-serie van Canon perfect.

  En natuurlijk onze vraag: wat neem jij mee op vakantie?

  P.S.
  Ben ik ook volledig uitgerust thuisgekomen? In het vakantiehuis midden in het bos heb ik mijn hoofd behoorlijk leeg kunnen maken, dus sta ik op dat punt weer fris aan de start van hopelijk een mooi nieuw fotojaar (Photokina: 26 - 29 september!!). Fysiek is de ‘uitgerustheid’ misschien ietsje minder, want de dagelijkse boswandelingen hebben de spieren behoorlijk belast. De jaren beginnen te tellen ;-)


  • volle bepakking dinsdag 10 juli 2018 09:35:59
   Geplaatst door: Peter van der Schans
   Hallo Pieter, Misschien moet ik maar blij zijn dat ik de keuze niet kan maken: een compactcamera of de EOS. Het ontbreekt mij nl aan een compactcamera. Mijn vakantie moet nog komen, maar ik ben bang dat ik toch voor de volle bepakking ga. d.w.z. EOS 7DmkII met een 18-135mm, 100mm macro, 10-22mm groothoek en mijn nieuwe 100-400 L mkII. vooral deze laatste hoop ik eens goed te kunnen gaan uitproberen. Daarnaast ook nog statief en de nodige filters. De bestemming ligt nog niet vast: de Zeeuwse kust (altijd mooi voor mijn favoriete Seascapes), maar het zou zo maar eens de Deense kust kunnen worden. Aju!
  • Mooie set maandag 23 juli 2018 07:17:37
   Geplaatst door: Pieter
   Hallo Peter, dat is een mooie set om mee op vakantie te nemen. En die nieuwe EF 100-400mm IS II is een prachtige lens! Succes en goede vakantie. Stuur een paar foto's op voor EOSzine!

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.