Pieter Dhaeze

 • Private camera-lease geplaatst op donderdag 15 augustus 2019 12:32:31 door pjcdhaeze

  Laatst na een gezellig kopje koffie met een vriend stonden we bij de voordeur nog 'even' na te kletsen. Daar zag ik dat hij met een nieuwe auto gekomen was en ik feliciteerde hem met zijn nieuwe aanwinst. Duidelijk in zijn nopjes met zijn spiksplinternieuwe SUV kreeg ik enthousiast de lange waslijst met opties te horen en mocht zelfs ook even achter het stuur zitten. Prachtig. Toen ik opmerkte dat het wel een dure auto moest zijn, begon hij te glunderen en zei dat het een private lease was van nog geen 300 euro per maand. Vijf jaar lang maandelijks een vast bedrag, geen verrassingen en hij hoeft alleen maar te tanken.

  Toen hij luid claxonnerend (!!) vertrokken was, leerde een klein rekensommetje dat die 300 euro voor zo’n auto helemaal niet zoveel teveel betaald was. Bovendien kon hij dankzij deze private lease – na jarenlang een tweedehandsje – meteen in een nieuwe auto rijden zonder zijn bankrekening te hoeven plunderen.

  Private lease van auto’s is dus in opkomst en een impuls om nieuwe modellen ook binnen bereik van de 'gewone man' te brengen. Veel telefoonabonnementen zijn ook op maandbasis met daarin de belkosten en de afbetaling van het toestel. En een maandabonnement voor een telefoon vinden de meeste mensen al jaren heel vanzelfsprekend.

  Private camera lease-idee
  Bij de aanschaf van een nieuwe camera is het echter gebruikelijk dat we altijd direct het hele bedrag betalen, terwijl het toch vaak een behoorlijke investering is. Stel dat je over wilt stappen naar een full-frame camera, zoals de EOS RP met een RF 24-240mm, dan kost je dat tegen de 2500 euro. De meeste vrijetijdsfotografen toveren dat bedrag niet zo maar uit hun portemonnee. Dus wordt die overstap vaak uitgesteld en daarmee ontzeg je je als fotograaf dus de voordelen van full-frame.

  Stel dat je de bovengenoemde set zou kunnen 'private leasen'. Neem even een lease-tijd van 50 maanden (iets meer dan 4 jaar) en een restbedrag van 1250 euro (= 25 euro per maand). Samen met de lease-kosten en een jaarlijkse servicebeurt zou de totale leaseprijs dan bijvoorbeeld € 29,95 kunnen zijn met een korting op eventuele verzekeringen. Aan het eind van de lease-periode kun je dan het restbedrag aflossen of je verruilt je set voor een eventuele opvolger. Of je stapt over – met bijbetaling – naar een model uit een hoger segment. Zo zou je dus nu meteen met full-frame fotografie kunnen beginnen en tevens in de loop van de jaren met de nieuwste camera’s blijven fotograferen.

  Bovenstaand idee is zo maar een vluchtige bespiegeling. Misschien bestaat camera-lease voor de zakelijke markt, maar is het er ook voor de consument? Of is het complete onzin? Zou jij zo'n private camera-lease nemen? Laat me in ieder geval weten wat jij ervan vindt.

  In het kader van het gebruik van Lightroom in licentie (=lease) hebben we ooit een schatting gemaakt van de maandelijkse kosten van een vrijetijdsfotograaf (klik hier). Een paar tientjes per maand is dan geen uitzondering.
   

  • Nog zo gek niet! vrijdag 16 augustus 2019 10:59:12
   Geplaatst door: Jan Alex Leys
   Waarom is er nog geen enkele fotohandel met dit idee gekomen? Het lijkt me inderdaad de moeite om als amateur met dergelijk leasingsysteem te kunnen werken...
  • Camera Lease maandag 26 augustus 2019 12:13:22
   Geplaatst door: Klaas Loer
   Lijkt mij zo gek nog niet.
  • blijf opletten maandag 26 augustus 2019 14:55:00
   Geplaatst door: Johannes
   Ik weet het zo net nog niet: lease is in feite huurkoop. Dat betekent in de eerste plaats dat je gedurende de leasetermijn er niet vanaf kunt of alleen maar tegen een hoge afkoopsom. Vervolgens moet de leasemaatschappij niet alleen inkoop-, exploitatie en overheadkosten dekken, maar ook winst maken. Dit kan alleen door hele hoge volumes weg te zetten. Dat is leuk in de onroerendgoedmarkt, waar een afschrijftermijn van dertig jaar geldt. Foto-apparatuur --zie de razendsnelle omslag naar fullframe en spiegelloze systeemcamera-- heeft maar een heel korte productcylus: apparatuur van vijf jaar is hopeloos verouderd. Bedenk ook goed dat apparatuur na niuewe releases altijd vrij snel in prijs daalt. Dezelfde camera kan met wat geduld een jaar later voor driekwart van de oorspronkelijke prijs worden aangeboden. Maak voor dat je leased altijd eerst een eerlijk rekenvoorbeeld en besef heel goed wat het betekent om vast te zitten aan een in principe duur contract. Wie in de schuldhulpverlening werkt ziet niet zelden de rampzalige gevolgen van lease. Misschien is het zo gek nog niet om bij de huidige lage rente eerder te denken aan een kort bankkrediet, als je niet gezegend bent met de discpline van sparen. En tot slot: denk je werkelijk dat je met allerlei dure nieuwe state-of-the-art spullen beter gaat fotograferen?
  • lease maandag 26 augustus 2019 17:51:11
   Geplaatst door: Harald
   lease voor beroepsfotografen is er al een tijd bij Canon ,dus waarom niet voor particulieren!
  • Te optimistisch maandag 26 augustus 2019 18:01:11
   Geplaatst door: Andius Teijgeler
   Helaas werkt het niet zo in d praktijk. Zie hier een rekenvoorbeeld voor professionals van de website van Kamera -express: "Indien u besluit de apparatuur te houden na afloop van de leaseperiode, dient u 5% van de oorspronkelijke investeringswaarde te betalen. Rekenvoorbeeld: U wilt een Canon EOS 5D Mark IV leasen gedurende een periode van 36 maanden. De nieuwprijs van deze camera is €4129,-*. Deze nieuwprijs is inclusief BTW maar de standaard lease-optie wordt berekend met het bedrag exclusief BTW. De berekening gaat dus als volgt: €4129,00 / 1,21 (BTW%) = €3412,40 exclusief BTW €3412,40 / 36 (het aantal maanden) = €94,79 €94,79 + €1,95 (maandelijkse administratiekosten) = €96,73 per maand Hierna worden er enkel nog eenmalige afsluitkosten van €75,00 in rekening gebracht. Besluit u na deze 36 maanden de camera te kopen, betaalt u slechts 5% van de nieuwprijs (€4129,-) om deze Canon 5D IV uw eigendom te noemen. Bovenstaand rekenvoorbeeld kunt u gebruiken op alle producten die binnen de Canon Pro Lease vallen. *Prijswijzigingen voorbehouden" Toch heb ik het overwogen voor BV de Canon 400 mm F2.8 versie III. Die heeft de prijs van een kleine auto, maar staat niet eens bij de lijst van te leasen lenzen.
  • Bedankt dinsdag 27 augustus 2019 06:46:30
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Heren, bedankt voor jullie grondige reacties. Met het lease-idee gooi ik slechts een balletje op. Fabrikanten en retailers zullen toch een manier moeten vinden om de vrijetijdsfotograaf over een aanschafprijs van 2000 euro te laten stappen. Dat is veel geld voor een niet-pro. Er zal ongetwijfeld een creatieve oplossing zijn om ook consument te kunnen laten leasen.
  • Merkbinding donderdag 23 april 2020 14:52:26
   Geplaatst door: Jan Alex Leys
   Als ik een dergelijke manier kan vinden om de (komende) Eos R5 aan te schaffen hebben ze bij Canon/Kamera Express) weer een tevreden klant!

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.