Pieter Dhaeze

 • Lightroom dilemma | 'Kopen of leasen'? geplaatst op woensdag 29 november 2017 17:53:34 door pjcdhaeze

  In oktober 2017 maakte Adobe bekend dat de nieuwste Lightroom, genaamd Classic, niet meer als koopversie beschikbaar zou zijn. Als je Lightroom Classis CC wilt gebruiken op je computer, dan kan dat alleen nog in licentie én in combinatie met Photoshop CC (Fotografieplan) voor de prijs van iets meer dan 12 euro per maand (incl. BTW, klik hier).

  Deze nieuwe policy heeft behoorlijk veel stof doen opwaaien in fotografieland. Veel fotografen voelen niets voor deze vorm van softwaregebruik en overwegen over te stappen naar een andere RAW-converter (koopwijzer: klik hier). Voordat je dat gaat doen wil ik je deelgenoot maken van een bespiegeling ten aanzien van kosten van fotografie en natuurlijk ben ik ook weer benieuwd naar jouw mening.

  Mijn workflow
  Persoonlijk gebruik ik Lightroom en Photoshop vanaf het eerste CC-begin in licentie. Ik verwerk veel RAW-foto’s en Photoshop maakt nog een wezenlijk onderdeel uit van mijn workflow. Die €12,09 euro incl. 21% BTW (€9,99 ex. BTW) is dan een prima deal aangezien Photoshop 7 NL destijds 1000 euro kostte (klik hier). Met het Fotografie CC-plan van Adobe werk ik dus met software die normaal gesproken 1200 gekost zou hebben en dat is 100 maanden licentie-gebruik, zijnde ruim 8 jaar. En dankzij die licentie werk ik altijd met de nieuwste software. Bovendien heb ik met het Fotografieplan toegang tot een cloudbibliotheek, fonts en stock en is Lightroom CC voor mobiele apparaten in het abonnement inbegrepen. 

  Niet-pro
  Wanneer je echter niet professioneel met Lightroom (en Photoshop) werkt, dan lijken de zaken heel anders te liggen. Je bent dan helemaal niet gewend aan licenties voor software. Je koopt een programma en daarmee klaar. Is die 12 euro per maand voor professionele software dan echter onredelijk en schromelijk overvraagd?

  Misschien moeten we daarvoor eens een eenvoudig rekensommetje maken om te zien wat voor een vrijetijdsfotograaf de maandelijks kosten zijn van zijn hobby.

  • Inventariseer wat je allemaal aan fotogereedschap in je bezit hebt: een camerabody, een paar lenzen, een statief, een fototas, batterijen, geheugenkaartjes, een computer, een monitor en misschien ook nog een flitser, diverse filters, een printer en andere kleine accessoires. Zet hiervan de afzonderlijke aanschafprijs onder elkaar.
  • Probeer van elke stuk ‘gereedschap’ de gebruiksduur in te schatten. Een camera ruil je na een jaar of vier in en een lens vervang je misschien pas na zes jaar.
  • Schat per artikel een reële inruil- of tweedehandsprijs in.
  • Deel vervolgens het verschil tussen aanschaf- en inruilprijs door het aantal jaren van de verbruiksduur en deel dat weer door 12, zodat je per onderdeel weet wat het per maand aan afschrijving kost.
  • Tel dat laatste rijtje bij elkaar op en je weet de ordegrootte van je maandelijkse fotografiekosten.

  Hieronder tref je een overzichtje van twee verschillende scenario’s en in het gematigde geval ben je dus al bijna 50 euro per maand kwijt aan vrijetijdsfotografie. Dat bedrag voel je fysiek niet in je portemonnee, maar de kille cijfers zeggen iets anders. Toch? Hoe duur is na dit rekensommetje die 12 euro nog voor de licentie van Lightroom én Photoshop, professionele software?

  Als ik bovenstaande als vrijetijdsfotograaf zou lezen, dan zou ik meteen in de verdediging springen. Want mijn auto wordt ook niet bekostigd door private lease en kunststof kozijnen schaf ik ook niet aan op afbetaling. Gewoon ‘boter bij de vis’! En dat wil ik met Lightroom ook.

  We eindigen deze blog dan ook weer in een spagaat voor de vrijetijdsfotograaf met het dilemma: Lightroom/Photoshop kopen of leasen? Laat jouw argumenten horen waarom ik er compleet naast zit met mijn getalsmatige bespiegeling. Of schuilt er toch wel een kern van waarheid in?

  Wil je niet leasen of gebruik je te zelden Lightroom voor een abonnement, lees dan onze koopwijzer over alternatieve RAW-converters: klik hier.

  Wil je met ons Excel-bestand uitrekenen wat jouw maandelijkse kosten zijn, download dan hier de zip van het worksheet.


  • huurversie lightroom is ongewenst donderdag 30 november 2017 11:22:40
   Geplaatst door: cor bellanger
   Ongeacht of de gebruiksduur realistisch is voor ECHTE hobbyisten (geen fanaten, maar mesne die tijdens hun vrije tijd kwaliteitsvolle foto's willen maken), wens ik op te merken dat de opgesomde items in de tabel alle behoren tot de "hardware" waardoor de prijs naast de ontwikkel- en beheerskosten ook bepaald wordt door materiaal- en productiekosten. Dit is niet het geval voor wat onder "software" valt. Daarnaast vraag ik me af waarom ik mijn werkwijze maandelijks of semestrieel zou moeten aanpassen aan telkens aangepaste programmatuur : balken worden anders opgesteld, functies krijgen een andere naam of worden verplaatst, werkomgeving zelf krijgt een andere design. Het is al moeilijk genoeg om in een complexe werkomgeving als Lightroom of Photoshop Elements zijn weg te vinden en tot een voldoening gevend resultaat te komen, laat staan dat dit gereedschap regelmatig van vorm en inhoud verandert. Ik weet nu alles staan wat ik nodig heb, laat me a.u.b. me focussen op de essentie : foto's bewerken, niet programma's (her)leren gebruiken. Eens ik een versie zie die een oplossing biedt voor een regelmatig voorkomend onoplosbaar probleem, dan verander ik wel en tracht ik de nieuwe versie onder de knie te krijgen. Tenslotte : stel dat ik gedurende 5 jaar met eenzelfde versie tevreden ben (dat hangt af van de goede ingevingen van de producent !), dan betaal ik nu iets van een 20€ per jaar. Waarom moet ik dan nu plots een 150€ per jaar betalen voor hetzelfde en krijg ik er nog de kopbrekens van ongevraagde veranderingen bij ? Neen : indien de koopversie verdwijnt, verdwijnt ook lightroom van mijn computer.
  • CC is TE dure oplossing! donderdag 30 november 2017 20:54:53
   Geplaatst door: Frans Visser
   Dank Pieter voor je opstelling en onderliggend idee. Als je als hobby-fotograaf zo'n kwart per maand meer kwijt bent (25%!) om software te gebruiken (of een iets lager percentage als je eenmalige aanschaf over al die maanden uitsmeert in het sheet), dan zie je direct dat dit een belachelijke en te dure oplossing is. En het meest vervelende: als je al jaren Lightroom gebruikt als catalugusprogramma voor je tienduizenden foto's, wat is dan het alternatief? (ik zie dat niet 1, 2, 3 in je andere artikel terug). Echt balen dat dit soort commerciële 'oplossingen' worden gepresenteerd waar we dat eigenlijk niet willen, niet hoeven en er in ieder geval ook nooit om gevraagd hebben. En er wordt geen alternatief geboden, want er is sprake van een machtspositie van de softwareleveranciers.
  • ACDSee Photo Studio Ultimate 2018 woensdag 6 december 2017 11:34:01
   Geplaatst door: Paul DELAHAYE
   In 2012 kocht ik mijn eerste digitale camera, een CanonPowershot A20, en had behoefte aan een programma voor het bekijken, opslaan en bewerken van foto's. In een opruiming kocht ik ACDSee 3.0. Sindsdien gebruik ik ACDSee, nu al in versie Photo Studio Ultimate 2018 (alleen 64-bits). Omdat ik overal Adobe hoor bewieroken heb ik mij gewaagd aan Photoshop Elements 14. Mijn ervaring is, dat het gebruiksgemak van ACDSee stukken beter is dan van Lightroom. Ook de mogelijkheden doen niet onder voor dit programma. Ik vind het jammer, dat er over ACDsee nauwelijks iets te vinden is in de fotovakbladen.
  • Lightroom Catalogus importeren in ACDSee zaterdag 9 december 2017 11:49:04
   Geplaatst door: Frans Visser
   Dank voor de tip Paul Delahaye! Er blijken diverse versies van ACDSee te zijn, waarvan een deel alleen op NL deel van hun site te zien is. Na mailcontact met ACDSee heb ik inmiddels begrepen dat een deel van de informatie die je in je Lightroom Catalogus hebt staan kan importeren in ACDSee! Dat is natuurlijk een enorme pré boven allerlei andere programma's, als die deze mogelijkheid niet hebben (ik heb dat nog niet overal kunnen nagaan, misschien op een later moment informatie daarover, mede in reactie op het bericht van Pieter hierover). De versie echter waar die import wel kan is de ACDSee PhotoStudio Professional 2018. Er is op dit moment een aanbieding op de website van ACDSee (en ga dan naar .com en niet naar de NL kant) tot 20 december 2017 voor net geen $ 80. Behoorlijke prijs, maar met alle voordelen van lang kunnen gebruiken en korting op eventuele updates in de toekomst. Mocht iemand dit soort informatie over een van de andere pakketten die hierboven gerecenseerd staan hebben, dan hou ik me daarvoor aanbevolen ivm de vergelijking! Frans
  • CC echt te duur! donderdag 21 december 2017 13:25:32
   Geplaatst door: Henk
   Zoals Frans al aangaf is E12,- t.o.v. E50,- ca. 25% meer per maand. Dat noem ik een ZEER forse stijging van mijn hobbykosten. Daar komt bij dat ik Photoshop niet nodig heb. Ik maak duizenden foto's per jaar en die verwerk en beheer ik met Lightroom. Een heel, heel enkele keer gebruik ik Photoshop Elements voor een speciale bewerking. Daarvan heb ik een koopversie, die ik om de 4 a 5 versies een keer vernieuw. Dat maakt voor mij E12,- per maand echt VEEL te duur. Want ik betaal een groot deel van dat bedrag voor iets ddat ik niet gebruik. Adobe: maak het dus op zijn minst zo dat ik me kan abonneren ALLEEN op Lightoom, voor bijvoorbeeld E5,- per maand. Nog steeds duur, maar in ieder geval een stuk redeljker.
  • Lightroom CC niet voor de hobby-ist. vrijdag 22 december 2017 19:10:39
   Geplaatst door: Ad
   Zelf gebruik ik lightroom 6.13 en Photoshop Elements tot volle tevredenheid. Om ieder jaar €150,- uit te geven voor voor lightroom is gewoonweg niet rendabel. De berekening van Pieter is leuk voor (semi) professionele fotografen. Voor mij gaat deze niet op. Ik hoef ook niet zo nodig direct over te stappen naar een versie II of III L-lens zodra deze uitkomt.. Goed is goed. Dat geldt ook voor lightroom. er zijn voldoende alternatieven. Sommige hebben een andere aanpak qua werkwijze. Dat kan de leercurve langer maken. Daar staat weer tegenover dat er veel programma's gratis in gebruik zijn. De achterliggende reden van Adobe om de software vrijwel alleen via op huurbasis ter beschikking te stellen kan liggen in het fenomeen piraterij. Adobe heeft het recht om haar eigendommen te verdedigen. Voor de profs onder ons zal het niet veel uitmaken. Zij zijn voor een X-bedrag per maand altijd voorzien van up to date software. Voor hen kan dat een pluspunt betekenen. Voor mij als hobby-ist niet.
  • Inderdaad zondag 24 december 2017 08:21:30
   Geplaatst door: Pieter
   Hallo Ad, Misschien heb je wel gelijk en bekijk ik het teveel vanuit het standpunt van fotografen die elke dag met RAW-foto's bezig zijn. Bij veel hobby-fotografen is dat niet zo en is Lightroom dus inderdaad 'duur'.
  • Mijn data is van mij donderdag 4 januari 2018 13:24:00
   Geplaatst door: Frans de Vries
   Dat houdt voor mij in dat ik mijn oude RAW-bestanden vandaag, over één jaar, over tien jaar nog wil kunnen bewerken (zonder afhankelijk te zijn van, of afgeperst te worden door, een commercieel bedrijf - zie ook de bovenstaande 25% kosten; nu nog 25% straks 50%?). En wat gebeurt als Adobe over 10 jaar niet meer bestaat? Dat is niet ondenkbaar. Denk aan DEC, Compaq, Nokia, of in de fotografiewereld de ooit grote namen als Polaroid en Kodak - de laatste was nota bene een pionier op het vlak van digitale fotografie. En wat er nu gebeurt met DSLR. Net zoals ik nog steeds mijn oude AE-1 kan gebruiken, of mijn Nikon-F (uit 1960), wil ik niet afhankelijk zijn van een softwareproducent. Dus ik schrijf mijn eigen software, en gebruik (ook zakelijk) nagenoeg uitsluitend Open Source Software (en bewaar en archiveer de broncodes, met name de bestandsformaten). Mijn laatste MS Office kwam mee op een W95 laptop, sindsdien werk ik met een ander systeem gebaseerd op eenvoudige tekstbestanden (en hergebruik regelmatig lappen tekst van meer dan 10 jaar oud). Ik weet dat dit niet voor iedereen geldt, noch dat iedereen dit zal willen. Maar als je archiveren belangrijk vindt, om wat voor reden dan ook, dien je ook rekening te houden met hoe toegankelijk de gegevens (zullen) zijn. Daarbij geldt dat 1 back-up, geen back-up is. Voor data (foto's) gebruik ik bewust CD-R en geen DVD (en niet te snel schrijven). Hoe meer mensen OSS gebruiken, des te meer vragen beantwoord zullen worden. Begin vandaag, niet noodzakelijkerwijs met dual-boot oplossingen, maar begin te spelen met RawTherapee, UFRaw of Darktable (en anderen). Begin eenvoudig met bijvoorbeeld: sudo apt-get install darktable
  • rip-off donderdag 4 januari 2018 21:18:11
   Geplaatst door: jacques willemen
   kocht 15 jaar geleden een versie adobe elements, inmiddels is die niet meer bruikbaar, schijnt zo maar verlopen te zijn. maak dit met andere programmatuur niet mee. word wel door adobe gedwongen een nieuwere versie te kopen en die is echt stukken duurder. ben voor veel programmatuur overgeschakeld op linux bijna alles gratis en werkt net zo goed als zgn programma's uit het topsegment
  • Te Duur maandag 8 januari 2018 21:45:36
   Geplaatst door: Yara
   Ik ben een opnieuw startende hobby fotografe iets met ex en camera weg. En met 2 jonge kinderen heb ik echt niet wekelijks de tijd om uitgebreid te fotograferen of foto's te bewerken. Ik ben oprecht blij als ik 2 keer in de maand paar uurtjes tijd heb om de foto's die ik door de maand heen heb gemaakt te ordenen en te bewerken. Dan is 1 keer een X bedrag nog keer te verantwoorden zeker omdat ik echt spaar om fotografie dingen aan te kunnen schaffen. Dus loopt de ene maand wat minder spaar ik minder loopt wat makkelijker spaar ik meer dat word met een abonnement een dus onmogelijk. Dus zo word het bewerken van foto's onmogelijk voor mij althans via lightroom. Dus alternatieven zijn welkom.
  • duur voor amateur donderdag 11 januari 2018 11:07:13
   Geplaatst door: dancynancy
   Het is zeker duur voor de fotograaf die niet dagelijks met zijn hobby bezig kan zijn, zoals ik. Wel wil ik nog aanvullen dat je de Adobe CC-pakketten op twee computers kunt installeren. Ik neem aan dat dit ook met het fotografie pakket kan. Dus als je met een bevriende fotograaf je abonnement deelt, scheelt dat toch weer de helft.
  • Begrijpelijk donderdag 11 januari 2018 13:29:55
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   De reacties hierboven getuigen toch allemaal van een zekere onvrede over het beleid van Adobe. Adobe laat een grote groep van vrijetijdsfotografen in de kou staan door af te zien van een koopversie. Al hadden ze een Lightroom Elements gemaakt minder mogelijkheden voor 60 euro, dan zou die doelgroep prima geholpen zijn. Blijkbaar is winst weer belangrijker dan een tevreden klant. Zoals zo vaak bij multinationals.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.