Pieter Dhaeze

 • TV of YT? geplaatst op maandag 30 juni 2014 12:46:19 door pjcdhaeze

  Deze blog is een vervolg op mijn gedachten over een fotografie-programma op de Nederlandse televisie (klik hier). Maar eerst mijn dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om te reageren op mijn vorige blog (klik hier) of die meegedaan heeft aan de poll (klik hier). Het is duidelijk dat ik geen ‘schreeuwende in de woestijn’ ben, maar dat mijn behoefte wordt gedeeld.

  TV-status
  Het idee van een leuk tv-programma over fotografie zit al een paar jaar in mijn ‘gedachtenkoker’, maar is in die tijd nooit tot wasdom gekomen omdat de deuren van Hilversum gesloten blijven. Talpa, Endemol, IDtv, Eyeworks, de publieke omroepen. Ze hebben allemaal een soort autoresponder om ideeën van kijkers - hun broodnodige doelgroep - ongezien naar de prullenbak te verwijzen. Niemand lijkt daar geïnteresseerd in inhoud, alles draait om geld.
  Bij Omroep Max heb ik me niet af laten schrikken door een dergelijke onpersoonlijke afwijzing en na vele pogingen werd me vriendelijk doch dringend duidelijk gemaakt dat er - voortkomend uit een redactieoverleg - geen interesse is en dat nieuwe programma-ideeën pas ergens ver in 2015 en zelfs 2016 ter sprake zouden komen. Met gefronste wenkbrauwen hoor je dat aan, want dan is er in Hilversum dus blijkbaar geen enkele ruimte voor actuele ontwikkelingen in de maatschappij. In een laatste vertwijfelde poging heb ik daarom de dame bij Omroep Max gevraagd of de heer Jan Slagter in zijn drukke agenda tijdens een korte koffiepauze misschien tien minuutjes tijd zou hebben om mijn gloedvolle toelichting aan te horen. Dan zou ik hem wel over de streep trekken. Maar helaas, uiteindelijk kun je beter op audiëntie gaan bij de Paus of een onderhoud aanvragen met de minister-president, want in zijn status als directeur van een Hilversumse omroep heeft hij blijkbaar geen tijd voor goede ideeën. Mocht je dit lezen en denken “Wat een onzin. Hilversum staat open voor iedereen.”, dan hoor ik het graag, want ik sta te popelen om het idee over een leuk tv-programma over fotografie te komen presenteren.

  YouTube
  In alle communicatie rondom een leuk tv-programma over fotografie werd de laatste maanden echter steeds vaker YouTube genoemd. Eerst als mogelijkheid om een demo te maken, later om een tv-serie te vervangen door een YouTube-kanaal over fotografie. En als je de voor- en nadelen even op een rijtje zet, dan is het YouTube-idee eigenlijk helemaal niet zo’n verkeerd alternatief.
  Voordelen
  • Productie kan voordeliger, omdat geen hoge NPO-standaard verplicht is, maar goede HD-kwaliteit volstaat.
  • Productie kan sneller, dus actueler.
  • De lengte van de YT-‘uitzending’ kan meer variëren dan op tv.
  • YT-‘uitzending’ altijd en overal (ook wereldwijd) met computer, smart-tv, tablet en smartphone terug te kijken, wanneer de kijker dat wil. Dus ook automatisch ‘Uitzending gemist’.
  • Kijker kan eigen kijklijst maken van aparte programma-onderdelen.
  • Kijker hoeft huisgenoten niet te storen.
  • Minder problemen met het noemen/aantrekken van sponsors.
  • Geen storende en lange reclameblokken tijdens en voor/na YT-uitzending.
  • Mogelijkheid tot interactie en tot directe kijkersreacties en -inbreng.
  Nadelen
  • YouTube kijken is (momenteel nog) minder ingeburgerd en minder ‘gezellig’.
  • Verdienmodellen zijn minder traditioneel en dus minder ‘lucratief’.
  • Minder controle op uitzendrechten.


  Met dit lijstje in gedachten is besloten om samen met studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht een demo te maken van hoe zo’n YT-programma over fotografie eruit zou moeten komen zien. Gewoon voor de ‘look and feel’, voor de algemene beleving en ook als ‘praatplaatje’ voor de vrijetijdsfotografen van EOSzine. Want uiteindelijk zijn zij de ultieme doelgroep en moet een leuk programma over fotografie vooral aan hun wensen voldoen!
  We houden je op de hoogte, ‘so stay tuned’ en doe ondertussen mee aan de polls in de rechterkolom.

  Fijne vakantie en tot eind augustus.

  Pieter Dhaeze


  • YouTube goed idee! maandag 30 juni 2014 20:48:30
   Geplaatst door: Koos den Haan
   Hoi Pieter, Als alternatief voor het TV idee, is YouTube erg goed en bruikbaar. Jammer dat de Hilversum maffia dat niet in ziet. Ik denk dat zeker MAX hier spijt van gaat krijgen, want erg veel 50 Plussers hebben fotografie als hobby. Maar andere kant is het misschien beter zo want nu kunnen alle leeftijden bereikt worden, "van 8 tot 80" Mijn aanbod blijft bestaan: als ik iets kan betekenen.... Met vriendelijke groet. Koos den Haan
  • Bedankt dinsdag 1 juli 2014 12:41:35
   Geplaatst door: Henk Klooster
   Bedankt voor je inzet en een prettige vakantie en tot na de vakantie.
  • Jammer donderdag 3 juli 2014 10:43:29
   Geplaatst door: Erik
   Jammer dat na ons goede gesprek en suggesties van mijn kant nu gekozen is om samen met studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht de productie te maken. Succes verder!
  • VRT/ Canvas donderdag 3 juli 2014 16:27:36
   Geplaatst door: Herwig Vercauteren
   Misschien eens bij de Belgische zender VRT proberen. CANVAS is daar(van) de cultuurzender. Daar komen af en toe ook eens sporadisch topfotografen aan de beurt met beoordeling van ander internationaal (foto)werk. De naam van het programma schiet me nu niet te binnen.
  • Geen concessies! donderdag 3 juli 2014 16:48:41
   Geplaatst door: geert Hoppenbrouwers
   Het doel was : een TV programma over en voor fotografen. Als dat je doel is dan moet je in dit stadium nog geen concessies doen! Je gaat alléén voor dit doel! Blijkt dit na alle pogingen toch niet te lukken, dan kun je altijd nog uitkijken naar een alternatief.
  • tv of youtube donderdag 3 juli 2014 19:40:26
   Geplaatst door: Bert den Hartogh
   Hallo Pieter Mijn voorkeur gaat uit naar youtube om de genoemde voordelen:lange of korte filmpjes,speellijst,altijd bereikbaar,ben overigens zelf ook abonnee van jouw youtubekanaal groeten Bert
  • Geef een goed idee ook een goede inhoud donderdag 3 juli 2014 19:56:05
   Geplaatst door: Eric Dankbaar
   Hallo Pieter, TV of Youtube kijken voor een fotoprogramma waarin ongetwijfeld vele tips zullen worden gegeven is een geweldig idee! Persoonlijk geef ik hiervoor de voorkeur aan Youtube, dan kan ik kijken wanneer het me het beste uitkomt. Ook denk ik dat het makkelijker is bepaalde uitleg, die door kijkers niet direct wordt opgepakt, gemakkelijker te herhalen is. Inmiddels is mijn ervaring dat fotografie een breed gebied omvat met diverse specialistische richtingen. Hobby fotografen hebben ook vaak een specialisme en het kennisniveau varieert van beginners tot semi-professionals. Wellicht is het mogelijk om per aflevering (korte/heldere) onderwerpen uit de diverse kennis niveaus te laten zien. Zo krijgen zowel beginners als gevorderden per aflevering de informatie waar zij in de praktijk weer mee aan de slag kunnen.
  • Natuurlijk youtube vrijdag 4 juli 2014 05:57:21
   Geplaatst door: François la Poutré
   Ik ben wat bevooroordeeld, want mijn tv staat intussen al 7 jaar op zolder na minstens even lang ongebruikt te zijn gebleven), maar ik zou überhaupt niet meer overwegen om iets voor tv te maken. Tegen de tijd dat MAX bereid is nieuwe voorstellen te overwegen kijkt er niemand meer op vaste momenten naar programma's die ook nog eens veelvuldig door reclame worden onderbroken. Het verdienmodel is enerzijds minder duidelijk, maar de kosten zijn bij youtube maar een fractie. Je bent niet afhankelijk van programmamanagers en kijkcijferdictatuur maar kan zelf de kosten en baten (niet alleen de financiële) afwegen bij beslissingsmomenten om al dan niet te starten en al dan niet door te gaan of nieuwe uitzendingen te maken. Ik denk dat het Hilversumse model sowieso zijn langste tijd gehad heeft.
  • you tube of TV ? zaterdag 5 juli 2014 08:45:10
   Geplaatst door: H.Herben
   ik verkies de TV, omdat ik de wildgroei in de You Tube wildernis al weer voor me zie. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Op de Belgische en op de Duitse zender zijn ook al regelmatig programma`s over fotografie te zien. Deze uitbreiden en de Nederlandse zender er ook nog bij. Prima keuze.
  • YouTube dinsdag 8 juli 2014 14:16:26
   Geplaatst door: Cees
   Ik kies voor YouTube, voor mij het makkelijkst. Ik zit vaak, en ook voor langere tijd, in het buitenland. Regelmatig aan de andere kant van de wereld waar ik geen Nederlandse tv zenders kan ontvangen. Ben zeer benieuwd wat het gaat worden, vind het een prima idee!
  • online content is de toekomst! zaterdag 12 juli 2014 01:42:47
   Geplaatst door: Johan
   Hilversum, is een doodlopende weg. digitaal is de toekomst, over 2/3 jaar zal er aantal van die grote omroepen omvallen, omdat ze nog aan die oude traditionele businessmodellen houden, alles verschuift naar het online content. dus kort samengevat, wie laatst lacht best lacht!

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.