Gastblog

 • Long Exposure Photography geplaatst op dinsdag 21 juni 2016 08:55:44 door pjcdhaeze

  Na de vele mooie beelden die we op het internet zien, heb je alvast ook de foto’s zien langs komen met lange sluitertijd. De frequente vragen die ik krijg zijn de volgende, hoe beginnen we er nu aan? Wanneer passen we deze toe? Wat hebben we zoal nodig?
  Ik kan alvast een groot deel van deze vragen beantwoorden.

  Na vele jaren ervaring heb ik een eigen methode ontwikkeld die voor mezelf het best werkt, dit kan verschillen van persoon tot persoon. Je kan deze toepassen in kleur of zwart wit fotografie. Ik wil alvast een deel van mijn ervaring delen in deze blog.

  Wanneer gaan we deze vorm van fotografie gebruiken?
  Dit is de gemakkelijkste vraag om te beantwoorden, als je dit mooi vindt!
  Heel simpel antwoord meer moet je er ook niet achter zoeken. Dit Is een vorm van fotografie die heel rustgevend kan werken, maar het moet je ook aanspreken.


  Hoe gaan we te werk?  
  Tevens zoals bij elke andere vorm van fotografie met vallen en opstaan. Persoonlijk gebruik ik niet veel materiaal: een zwaar en stevig statief, mijn trouwe Canon EOS 5D mark III met de daarbij horende Canon EF 16-35mm objectief en enkele andere Canon-objectieven. Voor mijn fotografie gebruik ik Canon, omdat dit merk voor mij de beste kwaliteit heeft en ook het meest betrouwbaar is, na de vele jaren Canon nog niks op aan te merken.
  De filters zijn een groot onderdeel van deze vorm van fotografie, je kan niet zonder. Ik heb vele merken van filters geprobeerd, enkele beter dan de andere, maar dit is ook een voorkeur die kan verschillen van persoon tot persoon. Ook niet onbelangrijk is het budget, je kan starten van 50 euro en je evengoed 500 euro spenderen of zelfs meer.
  Nee, niet noodzakelijk elke fotograaf heeft zijn noden en wensen. Zeker niet vergeten, bouw het rustig op en geef het de tijd om te groeien. Start simpel en koop enkel wat je nodig hebt zo vermeid je onnodige kosten. Een vaste 10 stop ND-schroeffilter is een mooie start.

  ND Filter
  Op de eerste plaats staat voor mij de ND-filters (Neutral Density, grijsfilter). Je zal ook wel de woorden Big Stopper, Little Stopper, variabele ND-filter gehoord hebben. Dit zijn allemaal termen voor ND-filters. Deze komen in verschillende sterktes van 1 stop tot 16 stops en  kunnen we gebruiken in combinatie met elkaar. 

  Hier zie je mooi het verschil tussen de beide beelden.  De hoeveelheid van beweging dat je in je beeld wenst, is puur smaak en soms ook afhankelijk van beeld tot beeld.

  Verloopfilters
  Ook belangrijk bij beelden zijn grijsverloopfilters. Deze komen ook in verschillende afmetingen, sterktes en kleuren. Je hebt de zachte verloopfilters (soft grad) en je hebt de harde verloop filters (hard grad). Hier een voorbeeld welk resultaat dit geeft op een beeld.

  We hebben de ND-filters en grijsverloopfilters, maar ook de polarisatiefilters. De polarisatiefilter is een must als ik spiegeling wil wegwerken in mijn beeld. Dit is een iets duurdere filter maar het geeft mooie resultaten weer.

  Polarisatiefilter
  Wat doet deze filter nu juist? Deze neemt spiegelingen weg en kan ook wat diepte geven aan kleuren. Dit is een donkergekleurde filter, dit wil zeggen dat hij licht tegenhoudt. Het filter dat ik gebruik houd 1,5 stops aan licht tegen. Ik moet dus mijn sluitertijd verlengen met 1,5 stop of je kan deze compenseren met de ISO.
  Hier heb je ook verschillende modellen van circulaire en vaste die je in een filterhouder kan steken. Ook de prijs kan enorm verschillen van filter tot filter.
  Waarom we de polarisatiefilter gebruiken zie je op de beelden hieronder. Je kan nu door het water kijken en geeft een meer levendige foto.  Alvast enkele tips:
  • Blijf rustig en neem uw tijd om de beelden vast te leggen.
  • Maak gebruik van draadontspanner of zelfontspanner.
  • Een stevig statief is een groot pluspunt.
  • Maar vooral geniet van het fotograferen.

  Groetjes,

  Steve De Waele
  www.stevedewaele.com
  Facebook: Steve De Waele


  • Top! dinsdag 21 juni 2016 11:02:57
   Geplaatst door: Mona
   Top artikel, maar van jou had ik niks anders verwacht als mijn leermeester. Velen zullen hier echt iets aan hebben. Bedankt voor je steeds erg leerrijke maar ook plezierige workshops.
  • Duidelijk dinsdag 21 juni 2016 12:17:23
   Geplaatst door: Boudry Dorine
   Vlot leesbaar en duidelijk uitgelegd zoals we gewoon zijn van jou Steve.
  • Awesome dinsdag 21 juni 2016 14:41:07
   Geplaatst door: Eddy Moens
   zoals de titel zegt he .... dus geen woorden voor nodig he ...
  • Klaar en duidelijk dinsdag 21 juni 2016 16:30:38
   Geplaatst door: Verstraeten Cindy
   Terug een beetje meer te weten gekomen en is altijd fijn om klaar en duidelijk te weten waar het over gaat . Thx
  • Bedankt dinsdag 21 juni 2016 16:32:05
   Geplaatst door: Owen
   Heel duidelijk echt een top artikel. Bedankt !
  • Leuk om doen dinsdag 21 juni 2016 18:05:12
   Geplaatst door: Joost Schamp
   Enkele workshops Long exposure gevolgd bij Steve De Waele en had dit voordien nog nooit gedaan. Voor mij is er een andere wereld in de fotografie opengegaan en dit dank zij Steve. Wat en hoe hij uitlegd hoe je het best te werk gaat is fenomenaal. Long exposure fotografie heeft tal van mogelijkheden en is zo boeiend omdat je er met jou gedachten moet bij zijn en zelf heel veel kan experimenteren. Misschien eens vermelden dat (wat mij betreft) het heel belangrijk is te weten wat ISO , SLUITERTIJD en DIAFRAGMA zijn en hoe je die oneindig kan combineren. Bij deze nogmaals bedankt Steve.
  • Long Exposure Photography  dinsdag 21 juni 2016 18:10:53
   Geplaatst door: Françoise Yzewyn
   Het ziet er erg leerrijk uit. Ik zal zeker de tijd nemen om het artikel te lezen. Alvast bedankt Steve
  • Interessant en duidelijk  dinsdag 21 juni 2016 18:53:00
   Geplaatst door: Anne-Marie De Backer
   Bedankt voor deze duidelijke en interessante info Steve. Nog niet veel aan Long Exposure gedaan, één workshop bij jou gevolgd en dan eens geoefend alleen, maar het boeit me erg en ik hoop het in de toekomst toch meer te doen. De filters zijn uiteraard onontbeerlijk en goed advies is zeer gewaardeerd. Bedankt !
  • Art In Motion !! dinsdag 21 juni 2016 20:00:02
   Geplaatst door: Guy Van Gilsen
   Al enige tijd op stap met Steve De Waele, en enorm veel bijgeleerd !! Nu kijk ik heel anders naar landschapsfotografie..... en het smaakt naar meer, veel meer zelfs. Mijnheer De Waele is meer dan landschapsfotograaf alleen, noem maar op..... Op alle workshops word alles piekfijn uitgelegd naar de mensen toe op steeds weer mooie locaties. Steve is iemand die zijn job kent en op iedere vraag een helder antwoord geeft die verstaanbaar is voor iedereen. Dikke aanrader voor allen die willen vooruitgang boeken in zijn ontdekking naar meer in de fotografie. Dikke proficiat en een ferme vette merci voor alles Steve.
  • dankjewel dinsdag 21 juni 2016 20:36:15
   Geplaatst door: Lieljan
   heerlijk om dit zo te lezen, klaar en duidelijk
  • Long exposure  dinsdag 21 juni 2016 20:48:28
   Geplaatst door: Kat
   Héél interessant. Ik volg Steve sinds een paar maanden en z'n minimalistische long exposure foto's vind ik gewoonweg oogstrelend. Ik hoop ooit één of zelfs meer workshops bij hem te kunnen volgen.
  • "less is more" dinsdag 21 juni 2016 21:31:00
   Geplaatst door: Myriam Verspeelt
   Ik ken Steve al iets langer en we zijn samen al verschillende keren op stap geweest. Ik vind hem een natuurtalent, hij beheerst alle takken van de fotografie ! Maar ik ben vooral favoriet van zijn beelden met lange sluitertijd. Ook zijn workshops, die hij minutieus voorbereidt zijn een aanrader, hij legt alles heel goed uit, volgt en begeleidt zijn mensen tijdens die uitstappen. "less is more" is zijn betrachting in zijn beelden. Ben heel blij jou te kennen Steve en nog eens bedankt voor je enthousiasme en inzet !
  • leermeester Steve! dinsdag 21 juni 2016 21:51:19
   Geplaatst door: Nadia
   Dankjewel Steve voor de uitleg , ( die ik al mocht ervaren op een workshop ) het is nobel en heerlijk dit te lezen en te weten dat je het kan toepassen met de goede en klare uitleg van Steve ! dank je wel
  • Super woensdag 22 juni 2016 05:38:51
   Geplaatst door: Carole Jacquy
   Stevie, voor mij ben je reeds een topper als mens, en als fotograaf blink je er boven uit ook! Dank u om steeds tijd te maken voor een amateur met raad en daad! Groetjes Carole
  • Fanatstisch woensdag 22 juni 2016 11:45:05
   Geplaatst door: Nadia
   Binnenkort volg ik een long exposure workshop bij jou en zie er al heel hard naar uit. Hele goede tips die je hier geeft en zal zeker ook mijn grijsfilters mee brengen.
  • verschil in filters wordt duidelijker woensdag 22 juni 2016 12:44:58
   Geplaatst door: Mieke
   Dit artikel komt juist van pas!! Het verschil in de filters wordt me nu nog duidelijker.. nu weet ik dat ik nog een polarisatiefilter nodig heb..Thanks Steve! Ik volg jou nu een aantal maanden, je pràchtige foto's, je inzet en enthousiasme, chapeau man!
  • dank woensdag 22 juni 2016 18:00:27
   Geplaatst door: steve
   iedereen alvast dank voor de mooie comments en feedback groetjes steve
  • geweldig vrijdag 8 juli 2016 17:52:48
   Geplaatst door: pascale wallaert
   perfect uitgelegd as always :) dank Steve vor je steeds deskundige uitleg !
  • Mooi artikel en bedankt voor je tijd/energie. donderdag 29 september 2016 16:30:59
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Mooie en helder geschreven artikel Steve. ND en Grad ND filters heb ik ook al jaren in mijn bezit. Eerst van Format Hitech maar sinds een tijdje Lee filters (Little en Big Stopper ND's). Bij Format Hitech kreeg ik toch bij langere sluitertijden last van paarse kleurzweem. Lee heeft daar in ieder geval helemaal geen last van. Dank je tijd en energie in het steken van dit artikel.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31