Gastblog

 • Visie op de toekomst van fotografie geplaatst op donderdag 29 september 2016 07:40:20 door pjcdhaeze

  21 September ben ik een dagje over de Photokina gelopen (verslag: klik hier). Juist deze Photokina heeft me meer dan eens doen beseffen dat de wereld van de fotografie en video in een zeer rap tempo verandert. Fotografie en video zullen naar mijn idee steeds meer samenstelten tot één medium, die trend is al ingezet. De wereld van de Imaging vraagt steeds hogere resoluties, we willen steeds sneller onze gemaakte beelden met elkaar delen en het liefst zo eenvoudig mogelijk, op ieder moment en vanaf iedere locatie.

  Waarschijnlijk hoeven we binnen niet al te afzienbare tijd zelfs fysiek niet eens meer op de locatie aanwezig te zijn om foto’s of video’s te maken. Dan is de hele wereld met elkaar verbonden via een netwerk van beeld vangende apparaten waarop je kunt inloggen. Wil je de Grand Canyon bij een mooie zonsondergang fotograferen of een foto maken vanaf de Eiffeltoren dan kan dat gewoon vanuit je woonkamer.

  Nog verder in de toekomst zullen onze lichamen met allerlei innovatieve producten uiteindelijk meer en meer samensmelten. Foto’s of video’s maken met een camera in je handen is dan niet meer nodig. We fotograferen de wereld om ons heen dan misschien zelfs wel via contactlenzen. Knipperen met onze ogen is voldoende om een foto of 3D-beeld te maken en draadloos te transporteren naar een opslagmedium. Hoezo privacy en portretrecht? Nog vreemder wordt het als we onze herinneringen vanuit onze hersenen een fysieke vorm kunnen geven door er een uitgeprint 3D-model of hologram van te maken.

  Nog niet zolang geleden zijn elektronica-leveranciers reeds samengegaan met fabrikanten van optiek (bv. Panasonic met Leica en Sony met Zeiss) waardoor deze bedrijven zich nog beter kunnen focussen op de toekomst en hetgeen de consument behoefte aan heeft. In mijn ogen zullen in de toekomst camera- en videofabrikanten gaan fuseren/samenwerken met innovatieve telecom- en smartphonebedrijven of zelfs met de medische wereld.  Science Fiction?? Wie had 20 jaar geleden gedacht, dat we met een telefoon kwalitatief prachtige foto’s kunnen maken en deze al binnen enkele tellen met de wereld delen, of dat we een Virtual Reality wereld kunnen binnenstappen!

  DSLR-marktleiders als Canon/Nikon, watch your back! In het marktsegment van de spiegelloze systeemcamera hebben jullie nog een aardige inhaalslag te maken, dit ondanks de introductie van de mooie Canon EOS M5 of de Nikon 1 serie. Spiegelloze systeemcamera’s worden meer en meer voorzien van grotere sensoren, meer pixels, minder ruis bij hoge ISO’s en een steeds snellere autofocus. Steeds meer professionele fotografen die ik ken stappen over naar spiegelloze systeemcamera’s. Bij hen zijn Fujifilm, Sony en Olympus zeer in trek.
  Op dit moment ben ik echter nog meer dan tevreden over mijn Canon EOS 1DX en mijn prachtig vergaarde lenzen assortiment, maar hoe lang nog?

  De laatste stand die we bezochten was volgens mijn vrouw en onze vriendin de beste van de Photokina: Lume Cube, waar we door eigenaar Mornee Sherry getrakteerd werden op bier, Zwitserse kaas en een gezonde portie Zuid-Afrikaanse humor. De crew presenteerde in ieder geval een prachtig product, een klein en handzaam waterbestendig kubusje met een behoorlijke lichtbundel, die als continu licht gebruikt kan worden voor een video-, foto- en dronecamera om de omgeving uit te lichten. Mornee werkte voorheen als Hoofd Ontwikkeling bij Nik Software en MacPhun.

  Slotwoord
  Deze Photokina inspireerde en gaf ons in in ieder geval het gevoel door Utopia te lopen. Utopia is een niet bestaande perfecte wereld die ‘schreeuwt’ om werkelijkheid te worden. Een wereld waar Techniek, Emotie, Verbeelding, Inspiratie en Passie samen komen. Een wereld die je van binnen naar buiten kunt bekijken maar ook van buiten naar binnen. De wereld is rond en waard om te bekijken tot in de kleinste details.
  Fotografen en videomakers zijn de regisseurs van hun eigen wereld geworden. Een wereld die ze zelf kunnen creëren door middel van nieuwe technieken op hard- en softwaregebied. De toekomst heeft oneindig mooie dingen voor ons in petto.

  Huub Keulers
  www.huubkeulers.nl


  • Beeldend donderdag 29 september 2016 12:05:20
   Geplaatst door: Jacqueline de Groot
   Wat een interessant en beeldend geschreven artikel. Het is alsof ik een kijkje un de toekomst genomen heb!
  • Goed artikel! Oneindig mooie dingen, echt zo? donderdag 29 september 2016 16:03:14
   Geplaatst door: Raymond Tilmans
   Je eindigt je - overigens goed geschreven - artikel met: "De toekomst heeft oneindig mooie dingen voor ons in petto." Is dat echt zo? Ik ga even de filosoof uithangen ( sorry ;-) ), misschien maken deze technologische ontwikkelingen ons helemaal niet gelukkig maar steeds meer gestrest. Altijd maar online, wetende dat het fenomeen "big brother is watching you" altijd aanwezig is, de enorme snelle dataverwerking die van ons ook constant een zeer snelle beslissing vraagt in de meest uiteenlopende zin en het steeds verder verwijderd worden van de natuur waar we gewoon nog steeds een onderdeel van zijn, vraagt toch wel veel van een menselijk wezen. Vooropgesteld dat ik de technologische ontwikkelingen op zichzelf wel écht geweldig vind.
  • Interessant donderdag 29 september 2016 16:07:23
   Geplaatst door: Guus Jamin
   Heel interessant Huub, ook Photokina lijkt me een bezoek waard over 2 jaar.
  • Mooi! donderdag 29 september 2016 16:13:24
   Geplaatst door: Ton Bron
   Mooi geschreven Huub!
  • Super donderdag 29 september 2016 16:15:54
   Geplaatst door: Hetty Lamboo
   Super duidelijk....
  • Bedankt! donderdag 29 september 2016 16:17:41
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Dank jullie voor de mooie reacties. Altijd leuk om reacties en meningen van mensen te vernemen, ook de kritische. Dat zet me namelijk aan het denken en wordt zeker allemaal zeer gewaardeerd.
  • Photokina voor thuisblijvers. donderdag 29 september 2016 18:43:26
   Geplaatst door: Peter
   Mooi verwoord over het bezoek aan Photokina. Ik zelf ben niet zo'n beurs bezoeker maar dank zij jou artikel heb ik een idee wat er te zien is op Photokina. Technologische ontwikkeling is een mooi goed, waar wij ook gebruik van maken, in positieve zin.
  • Filmen donderdag 29 september 2016 20:21:37
   Geplaatst door: Roy Coumans
   Interessant artikel Huub. Ik ben benieuwd naar de toekomst, maar ik kan me niet voorstellen dat ik ga filmen.
  • Top Huub vrijdag 30 september 2016 08:52:59
   Geplaatst door: Koen Smeets
   Huub, een heel mooi artikel hoor. heb spijt dat ik dit jaar toch niet naar photokina kon. maar dat gaat zeker nog gebeuren. wat betreft de toekomst op fotografie gebied blijft toch spannend :) complimenten
  • Goed artikel vrijdag 30 september 2016 10:09:03
   Geplaatst door: Loe Bergers
   Goed geschreven artikel Huub. Ik heb het met belangstelling gelezen. Alleen vind ik de mogelijkheden voor de toekomst toch wel enigszins griezelig. Ik fotografeer toch liever zonder al die gadgets .
  • Over de foto bij het artikel vrijdag 30 september 2016 10:24:37
   Geplaatst door: Frans Visser
   Leuk om te lezen! Je hebt ook een foto erbij geplaatst, die veel vragen oproept. Wat is die man aan het doen? Welk systeem gebruikt hij? Wat doet die camera in het midden op de tafel en is die verbonden met dat systeem? En dan de foto die ontbreekt: je schrijft over de Lume Cube, maar het is mij dan weer niet duidelijk wat dat is en wat ik ermee zou kunnen doen (iets met licht, ok, maar dan?). Ga ik natuurlijk opzoeken, maar had er wat mij betreft bij gemogen die foto. Dank verder voor je verslag en impressie. We gaan nog veel ontwikkelingen meemaken die we nu nog niet kunnen bedenken of bevatten. Be a part of it!
  • De camera zal nog wel even blijven. vrijdag 30 september 2016 10:40:50
   Geplaatst door: Tony Vingerhoets
   In het interieur van de stand zie ik naast de high tech lichtafel toch ook nog ingelijste familiefotootjes aan de wand hangen. Dat is dus niet zomaar weg te denken, net zoals de romantiek om ergens in de wildernis een spectaculair landschap te fotograferen. Ook zie ik sportfotografen op Olympische Spelen niet zo snel een discuswerper met hun contactlenzen vastleggen. Ik zie in dit artikel over de Photokina realistische parallellen met een mogelijk toekomstbeeld maar we moeten wel met beide benen op de grond blijven. Op dit moment is 64% van alle wereldwijd verkochte camera’s (met verwisselbare lenzen) een Canon of Nikon DSLR. Het marktaandeel van Fujifilm, Sony en Olympus is respectievelijk 9,10 en 4%. Ondanks dat de mirrorless camera een grote toekomst heeft zijn dit nog geen indrukwekkende cijfers. En ik zie ons de komende decennia nog steeds met een camera fotograferen omdat de gevoelswaarde ervan moeilijk weg te denken is. Want net zoals de eerste auto’s leken op een huifkar zonder paarden heeft een ultramoderne elektrische auto zoals een Tesla (met autopilot) ook een slim vormgegeven nepradiator. En de zelfrijdende auto van de toekomst staat ook nog gewoon met vier wielen op de grond. Dus de camera zal ook nog wel even blijven...
  • Artikel opgesplitst vrijdag 30 september 2016 11:17:02
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Hoi Frans, Valide opmerking. Het oorspronkelijke artikel is ivm lengte artikel opgesplitst in 2 aparte artikelen op Eoszine. In het andere artikel staat meer over de betreffende foto: http://www.eoszine.nl/1227117/Photokina-2016.html

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31