Gastblog

 • Reizen door het lenzenlandschap geplaatst op maandag 19 augustus 2013 06:53:03 door pjcdhaeze

  Digitaal
  In 2009 stond ik in een bekende fotozaak in Holten. In de ene hand een Canon EOS 1000D body en in de andere de EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS. Na jaren plezier van een Pentax-camera dan toch over op digitaal. Wat ik me nog herinnerde van het ‘analoge tijdperk’, was dat er twee zaken van belang zijn om een goede foto te maken: gevoel voor het fotograferen en een goede lens. En de EF-S 17-85mm was beter dan standaard, dus die had ik alvast.
  Het idee van de EF-S 17-85mm was dat deze gewoon op de body zou blijven, niet hoeven wisselen. Maar waarom maakt Canon dan nog zo’n 60 andere lenzen? Van groothoek tot tele, van macro tot soft-focus en van zoom tot prime.
  Nu vier jaar later heb ik toch zo’n tien lenzen in mijn bezit gehad. Ook met een ‘beperkt budget’ is het goed reizen door het enorme lenzenlandschap. Populaire lenzen wisselen namelijk soms van eigenaar voor 80% van de nieuwwaarde. Je kunt dus vrij straffeloos inruilen. Gaaf!

  Op reis
  De lenzenreis begon met de populairste macrolens van Canon (EF 100mm f/2.8 1:1), want bloemen en dergelijke leken me wel wat. De lens had wel een belangrijk ‘nadeel’, of wel meer, zo vond ik. Als je namelijk met goed glas foto’s maakt, ga je dat meteen zien aan je foto’s en bij die van anderen en wil je nog meer. Dat is het moment dat je voorzichtig moet worden. Je wordt namelijk besmet met - laten we zeggen - het ‘L virus’. Je weet wel, die Canonlenzen met zo’n rood lijntje erop en een ‘L’ in de typeaanduiding. En die lens is er ook gekomen.
  Dus weg met de EF 100mm macro. Was de lens niet goed? Nee, integendeel. Technisch uit de kunst, alleen veroverde het geen plekje in mijn hart. Dus niet getreurd, de EF 70-200mm f/4 L was al een feit voordat je ‘raket’ kunt zeggen. En die EF 70-200mm? Holy moly! Als je dacht dat het niet scherper kon, nou wel dus. En soepel dat alles gaat. Zoomen met één vinger en een autofocus zo snel als een… raket? Wow!  En toch… was de lens niet goed? Nee, in tegendeel. Technisch uit de kunst, alleen wederom veroverde hij geen plekje in mijn hart. Achter elkaar passeerden de EF 50mm f/1.8 (plastic fantastic), en van wat je goed bevalt, koop je dan de broer; de EF 50mm f/1.4, de EF-S 60mm f/2.8 macro, de EF-S 40mm f/2.8 STM en de Sigma 50mm 1.4.
  Tussendoor liet de EF-S 17-85mm vrij plots het leven. Ik had inmiddels de EOS 550D aangeschaft en ben gaan kijken of er iets op de markt was dat binnen dezelfde prijsrange net iets beter was. Dat was wel even lastig. Na lang zoeken twee lenzen gekocht en naast elkaar gebruikt. De EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM van Canon en een tweedehands Sigma 24-70 2.8 (EX DG). Beide bevielen goed, maar 24mm op een EOS 550D vond ik toch te beperkt voor wat betreft beeldhoek voor een standaard zoomlens, ondanks de beeldkwaliteit en de lichtsterkte.

  Bestemming
  Inmiddels lijk ik op bestemming aangekomen. Ik schiet nu met de EOS 550D body met de De EF-S 18-135mm STM en een Sigma 50mm 1.4. Voor het gewone huis-tuin-keukenwerk doet de EF-S 18-135mm STM het goed. Maar ik kies het liefst voor de capaciteiten van de 50mm. Deze primelens geeft me meer rust en minder afleiding tijdens het fotograferen. Daar moet je wel van houden. En dan heb ik het nog niet gehad over de optische voordelen, deze leveren aantrekkelijke beelden op ‘und ein bisschen mehr’. En kom op zeg, wat gaat er nou boven zo’n enorme frontlens van deze lichtsterke Sigma? Nou, misschien een update van Canon’s EF 50mm 1.4? ;-)

  Uiteindelijk gaat het er om dat je werkt met de spullen die passen bij jouw manier van fotograferen. Dus niet per se de spullen met de beste reviews, maar die dingen die bij jou een plekje in je hart veroveren. En daarmee ga je lekker naar buiten, foto’s maken.

  Albert Boel


  • Herkenbaar donderdag 6 februari 2014 14:15:46
   Geplaatst door: Jannie Blom
   Beste Albert, ik herken de kriebels. Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van de EOS 70D. Daarbij de 17-55 2.8 lens, die had ik gelukkig al een jaarboek vier in mijn bezit. Sinds kort de 70-300 USM is erbij. Ik kan verliefd kijken naar de 70-200 L maar die gaat boven mijn budget. Ik,kan prima uit de voeten met mijn huidige combinaties, ik herken dus de kriebels die ik in het verhaal lees helemaal.
  • Herkenbaar en zelf veel twijfel zondag 22 februari 2015 14:55:54
   Geplaatst door: Adriaan Beukema
   Prachtig artikel. Ik ben sinds kort overgestapt van compact naar EOS. Wat een mogelijkheden, wat een vrijheid en wat een plezier... Nu ga ik komende zomer op vakantie naar IJsland, Faroer eilanden en Noorwegen. Ik ben uiteraard van plan mijn camera (700D) mee te nemen en wil veel landschapsfotografie doen. Ik heb de camera gekocht met de kitlens 18-55 IS STM. Ik wil deze graag uitbreiden, maar ja.. met wat.... Aanvullend met een groothoeklens of toch een telelens... Ik weet niet of ik voor de vakantie budget heb voor beiden, ik weet ook niet of ik met een groothoeklens 10-18 bijv. nou echt zoveel meer eruit haal met hetgeen ik al kan met de kitlens. Het inzoomen op details/vogels e.d. is ook wel iets wat me trekt (55-250)... Welk advies kan iemand me in deze nog geven?
  • veel gewisseld met camera's en objectieven donderdag 18 juni 2015 15:45:38
   Geplaatst door: John Statue
   Ik fotografeerde tot 2005 met een Canon EOS 300 analoog. En een Voightländer 28-210 AF. Tot ik in 2005 mijn eerste Canon 350 D als kit kocht met een standaard kitlens (even vergeten welke dat was). Er ging toen een wereld voor mij open. Ik heb toen daar meteen een Canon 580 Flitser bij gekocht. De Voightländer lens deed het zeer goed op de 350D. Ik heb er zelfs mijn eerste bruidsreportage mee gemaakt. Na 2-3 jaar stoeien met de 350D ben ik overgestapt naar de 40D. later naar de 7D, toen vanwege het draaibare scherm nar de 60D. Op een gegeven moment had ik de centen om nog hoger te gaan en te gaan voor de Canon 5DMkIII die ik als kit mét de 24-105 kocht. Meteen de Canon 70-200 IS 2.8 type II gekocht. Samen met de 24-105 een perfecte kombinatie. Tussentijds heb ik ook met vele lenzen/objectieven gewerkt. O.a. een 28-200 IS, 70-200 4.0 IS, 24-105 IS, de 50 mm "plasic fantastic", even van mijn geloof en een Tamron 28-300 VC gehad. Ook een goede lens. Ach, ja heel veel body's en objectieven gehad. Ik wil het graag allemaal uitproberen. Sinds december 2014 heb ik mijn Canon 5DMk III, de 24-105 IS en de 70-200 IS 2.8 type II verkocht. Reden was natuurlijk niet omdat het niet goed was. Het was een perfecte combinatie. Maar als ik op pad ging voor een reportage, met de body en de lenzen, (met ook de batterygrip) dan had ik een veel te zware uitrusting bij me. Ook het wisselen van de lenzen tijdens een reportage was mij op een gegeven moment te veel. Ik kreeg te veel last van mijn gewrichten om dat alles te handteren. Alleen de lens weegt al 1,5 kg en dan de rest nog. Ik heb in januari een Canon 70D kit gekocht met de 18-135 IS STM lens. Wederom als reden vanwege het variabele scherm want dan hoef ik niet door mijn knieën te zakken. Ik snap nog steeds niet waarom Canon dat nou niet "standaard" op "alle" body's levert. Verder heeft de 70D ook de continue autofocus tijdens het filmen wat door de geruisloze stappenmotor een perfect beeld en een geluid zonder bijgeluiden opneemt. Een heel verhaal, maar alles van de Canon heb ik alleen maar goede ervaringen mee. Enig minpuntje van de 70D is dat hij geen FF is en geen GPS heeft. Verder ben en blijf ik een Canon fan. En zal nog wel weer eens een andere body of objectieven uitproberen. John Statue.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties