Gastblog

 • De ochtendfotograaf geplaatst op maandag 22 februari 2016 13:06:30 door pjcdhaeze

  Er is mij gevraagd om een gastblog te schrijven voor EOSzine. Voor mij is dat een hele uitdaging, ik ben fotograaf en geen schrijver, maar ik heb besloten om het toch te doen.

  Een gastblog schrijven zonder introductie vind ik niet echt beleefd, vandaar een korte introductie van wie ik ben. Mijn naam is Arjen Noord, geboren in 1976 en mijn hele leven al woonachtig in Zaandam. Ik ben begonnen met 'serieus' fotograferen in 2013. Vanaf dat moment is alles in sneltreinvaart gekomen en heb ik mezelf gespecialiseerd in landschapsfotografie.

  Nu zullen jullie je afvragen, wat bedoelt hij met de titel ochtendfotograaf? Eigenlijk is het heel simpel. Ik ben een fotograaf die 's ochtends aan het werk is. Voor dag en dauw sta ik op om op de vooraf bepaalde locatie aanwezig te zijn en alle mogelijkheden van die locatie in me op te nemen. Op het moment dat het mooiste licht daar is, wil ik klaar zijn om me volledig te kunnen focussen op de belichtingen die ik maak.

  Gaat dit een blog worden over technieken die ik gebruik om tot die ene foto te komen? Nee, absoluut niet. Techniek beheersing en camera beheersing is belangrijk, maar wat voor mij misschien nog wel belangrijker is, is dat ik de sfeer die ik ervaar en voel wil overbrengen in mijn foto's. Er is niets fijner dan het gevoel te hebben dat je alleen op de wereld bent om de zonsopkomst mee te maken in al zijn facetten.

  Is er een specifieke reden dat ik in principe alleen 's ochtends fotografeer? Die is er zeker. Mensen zijn van nature middag en avondmensen. 's Ochtends zal je niet zoveel menselijke activiteit waarnemen die een compositie kunnen verstoren. Dat is een reden. Een andere reden is dat aan het begin van de ochtend meestal de mooiste omstandigheden daar zijn.

  De dagelijkse gang in temperatuur, verschil tussen dag en nacht, bewolking en windsnelheid zijn meestal ideaal rond zonsopkomst. Een warme dag gevolgd door een koude heldere nacht met genoeg vocht in de lucht geeft een sprookjesachtige wereld. Dat zijn voor mij de momenten die ik wil hebben voor het maken van een foto.

  Een voorbeeld hiervan is Nieuwjaarsochtend jongstleden. Na om 3.00 uur 's nachts thuis te zijn gekomen van Oud en nieuw is Nieuwjaarsochtend een ochtend dat je het rustig aan doet. Maar als de vooruitzichten rond zonsopkomst dan zo ideaal zijn, dan moet de wekker worden gezet om die omstandigheden te benutten. Dat het dan een nachtje is geworden van 3 ½ uur is alleen maar erg als het op een grote teleurstelling uitdraait.

  Om 7.00 uur 's ochtends zat ik dus in de auto richting Edam. Als je dan door de polder rijdt met de mist om je heen en al wat kleur in de lucht ziet, dan word ik lichtelijk nerveus. Om 8.45 uur komt de zon op en ruim daarvoor was ik al bezig om de belichting te krijgen zoals ik hem graag zou willen. Als je dan thuiskomt en de foto's gaat ontwikkelen in Lightroom dan komt dat tevreden gevoel om de hoek kijken. Het was het waard!

  Het weer is voor mij dus heel erg belangrijk om een foto ochtend te plannen. Zijn de weersvooruitzichten geschikt voor het idee dat ik in mijn hoofd heb? Welke sfeer wil ik in mijn foto hebben? Is dat sprookjesachtig, wil ik sereniteit in mijn foto of wil ik juist een warmer sfeergevoel hebben? Alles hangt samen met de weersomstandigheden van die ene ochtend dat je op stap gaat. Ik zou zeggen, zet de wekker en ervaar het zelf.

  Arjen Noord

  www.arjennoord.nl

   


  • Herkenbaar maandag 22 februari 2016 19:41:50
   Geplaatst door: Dave Zuuring
   Leuk verhaal Arjen! Met heel veel herkenning en met een grote glimlachen op mijn gezicht gelezen. Enneh top foto's.... //Dave
  • Het gevoel dinsdag 23 februari 2016 06:16:08
   Geplaatst door: Henk Pijnappels
   Heel mooi verhaal met prachtige foto's. Ook voor mij heel herkenbaar, en vooral het gevoel van op dat moment alleen op de wereld te zijn is fantastisch. Dat is alleen maar genieten!
  • Inspirerend dinsdag 23 februari 2016 08:59:44
   Geplaatst door: Robbie Veldwijk
   Mooie foto's die je hebt gemaakt in de vroege ochtend, precies het probleem waar ik tegen aan loop. Het vroege opstaan is totaal niet mijn ding, maar zou ik toch eens meer moeten doen... Bedankt voor de inspiratie! Groeten Robbie
  • Interessant zondag 28 februari 2016 10:07:29
   Geplaatst door: Ed van Egmond
   Een prachtige beleving die je foto's weergeven. Zoals Robbie ook zegt en jij aangeeft is vroeg uit de veren ook niet echt mijn ding maar het zet weer tot nadenken en inspiratie. Dank en groet! Ed.
  • Mooi verwoord zondag 28 februari 2016 13:48:13
   Geplaatst door: Marcel
   Prachtig omschreven en mooie foto's!
  • Bedankt zondag 6 maart 2016 17:36:20
   Geplaatst door: Arjen Noord
   Dank jullie allemaal voor de reacties, en leuk om te lezen dat het herkenbaar is. Grt. Arjen
  • Gevoel in beeld donderdag 10 maart 2016 12:10:08
   Geplaatst door: Stefan de Jong
   Leuk om je enthousiasme te lezen in je gastblog. En in je beelden voel ik precies wat je bedoelt met ochtendfotograaf. De sfeer voel je door het scherm heen! Je werk stimuleert mij om de wekker morgenvroeg wat vroeger te zetten... Compliment

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Welke foto bewaren en welke niet?
  25-07-2024 11:13
 • Dat komt me bekend voor.
  24-07-2024 17:40
 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38