Gastblog

 • Creëer de WOW!-factor in je foto’s geplaatst op dinsdag 19 april 2016 11:57:53 door pjcdhaeze

  Herken je dit? Je zit thuis aan tafel met een lekker kopje koffie of thee en bladert door een mooi fotografietijdschrift. Je oog valt op een foto en je denkt meteen … ‘WOW!, dat is een pas een gave foto, dat wil ik ook kunnen!’

  Hoe komt het dat we zo op een beeld reageren? Welke elementen in een foto spreken ons zo aan? In dit artikel zal ik deze vragen trachten te beantwoorden, zodat ook jouw foto's de WOW!-factor krijgen en je met nog meer plezier gaat fotograferen.

  Natuurlijk zijn er al heel wat verhalen geschreven wat een foto sterk maakt. Toch ben ik zelf ook op onderzoek gegaan door naast honderd winnende foto’s van een aantal internationale fotowedstrijden ook een aantal persoonlijke foto’s te analyseren. Sommige van mijn bevindingen zijn ‘open deuren’, terwijl andere aspecten misschien niet zo direct voor de hand liggen.
  Om mijn analyse wat meer structuur te geven heb ik gekeken naar drie hoofdthema’s:
  • Toegepaste techniek (camera- en beeldbewerkingstechniek)
  • Visueel concept
  • Persoonlijke expressie

  Vervolgens heb ik binnen deze drie hoofdthema’s gekeken naar zaken als verhaal, compositie, belichting, emotie etc. Deze aspecten heb ik tenslotte verwerkt in een diagram welke als ‘reminder’ of checklist door je gebruikt kan worden. Uiteraard zal dit overzicht niet volledig zijn, hoewel ik wel getracht heb dit te verwezenlijken. Ik hoop in ieder geval dat je er je voordeel mee kunt doen.

  Wil je foto opvallen dan moet deze in ieder geval in een fractie van een seconde de aandacht van de kijker hebben. In bijna alle van de prijswinnende foto’s die ik bekeken heb, was dit ook het geval. Wat hierbij opvalt is dat er altijd een basisstructuur aanwezig is, die de kijker direct de foto ‘intrekt’.

  Deze basisstructuur bestaat altijd uit één of twee hoofdelementen namelijk:
  1. Contrastverschillen.
  Lichte/heldere elementen in een foto omgeven door donkere vlakken vallen altijd direct op. Daarom dat vaak een donker vignette wordt toegevoegd door de fotograaf. Dit kan tijdens het fotograferen gebeuren (d.m.v. een bepaalde flitstechniek) of nadien in een beeldbewerkingsprogramma zoals bv. Adobe Lightroom of Adobe Photoshop.


  2. Felle kleuren.
  Warme kleuren als rood, oranje en geel hebben het effect om uit de foto te springen. Ze creëren een 3D-effect dat meteen opvalt. Plaats je deze elementen op de juiste compositie-technische plek in je foto, dan heb je direct de aandacht van de kijker. Koele kleuren als blauw, groen een violet creëren juist rust in je beeld. Gebruik je een warme kleur als opvallend voorgrondelement en een koele kleur als achtergrond dan heb je een mooie combinatie.

  Heb je de aandacht van de kijker eenmaal te pakken, dan moet je ervoor zorgen dat je zijn aandacht blijft vasthouden. Hiervoor krijg je echter maar één kans, dus gebruik deze. Aandacht vasthouden doe je door de interesse van de kijker te blijven wekken. Maak gebruik van elementen uit de drie hoofdthema’s van boven getoond schema dan zal je foto zeker blijven boeien. Je foto heeft dan een zogenaamde ‘sweet-spot’ (een overlappend gebied van alle drie de hoofdthema’s).

  Ik ben ervan overtuigd dat jij dit soort foto’s ook kunt maken, misscien zelfs nog mooier. Kijk maar eens of je aspecten zoals ik hierboven beschreven heb kunt terugvinden in jouw foto’s.
  Neem je camera en verras je zelf en mensen om je heen door nog meer foto’s met de WOW! factor te maken. Ik wens je veel plezier hierbij.

  Huub Keulers

  Tekst: Huub Keulers
  Foto’s 1, 2, 3, 5 en 6: Huub Keulers
  Foto 4 (paprika's): Stephanie Lodewijks

  http://www.huubkeulers.nl
  http://hs_fotografie.500px.com


  • WoW  dinsdag 19 april 2016 17:03:46
   Geplaatst door: Lionne Brassé
   Een verhaal met een WoW-factor. Dit inspireert tot experimenteren. Bedankt Huub 👍
  • Motiverend geschreven. dinsdag 19 april 2016 17:28:21
   Geplaatst door: Hetty
   Geweldig Huub, en nu proberen dit alles in praktijk te brengen. Top
  • Top woensdag 20 april 2016 07:59:07
   Geplaatst door: Cor van Dorst
   Mooi geschreven Huub, dit brengt me op ideeen en ik zal er zeker aan denken als ik weer ga fotograveren.
  • Dank jullie wel woensdag 20 april 2016 08:10:25
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Bedankt voor jullie reactie. Dit inspireert mij weer om meer over fotografie te schrijven en dit met jullie te delen. We hebben tenslotte fotografieliefhebbers, familie en vrienden nodig die ons inspireren en aanzetten tot mooie, creatieve creaties.
  • Heel inspirerend verhaal woensdag 20 april 2016 09:00:20
   Geplaatst door: Loe Bergers
   Een heel motiverend en inspirerend verhaal Huub. Ik las wat dingen waar ik nog niet direct bij stilgestaan heb. Komt mijn creativiteit weer ten goede.
  • Leest lekker weg woensdag 20 april 2016 14:28:04
   Geplaatst door: Leo Janssen
   Ik heb tot nu toe nooit echt op deze manier naar foto's gekeken. Voor mij een eye-opener. Zal hier zeker meer mee gaan doen. Dank je, mooi en helder omschreven.
  • Goed bezig  woensdag 20 april 2016 17:25:43
   Geplaatst door: Koen
   Huub, Goed bezig. Stiekem wel jaloers hoor al ben ik zelf toch niet zo een Blogger. B-) geweldig artikel, mooie foto's erbij. Mooie uitleg en tips. Ga zo door.
  • Foto's met een verhaal woensdag 20 april 2016 19:08:30
   Geplaatst door: Ruud Keijmis
   Hi Huub, een leuk verhaal waarin jouw inspiratie en creativiteit duidelijk naar boven komt. Een plaatje schieten kan bijna iedereen. Een foto maken met inhoud is een andere verhaal.
  • Smaakt naar meer donderdag 21 april 2016 10:07:43
   Geplaatst door: Linda Janssen
   Hallo Huub, ik lees regelmatig je artikelen op je Facebook pagina en ben fan van je geworden. Ook dit artikel is een verademing om te lezen. Kort, krachtig en duidelijk. Vooral het schema is een mooi compleet plaatje waar ik veel aan heb. Hoop meer van je te kunnen leren. Gr. Linda
  • Waardevolle checklist zaterdag 23 april 2016 15:17:27
   Geplaatst door: Marisa Vereecken
   Hoi Huub, bedankt voor de waardevolle checklist. Je bent vaak zo gefocussed op een bepaald iets dat je wilt vastleggen, dat je andere belangrijke elementen vergeet. Nu flink oefenen. :)
  • Bewondering zondag 24 april 2016 09:26:42
   Geplaatst door: Jo Kleijnen
   Hallo Huub, als liefhebbers willlen wij allen graag mooie en aansprekende foto's maken. Ik heb je blog met bewondering gelezen. Er spreekt een liefde uit voor fotografie en voor het delen van je kennis. Je hebt veel energie gestopt in het uitzoeken en overzichtelijk maken van al deze gegevens voor de mooiste foto's. Heel leerzaam voor mij (en veel anderen), dank je wel. Groet, Jo
  • Wow! dinsdag 3 mei 2016 14:18:47
   Geplaatst door: Jacqueline de Groot
   Beste Huub, Hartelijk dank voor je inspirerende en leerzame artikel. Ik ga je suggesties zeker weten proberen te implementeren. Ga jou dan ook vanaf nu volgen op Facebook. Dank! Jacqueline

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31