Canon EOS M6

door Pieter Dhaeze op woensdag 12 juli 2017

Canon is druk doende zijn spiegelloze systeemcamera’s (EOS M) steeds meer volwassen te maken. De EOS M5 is daar een goed voorbeeld van. Zijn kleine broertje, de EOS M6, heeft veel karakteristieken van de EOS M5 in een nog kleinere ‘verpakking’, dus nog meer geschikt om zorgeloos met je camera op pad te gaan. Normaal gesproken maken we een standaardreview van een dergelijke camera, maar deze keer hebben we de EOS M6 met een EF-M 18-150mm mee op vakantie genomen. Zijn ideale werkgebied.

01_IMG_0558-klein

Vakantiecamera
Voordat in mijn ervaringen met de EOS M6 beschrijf, is het misschien niet onverstandig om de aard van mijn vakanties te verduidelijken. Want dat is van doorslaggevend belang bij de keuze van de optimale vakantiecamera. Onze vakanties bestaan niet uit urenlange hikes in ruig gebied met plenzende regen, bergen beklimmen of mountainbiken in ruw terrein. Ook liggen we niet een hele dag op strand of ‘verslinden’ we elke dag een literaire thriller. Gewoon een stukje wandelen in heuvelachtig gebied, beetje zwemmen, partijtje badminton, slenteren door een pittoresk dorpje, kopje koffie op een terrasje. Moeilijker hoeft het niet te zijn. Belangrijk is dat we karakteristieke en mooie dingen zien van cultuur, natuur en landschap in Frankrijk, Spanje of Italië.

EOSM6-klein

Ik heb dus geen actiecamera nodig die bestand is tegen een stootje en de natuurelementen. Ik moet wel wat zoom ter beschikking hebben voor candids en voor close-ups van bloemen en insecten. En aan de andere kant van het zoombereik een redelijk groothoek, vooral voor architectuur in smalle straatjes en kleine pleintjes. Weidse uitzichten leg ik bijna altijd vast met een overlappende reeks, die ik later in Lightroom monteer tot een panorama. Echte actie kom ik zelden tegen, maar een snelle autofocus en motordrive zijn pluspunten.

Panorama gemaakt met EOS M6. 15.000 bij 5.000 pixels. Serie uit de hand. 
IMG_0554-Pano-klein
 

Hoewel ik niet tijdens de blauwe uurtjes fotografeer, is weinig ruis bij hogere ISO altijd welkom. Al is het maar om in RAW een schaduw te verhelderen, zonder dat het lelijk wordt.
Omdat ik tijdens vakantie soms ook al foto’s wil delen met het thuisfront wordt koppeling met mijn tablet/smartphone steeds belangrijker.
Als je al deze ‘wensen’ op een rijtje zet, dan is de EOS M6 met een EF-M 18-150mm op papier een heel complete vakantiecamera.

Uitvoering en bediening
Normaal gesproken zou ik mijn EOS 80D met EF-S 18-135mm STM meegenomen hebben. De EOS M6 met EF-M 18-150mm is dan een stuk kleiner en lichter (675g vs. 1200g), wat in de koffer voor vliegreis doorslaggevend kan zijn. Tijdens een wandeling en het fotograferen is het praktische verschil echter kleiner. Die 500 gram extra hangt aan mijn nek en dat verschil is dan niet echt schokkend. Wat een groter bezwaar is, is dat tijdens een wandeling in beide gevallen een camera aan mijn nek hangt, die tegen mijn ‘buik’ bungelt. Vervelend, hoe groot of klein die camera dan ook is. Daarom ben ik zo gecharmeerd van mijn PowerShot G7X als reiscamera (blog), want die heeft een polsriempje en past in het zijvak van mijn shorts. Het probleem van een ‘bungelende’ EOS M6 heb ik opgelost door de halsriem te vervangen door een simpel polsriempje en dat had bij mijn EOS 80D een stevige versie moeten zijn. Ondanks een polsriempje ben je toch altijd één hand ‘kwijt’ aan het meenemen van je camera. Dus de PowerShot G7X heeft nog steeds mijn voorkeur.

80d-m6-g7x-klein

De handligging en bediening van de EOS M6 zit tussen die van de EOS 80D en PowerShot G7X in. De EOS M heeft een goede grip met twee bedieningswielen en een aparte knop voor belichtingscompensatie. Alle instellingen kun je op den duur blindelings maken. Wel jammer dat het bekende EOS-instelwiel zo klein is en gelijk aan die van de PowerShot G7X. Vaak gebruik je de aanraakfunctionaliteit in plaats van dit wiel. De EOS M6 heeft in tegenstelling tot de EOS M5 geen oogzoeker (EVF) en dat is in heel zonnige omstandigheden een minpunt, want ondanks dat je het scherm kunt kantelen, is de zichtbaarheid van het kader minimaal. Dat is toch wel het grote voordeel van een camera als de EOS 80D, die een optische oogzoeker heeft (OVF). Je kunt je onderwerp altijd zonder storende reflecties kaderen en omdat je de camera dan tegen je hoofd laat rusten, ben je ook veel stabieler dan met de kaderhouding à la een telefoon als een oogzoeker ontbreekt. Tevens is het variangle-scherm van de EOS 80D veel handiger bij verticale kaders. Ook kun je het lcd-scherm beschermen door het scherm naar binnen te draaien. Dat is bij de kantelschermpjes van de EOS M6 en PowerShot G7X niet mogelijk.

Een punt van aandacht bij spiegelloze camera’s is de bedrijfduur van de accu. Een EOS M-camera gebruikt meer stroom, omdat het lcd-scherm altijd aan moet staan, ook al wil je slechts een indicatieve indruk van het kader. Ook is de batterij fysiek kleiner en heeft ze minder vermogen. Kun je met een EOS 80D een dag doen met een volle accu, reken dan bij de EOS M6 dat je een reserve accu bij je hebt om de dag door te komen.

Statiefbevestiging
De EOS M6 is niet echt gemaakt met het idee om hem op een statief te gebruiken. Want als dit het geval is, kun je niet meer bij accu of geheugenkaartje en kun je het schermpje niet meer volledig kantelen.

Mogelijkheden
Als je met een EOS M6 rondloopt met daarop een EF-M 18-150mm, dan heb je tijdens je vakantie weinig te wensen over. De lens heeft een mooi zoombereik en is van prima kwaliteit voor vakantiefoto’s (review). Fijn aan een systeemlens is dat je een mechanische zoomring hebt en sneller en beter kunt kaderen dan met een elektronisch zoomhendeltje, zoals dat op de PowerShot G7X zit. Ook handmatig scherpstellen gaan handiger en nauwkeuriger. Puntje van aandacht is wel dat deze lens bij 150mm een maximaal diafragma heeft van f/6.3. Dus als je helemaal ingezoomd bent en het licht is iets minder goed, dan lopen de ISO’s snel op.

De EOS M6 is een snelle camera met een goede autofocus, dankzij zijn Dual Pixel-sensor. Bij minder licht of contrast wordt de trefzekerheid minder en werkt de touch-AF beter dan scherpstellen door de ontspanner half in te drukken. Ook is de AF-zone redelijk groot en kan het scherpstelpunt langs het hoofdonderwerp schieten, terwijl de rand daarvan wel in de AF-zone ligt. Een EOS 80D doet op het punt van autofocus betere zaken en profiteer je van de combinatie van klassieke fasedetectie op een aparte AF-sensor én de Dual Pixels op de beeldsensor.

De motordrive van de EOS M6 heeft ons positief verrast. Zelfs in RAW schiet je 7 foto’s per seconde en dat met Servo AF en een behoorlijke buffer. Voor terugkijken van een dergelijke reeksopname hoef je zelden te wachten. Gebruik dan wel een snelle geheugenkaart (koopwijzer SD-kaartje).

IMG_3890-klein IMG_0483-klein
EOS M6 op tafelstatief met vast punt scherpgesteld en bestuurd vanaf een iPad. 7 fps in RAW.

Een behoorlijk pluspunt is de laatste technologie ten aanzien van het koppelen van camera en telefoon. Dankzij de samenwerking van wifi/NFC en Bluetooth Light is de EOS M6 altijd verbonden met mijn telefoon en dat is handig bij remote shooting (van zwaluwen boven een zwembad) en bij het delen van de foto’s. Je kunt bij de EOS M6 zelfs een JPEG-versie naar een iPad halen, terwijl de camera alleen op RAW staat.

E-shutter
Vanaf het eerste moment dat we een EOS M in handen kregen (juni 2012) hebben we om een elektronische sluiter gevraagd, zodat je volledig stil kunt fotograferen, veel kortere sluitertijden kunt gebruiken en ook hogere burstsnelheden mogelijk. Helaas ontbreekt een e-shutter nog steeds op de M-modellen.

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is zoals je van een APS-C sensor met 24 Mp mag verwachten. Het is heel veel beter dan van een telefoon en als je de foto’s goed belicht, dan kun je zelfs bij ISO 800 nog redelijk smetteloze foto’s maken. Als je echter full-frame gewend bent, zoals een EOS 6D, dan blijft de EOS M6 duidelijk iets achter bij hoge ISO’s. Aangezien we echter altijd in zonnige landen op vakantie gaan, is ISO 1600 of hoger een uitzondering. Voor een vakantiecamera is die eventuele ruis bij 100% in Photoshop dus geen dealbreaker. Als de foto’s verkleind gebruikt worden in een fotoboek of op Facebook, dan is ruis tot ISO 3200 zelfs niet zichtbaar op kijkafstand.
Het dynamisch bereik van RAW-foto’s is zoals van de EOS 80D en je kunt dus redelijk straffeloos een schaduw opentrekken in een onderwerp met hoog contrast.

IMG_0044-square IMG_0300-square
IMG_0308-square IMG_0311-square
IMG_0375-square IMG_0423-square

Qua video is de EOS M6 een leuke camera om eenvoudig clipjes te maken op 1080p kwaliteit. Dat kun je dankzij de zeer goede videostabilisatie prima uit de hand doen. Dankzij de EF-M 18-150mm kun je bovendien lekker inzoomen tijdens video en ook spelen met kleine scherptediepte.

Basic Auto ISO
Hoewel sommige fotografen de rillingen krijgen van Auto ISO, zijn wij behoorlijk enthousiast over deze functionaliteit, mits deze geïmplementeerd is zoals in de EOS 80D of EOS 5D mark IV. Je kunt de minimale sluitertijd korter en langer instellen dan de 1/f-regel én je kunt een vaste minimale sluitertijd kiezen. Beide opties ontbreken echter op de EOS M6 en dat leidt bij gebruik van Auto ISO dus vaak tot onnodig hoge ISO’s en dus ruis.

Samenvatting
Is de EOS M6 de perfecte vakantiecamera? Het antwoord is eenvoudig: nee. Want geen enkele camera is de perfecte camera. Is de EOS M6 met de EF-M 18-150mm de beste keuze voor vakantiefoto’s in vergelijking met de EOS 80D (met EF-S 18-135mm STM) en de PowerShot G7X (24-100mm)? Op die vraag kunnen we redelijk volmondig ja op zeggen, want de EOS M6 combineert veel voordelen van de EOS 80D en de G7X. Dus ga je op vakantie en je wilt een compacte all-rounder in de handbagage, denk dan eens aan de EOS M6 met de EF-M 18-150mm. Want wat ga je anders meenemen dit jaar? Laat het mij hieronder weten.

PowerShot G3X
Wil je iets meer groothoek (24mm) en veel meer tele (600 mm!) en toch compact blijven, dan is misschien de PowerShot G3X als reis- of vakantiecamera het overwegen waard (review). Deze 1-inch compactcamera weegt 730 gram en kost momenteel 700 euro. Dus ongeveer net zo zwaar, maar veel voordeliger dan de EOS M6 met EF-M 18-150mm (675 gram en 1150 euro).

En volgend jaar? Wat neem ik dan mee? Ik denk maar eens lekker ouderwets. Mijn EOS 5D mark IV met een serie goede lenzen in een ‘grote’ fototas. Alles erop en eraan. En in mijn achterzak de PowerShot G7X ;-)

Meer informatie EOS M6: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.