Koopwijzer| APS-C EOS R-systeem 2023

door Pieter Dhaeze op vrijdag 03 november 2023

Vorige maand heb ik een koopwijzer gepubliceerd over zeven camera’s met een full-frame sensor in het EOS R-systeem (klik hier). In deze koopwijzer mijn praktische ervaringen met vier camera’s in het EOS R-systeem die voorzien zijn van een APS-C sensor.

• EOS R7 | mei 2022 | 30 Mp | € 1550,- (review)
• EOS R10 | mei 2022 | 24 Mp | € 1000,- (review)
• EOS R50 | feb. 2023 | 24 Mp | € 750,- (blog)
• EOS R100 | mei 2023 | 24 Mp | € 650,-

EOS R-systeem 2023 v2

EOS R7
Zelf gebruik ik deze camera met veel plezier naast mijn EOS R6, zoals vroeger de EOS 80D naast mijn EOS 5D mark IV. De EOS R7 is met zijn 1,6x cropfactor, hoogste pixeldichtheid (32Mp op APS-C: 95.000px/mm2. EOS R5: 52.000px/mm2) én snelle serie-opnamen (15 fps met M-sluiter/EFCS) dé ideale camera voor macro, vogels, wildlife, buitensport. Terwijl het voor de andere onderwerpen een zeer gedegen camera is, boordevol nuttige functies en een prima ergonomie en bediening.

EOS R-systeem-APS-C-2023 visual

Wat mij betreft is de EOS R7 op fotogebied (bediening, mogelijkheden en snelheid) vergelijkbaar met de full-frame EOS R6 mark II, met echter één groot verschil. En dat is de beeldkwaliteit bij hogere ISO’s. Ik merk bij gebruik van de EOS R6 en EOS R7 naast elkaar, dat de hoeveelheid ruis van de EOS R6 bij ISO 3200 gelijk is aan de ruis bij ISO 800 op de EOS R7. Dat is twee stops verschil. Op zich niet verrassend, want de pixeldichtheid van de EOS R7 is vier keer zo hoog dan op de EOS R6 (95 kp/mm2 vs. 23 kp/mm2), maar wel een puntje om rekening mee te houden als je vaak bij minder licht fotografeert (schemer buiten, kunstlicht binnen). Dit is ook dé reden voor mij om beide camera’s (FF én APS-C) in mijn fototas te hebben.

Vergelijking EOS R7-R10-R50-R100

De ruis van een APS-C camera bij hogere ISO’s moet ook weer niet worden overdreven. Bij kwalitatief goed licht en eventuele geringe bewerkingen, is de visuele aanwezigheid ervan niet storend en met behulp van ruis-software zoals Topaz Denoise, kun je de ruis bovendien goed reduceren met behoud van detail.

• Voorbeeldfoto's EOS R7
portfolio EOS R7

 

EOS R10
Ik citeer hier mijn samenvatting van de review van de EOS R10.

“De EOS R10 is een bijzondere telg in de EOS R-familie. Hij is niet alleen het jongst, kleinst en lichtst, maar ook het voordeligst (aug. 2022). En zoals alle Benjamins wil hij niet onderdoen voor zijn grotere broer, de EOS R7, en laat ie vol branie van zich horen met een bomvolle specificatielijst. De EOS R10 heeft daarom een fantastische prijs-prestatiesverhouding en zal menig beginnend hobbyfotograaf kunnen betoveren en bekoren.
Het zal voor de overstappende DSLR-fotograaf wel even wennen zijn aan zijn compacte formaat, de bediening en de autofocus, maar dat komt helemaal goed. Na een tijdje zul je met je nieuwe camera foto’s gaan maken die eerder niet mogelijk waren, zodat je jezelf én je publiek nog vaker zult verrassen.”

Het is natuurlijk een kleine camera met minder knopjes en een kleinere accu, maar als je daar aan gewend bent en er rekening mee houdt, dan is een citytrip of dagje naar de dierentuin een genot met deze lichte en compacte camera met hoge beeldkwaliteit.

• Voorbeeldfoto's EOS R10
portfolio EOS R10
 
• Citaat Piet van Schendel, gebruiker EOS R10
De EOS R10 is licht van gewicht en ligt zeer prettig in je hand. De bediening is zeer overzichtelijk en met het aanraakscherm snel te bedienen. Ik kan al mijn oude Canon lenzen gebruiken via de lensadapter. Ik heb er standaard een RF-S 18-150mm op zitten en hoef zelden te wisselen. Klein nadeel (moest ik wel lang over denken), maar soms raak ik het scherm aan (met mijn neus) als ik de camera voor mijn oog zet en dan verspringt mijn scherpstelpunt. Ook mis ik de C1 of C2 (programma wiel), zodat ik daar snel HDR-opnamen aan kan toekennen. Kortom: ik ben zeer tevreden over mijn EOS R10.

EOS R50
De EOS R50 heb ik een weekje op de redactie gehad en ik heb er prima foto’s mee gemaakt. Maar in alle opzichten is dit mijns inziens geen model waar een beginnende enthousiaste vrijetijdsfotograaf mee kan doorgroeien. Zoals gezegd een prima camera, maar in bediening, mogelijkheden en snelheid toch een stapje onder de EOS R10 en een grote stap onder de EOS R7. Als je in het EOS R-systeem wil stappen, dan zou ik persoonlijk nog even doorsparen voor een EOS R10 en heb je hoge foto-aspiraties, ga dan voor de EOS R7.

• Voorbeeldfoto's EOS R50
portfolio EOS R50

EOS R100
De EOS R100 heb ik niet getest, omdat Canon deze camera niet positioneert in het segment vrijetijdsfotograaf. Hij is bedoeld om eenvoudig content (foto en video) te maken om snel te delen via de social media. Prima voor vloggers en influencers, maar niet voor een fotograaf die in een bos op zijn buik ligt om een paddenstoeltje te fotograferen.

Samenvatting
Als je op zoek bent naar een APS-C camera in het EOS R-systeem, dan is de keuze niet zo moeilijk als met de full-frame modellen. Voor de serieuze vrijetijdsfotograaf zijn de EOS R7 en EOS R10 dan de enige twee alternatieven. Wil je een camera die je EOS 7D/7D mark II moet vervangen of een EOS 70D/80D, dan is de EOS R7 de beste keuze. Kom je van een EOS 1300D/250D of EOS 700D, dan kun je nog heel veel plezier beleven met de EOS R10. Succes.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.