SELPHY CP1200

door Pieter Dhaeze op vrijdag 08 april 2016

In het verleden hebben we al vaker een SELPHY-kaartprinter van Canon besproken, zoals de CP810 (klik hier), ES-3 (klik hier), CP900 (klik hier) en CP910 (klik hier). De eenvoud van afdrukken op het standaardformaat van 15 bij 10 cm is in het verloop van jaren steeds verder uitgebreid met alle denkbare draadloze functies.

selphy-cp1200

Het nieuwste model, de CP1200, blinkt daarom ook uit in connectiviteit en mobiliteit (met optionele accu) en vanaf elk apparaat, van camera en telefoon tot tablet en computer, kan elke foto - van SD-kaart tot Facebook - binnen 50 seconden op hoogwaardige kwaliteit met deze SELPHY worden afgedrukt. Elke vluchtige gebeurtenis kan zo tot een blijvende herinnering worden gemaakt.

Toepassing
Omdat de techniek (dye-sub), uitvoering en bediening van de SELPHY-modellen niet wezenlijk veranderd zijn, verwijzen we voor die aspecten naar de genoemde reviews in de inleiding en willen we in dit artikel meer de nadruk leggen op de toepassingsmogelijkheden in het algemeen en het afdrukken van pasfoto’s in het bijzonder.

  • Jonge gezinnen algemene activiteiten
  • Grootouders, die meteen een fotootje van het kleinkind meenemen
  • In kinderdagverblijven
  • In een kinderziekenhuis
  • Op kinderfeestjes gaat ieder kind met eigen foto naar huis
  • Voor collages in een scrapbook
  • Voor een persoonlijke fotokaart vanuit het vakantieadres
  • Evenementen, festivals en concerten
  • Pasfoto’s

Actie
Bovenstaande lijst is zeker niet compleet en ook niet erg gedetailleerd en daarom roepen we onze lezers op om hun specifieke toepassing van een SELPHY-kaartprinter aan ons kenbaar te maken. Stuur dus jouw originele idee voor een toepassing van SELPHY in en maak kans* op een CP1200, zodat je deze zomer zelf met deze printer aan de slag kunt.

Draadloos
De SELPHY CP1200 kan opgenomen worden in een wifi-netwerk en zo als ‘gewone’ printer aangestuurd worden vanaf elk apparaat in dat netwerk. Je kunt ook de wifi-hotspot van deze SELPHY zelf activeren, zodat je met de gratis app Print Inkjet/SEPLHY van Canon ook direct vanaf telefoon, tablet of camera kun printen.

Pasfoto
Als je de afdrukmogelijkheden bekijkt van een SELPHY, dan kun je niet alleen voor een afdruk met of zonder rand kiezen, maar ook een zogeheten PhotoID, zijnde een lay-out voor pasfoto’s. En omdat je dankzij de extra ‘vernis’-laag heel duurzaam kunt printen, zijn de pasfoto’s van een SELPHY heel geschikt voor gebruik op een ID-bewijs. Belangrijk is natuurlijk wel dat je een pasfoto maakt die voldoet aan de eisen van de Overheid (klik hier).

Zelf een portretfoto maken die geschikt is als pasfoto, is niet zo moeilijk. Belangrijk is om de opstelling zo eenvoudig mogelijk te houden. Je kunt natuurlijk aan de slag gaan in een soort van studio met flitsers, maar handiger is om gebruik te maken van bestaand daglicht. Ga op zoek naar een ruimte met een groot vensterraam. Plaats en stoel of kruk op ongeveer twee meter van het raam. Laat het model iets schuin op de richting van het licht zitten en ga daarvan in het verlengde bij het vensterraam staan. Maak tijdelijk een witte achtergrond met een vel karton (60 bij 90cm) of een gladgestreken witte doek ongeveer een (halve) meter achter het model.

opstelling pasfoto

Deze opstelling heeft als voordeel dat het licht ietwat strijkt over het gezicht, waardoor er iets diepte (contrast) ontstaat in het gezicht. Ook sta je als fotograaf niet in ‘de baan van het licht’. Omdat er lichtafval is vanaf het raam, zal de witte achtergrond - bij een goede belichting van het model - lichtgrijs zijn. Is het model hoogblond, maak dan de afstand tussen model en achtergrond eventueel groter, zodat deachtergrond donkerder wordt.

Gebruik een langer brandpunt (50 tot 150mm) op ongeveer anderhalve meter van het model. Dat flatteert de vorm van het gezicht meer. Kader verticaal romp en hoofd zonder al teveel ruimte boven het hoofd. Dus niet het hoofd centraal in het kader. Stel met het middelste AF-punt scherp tussen de ogen (neusbrug) en herkader of zet het scherpstelpunt omhoog. Zet de camera in de Av-stand bij f/4 en regel de ISO zodanig dat de sluitertijd rond de 1/100s ligt. Ruis door eventuele hogere ISO’s is gezien het kleine afdrukformaat zelden een probleem. Kijk goed naar het histogram op de camera of je de foto misschien iets moet over- of onderbelichten.

jpeg-standaardOmdat je met daglicht werkt zal de automatische witbalans goede resultaten opleveren. Je kunt desgewenst eerst een handmatige witbalans maken. Een alternatief is om in RAW te fotograferen. Heb je een dergelijke foto echter op je computer bewerkt en wil je afdrukken via een SD-kaartje, sla de bewerkte foto dan op als JPEG met compressie Basislijnen (Standaard), anders herkent de SEPLHY het bestand niet.

Heb je een geslaagde opname gemaakt, dan kun je het geheugenkaartje insteken in de SELPHY. Selecteer de betreffende foto en via het lcd-schermpje op de CP1200 kun je de juiste uitsnede maken van de pasfoto. Dat hoef je dus niet vooraf te doen. Hoe dat alles precies in zijn werk gaat zie je in deze videoclip (klik hier).

voorbeeld-pasfoto

RAW/JPEG
De SELPHY CP1200 kan in een netwerk alle documenten printen, dus ook JPEG en RAW. Vanaf een camera zijn JPEG en RAW ook geen probleem. Wil je echter direct afdrukken van een SD-kaartje, dan moeten de foto’s wel JPEG zijn, want RAW wordt dan niet herkend. Zet de camera in dat geval op RAW/JPEG of zet de RAW in de camera om naar JPEG.

Samenvatting
Een SELPHY-kaartprinter van Canon is na al die jaren nog steeds een prima methode om vluchtige momenten snel en goed tot blijvende herinneringen te maken met een hoge belevingwaarde.
Het is jammer dat een grote doelgroep niet bekend is met de SELPHY-range. Want de printkwaliteit is hoog, de bediening is supersimpel, de toepassingsmogelijkheden zijn legio en ook voor de prijs hoef je het niet te laten (CP1200: CA. 120 euro. Afdruk 15x10cm: 26 ct voor papier+inkt).

Alle informatie over de SELPHY CP1200: klik hier.

*Inzenden tot 1 juni 2016 naar info@eoszine.nl o.v.v. SELPHY. Samen met Canon wordt het leukste idee gekozen. De winnaar krijgt op 1/6/2016 automatisch bericht.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.