Gastblog

 • Verliefd op 85mm geplaatst op dinsdag 16 augustus 2016 07:09:52 door pjcdhaeze

  Waarom zou je dit blogbericht eigenlijk lezen? Alweer een review van een lens hoor ik je zeggen. Toch nodig ik je uit om mijn artikel tot je te nemen, want ik wil je heel graag enthousiast maken over deze fantastische lens mocht je hem nog niet in je bezit hebben. Waarom juist de Canon EF 85mm f/1.8 USM? Om de simpele redenen dat hij betaalbaar (€370), licht (425 gr), compact (71,5 mm), snel en stil is. Daarnaast levert hij superscherpe foto’s af zelfs bij een diafragma van f/1,8. In het algemeen is deze lens ideaal voor portretfotografie mede gezien zijn brandpunt, scherpte en prachtige bokeh. Hij is echter ook inzetbaar voor andere fotografiegebieden zoals close-up’s (niet te verwarren met macro, want dit is geen macrolens) of uitsneden van landschappen.

  De vijfentachtig, oh wat hou ik van deze lens. Als ik de meeste van mijn lenzen, om de één of andere reden weg zou moeten doen dan zou dit een lens zijn die ik zeker in mijn cameratas zou willen hebben. Mede door het 8-bladige diafragma is het bokeh wat deze lens aflevert werkelijk indrukwekkend, zeker als je zijn prijskaartje in beschouwing neemt. Bokeh is trouwens een term die de kwaliteit van de achtergrond-onscherpte in een foto aangeeft. De ene lens geeft een wat mooier ‘romiger’ bokeh dan bv. een standaard kitlens (afb. 1)

  Valt het je trouwens op dat ik niet de term L-glas gebruik bij deze lens? Voor degene onder jullie die niet bekend zijn met deze term, L-glas lenzen zijn Canon lenzen van topkwaliteit en herkenbaar aan de rode rand. Ik ben een groot fan van L-glas lenzen maar wat deze 85mm 1.8 betreft ……… in mijn ogen de beste in zijn soort. Ik heb de lichtsterkere 85mm 1.2 L-glaslens mogen uitproberen maar die lens is trager, zwaarder, groter en veel te duur in mijn ogen. Trouwens wie fotografeert er nu met een diafragma van 1.2 waar een wel zeer geringe scherptediepte van slechts enkele mm bij hoort (bij close-ups uitgezonderd)? Ik in ieder geval niet.

  Vanaf het eerste moment dat ik mijn EF 85mm 1.8 lens gebruikte, werd ik steeds gepassioneerder en inspireerde hij me meer en meer. Er is iets met deze lens dat bij mij ook figuurlijk voor een klik zorgt. Deze lens maakt dat mijn foto’s meer tot leven komen, meer dan dat ik ooit had durven en hopen dromen. Mede door zijn geringe gewicht en compactheid is het ook een ideale reislens. Je zult me nooit zonder deze lens op een fotoshoot op locatie of reizen zien. Mocht je pas begonnen bent met fotograferen of deze lens nooit hebben kunnen uitproberen, dan kan ik je deze lens van harte aanbevelen.

  De Canon EF 85mm 1.8 is een medium telefoto lens met een vast brandpunt (ook wel prime lens genoemd). Zoals alle lenzen met een vast brandpunt kun je er niet mee zoomen, iets wat in mijn ogen geen beperking mag zijn, want zoomen kun je ook met je voeten. Iets wat ook je gezondheid ten goede komt. In de jaren dat ik fotografeer, heb ik zeker ook ervaren dat een lens met een vast brandpunt je veel bewuster laat fotograferen.

  Vertekening is bijna niet te zien bij deze lens. Vertekening zie je als een beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid, waarbij een object op een foto er ton- of kussenvormig uit kan zien. Dit effect kan aan de randen van een foto meer zichtbaar zijn dan in het centrum. De Canon EF 85mm 1.8 heeft hier dus (bijna) geen last van. Wat me direct bij deze lens opviel was dat hij zeer scherpe foto’s levert, vele malen beter dan de gemiddelde kitlens of zelfs de duurdere en lichtsterkere zoomlenzen. (afb. 2). De optimale scherpte van deze lens krijg je bij een diafragma in het bereik van f/5.6-f/8.

  Ook op het gebied van Chromatische Aberratie (CA) stelt deze lens zeker niet teleur. Voor de lezers die niet bekend zijn met dit fenomeen, chromatische aberratie zijn kleine lensfouten waardoor op de scheiding van donkere en zeer lichte delen van je foto een paarse of groene lijn zichtbaar is en met name daar waar de scherpte ligt. Dit verschijnsel zie je vaak alleen terug als je een foto 100% uitvergroot. Bij de Canon EF 85mm 1.8 is onder extreme omstandigheden slechts een minimale CA zichtbaar (afb. 3). Deze CA is echter in bijvoorbeeld Adobe Lightroom heel eenvoudig te verwijderen. Bij portretfoto’s is dit echter totaal geen punt mede omdat in deze foto’s vaak geen scheidslijn aanwezig is van zeer lichte en donkere delen.

  Door middel van een klein schuifje dichtbij de lensvatting schakel je eenvoudig om van Autofocus (A) naar handmatige scherpstellen (M). Het draaien aan de rubberen focusring voor dit handmatig scherpstellen gaat soepel en snel.

  Deze lens heeft echter geen IS (beeldstabilisatie), iets wat in mijn ogen niet nodig is gezien zijn snelle autofocus en mooie lichtsterkte. Ondanks het feit dat deze lens als sinds 1992 in het Canon arsenaal zit, bezit hij nog altijd een extreem goede kwaliteit. De lensfouten zijn minimaal maar verdwijnen al snel door bij f/2.8 te fotograferen.

  Het enige dat ik jammer vind is dat de lens niet standaard geleverd wordt met een zonnekap. De Canon ET-65 III zonnekap zul je dus los moeten kopen. Dit zou je echter zeker moeten doen, al is het maar ter bescherming van je lens.

  Resumerend waarom ik van deze lens hou:
  • Klein en licht
  • Zorgt dat ik bewuster fotografeer
  • Snelle en accurate autofocus
  • Waanzinnig scherp
  • Een koopje voor de kwaliteit die hij levert
  • Ideaal voor portretten, maar zeker ook geschikt voor andere onderwerpen
  • Mooi contrast en kleurverzadiging
  • Superstil
  • Handmatige focus over hele scherpstelgebied
  • Kortste focusafstand van slechts 85 cm, dus mooie close-ups

  Hopelijk heb ik jullie ook enthousiast kunnen maken over de Canon EF 85mm f/1.8. Mocht je je het budget voor deze lens hebben kan ik alleen maar zeggen ……… aanschaffen, gebruiken en genieten van je foto’s!!!!

  Ik wens iedereen, met of zonder deze fantastische lens, mooi licht en prachtige foto’s toe. Trek erop uit en zet je mooiste momenten om in blijvende herinneringen.

  Huub Keulers
  www.huubkeulers.nl

  Nuttige links:
  Specificaties Canon EF 85mm 1.8 IS USM (klik hier)
  Review EF 85mm op EOSzine (klik hier)


  • goed woensdag 17 augustus 2016 05:19:42
   Geplaatst door: Hay Herben
   Hub, ik vind het een goed geschreven stuk. Ik was al een tijdje over een nieuwe lichtere lens aan het denken., omdat me alles te zwaar wordt. Ik zat te tobben tussen 50 - 85 en 135 mm, maar ik denk dat ik het nu weet. Mooie foto`s heb je geplaatst. groetjes Hay
  • Dank je woensdag 17 augustus 2016 06:40:26
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Bedankt voor je mooie woorden Hay en leuk dat ik je enthousiast heb kunnen maken voor deze lens. Hij zal je zeker niet teleurstellen. Ik zie binnenkort hopelijk wat foto's gemaakt met de 85mm. Groetjes, Huub
  • Groot gelijk woensdag 17 augustus 2016 07:12:39
   Geplaatst door: Charles
   Prachtig stuk tekst en geheel op waarheid berust. Deze lens zit al jaren in mijn fototas en als ik portretjes maak gebruik ik deze lens, ook gebruik ik 'm bij vloeistof druppels en produktfotografie. Ik heb meerdere (L) lensen maar de ef 85mm 1.8 blijft mijn favoriet.
  • 85mm woensdag 17 augustus 2016 12:29:56
   Geplaatst door: krist
   Ik kan bovenstaande alleen maar bevestigen. Ik gebruik ook wel eens een 50mm 1.8 maar als ik dan foto's met de 85mm vergelijk is er een opmerkelijk verschil in scherpte.
  • Mooie bevestiging donderdag 18 augustus 2016 08:06:52
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Dank jullie wel voor de mooie woorden Charles en Krist over dit artikel en leuk om te lezen dat jullie mijn woorden bevestigen. Ik wens jullie heel veel fotoplezier met deze en andere lenzen :-)
  • Volkomen eens zaterdag 27 augustus 2016 19:46:02
   Geplaatst door: Leonard v Kessel
   Wat een prachtig geschreven ode aan deze, vaak vergeten lens. Ik heb deze ook al jaren in mijn fototas zitten en naast de zoom f 2.8 24-70 is deze lens super te noemen! Volkomen eens met alles wat je schrijft over scherpte, diepte, bokeh en gebruiksgemak over deze lens! Mijn complimenten over je totale beschreven overzicht !!
  • Goedkoop pareltje donderdag 8 september 2016 08:57:50
   Geplaatst door: Sikko Hoekstra
   Deze 85 mm f/1.8 lens was mjn tweede lens die ik kocht op aanraden van een vriend. Ik heb hen tweede hands voor €185,00 euro gekocht. Hij was nagenoeg nieuw. Voor dit geld heb ik hier jarenlang plezier van gehad. Alles wat hierboven geschreven is daar ben ik het volkomen mee eens. Voor portretten gebruikte ik ook nog wel eens mijn 70-200 maar mijn voorkeur ligt toch bij prime lenzen vandaar dat ik toch altijd weer uitkwam bij dit pareltje.
  • frontfocus maandag 12 september 2016 10:17:24
   Geplaatst door: Ludo Wijnands
   Ik heb deze lens speciaal voor portretfotografie aangeschaft. Inderdaad een uitstekende lens zeker wat betreft het bokeh. Echter constateer ik bij een groot diafragma van 1.8 tot 2.2 bij scherpstellen op de ogen met het middelste scherpstelpunt onscherpte als gevolg van frontfocus. Resultaat; neus scherp en ogen onscherp. Wat googlen leert dat er meer gebruikers zijn met dit probleem. Na consultatie van de Canon helpdesk komt kalibreren van lens en camera als oplossing uit de bus. Binnenkort gaat dat gebeuren. Ik deel dus het enthousiasme maar vraag me af of niemand van jullie dit probleem heeft of gehad heeft.
  • Lenskalibratie gelukt? donderdag 29 september 2016 16:25:07
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Ook Leonard, Sikko en Ludo bedankt voor jullie mooie reactie. @Ludo, heb je je lens ondertussen laten kalibreren? Ben benieuwd naar het resultaat. Met mijn lens heb ik dat probleem gelukkig nooit ervaren wel met de Canon 70-200 mm. Is inmiddels ook opgelost.
  • kalibreren i.v.m. frontfocus maandag 3 oktober 2016 11:01:26
   Geplaatst door: Ludo Wijnands
   Vanmorgen naar het Digital Service Point van Canon in Nederweert gereden. Was direct aan de beurt. Het kalibreren duurde wel even, ongeveer een uurtje. De baliemedewerkster wist me te vertellen dat je vaker moet laten kalibreren. Door het gebruik ontregelt blijkbaar het e.e.a. Kosten afstellen camera en lens € 96,80 incl. BTW. De eerste proefopnamen geven aan dat het nu prima in orde is. Binnenkort maar weer eens wat portretten maken. Overigens stelde de lens wel goed scherp bij gebruik van Live View, maar dat is een andere meetmethode.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties