Gastblog

 • PowerShot G5X mee op reis naar Oekraïne geplaatst op maandag 20 maart 2017 10:23:21 door pjcdhaeze

  Stichting Choe (Site | Facebook) organiseert sinds enige jaren een reis naar de Oekraïne voor (oud) gastouders en belangstellenden. Zo is het ook voor mij mogelijk om eens een kijkje te nemen in dit land, waar al zoveel over te horen is geweest. Fotografie is een goed middel om een beeld te geven over het leven daar. Of beter, over het overleven.

  Behalve reportagewerk, vind ik het ook leuk om tijdens zo’n reis veel portretfoto’s te maken. Van en voor de kinderen en de gastouders. De kinderen springen vaak voor de lens en willen maar wat graag foto’s van zichzelf en van en met de gastouders. En de gastouders vinden het ook leuk om met ‘hun’ kinderen op de foto te gaan.

  Meestal maak ik die foto’s met een EOS 5D mark II (inmiddels een EOS 5D mark III). Als objectief gebruik ik vaak de EF 24-105mm f/4l IS, een EF 70-200mm f/2.8L IS, een EF 50 f/1.2L en de illustere EF 85 f/1.2L II. Ik maak echter ook buiten het internaat foto’s op straat. Ik loop daar dan duidelijk met dat gereedschap en dat is vaak niet handig, want ik wil geen aandacht trekken en spontane foto’s maken.

  Al met al is de camera dus wel aanwezig. In Nederland krijg ik wel eens een blik: moet dan nou, of de vraag: wat ga je met de foto’s doen of: mag ik de foto ook? Maar in Oekraïne zijn mensen minder gediend van straatfotografie. Bovendien voel ik me met die tas vol cameraspullen een kapitalist in een land, waar wij alleen al ziek worden van een slokje kraanwater. Er is zo veel ellende in de Oekraïne dat ik me wel eens schaam voor onze ‘rijkdom’. Ook is mijn fototas tijdens die uitstapjes een behoorlijk last na een lange dag. Om toch niet te opvallend en spontane foto’s te kunnen maken,  was ik op zoek naar een goed alternatief. Een telefoon zou een optie kunnen zijn, maar vanwege de altijd grote scherptediepte, geen optische zoom en slechte prestaties in hoge ISO is dit geen goede optie. Ik heb eerder een PowerShot G12 gehad. Op zich al een stap beter. Maar nog steeds niet wat ik zocht. De PowerShot G12 heeft een zoeker, maar daarin is niet scherp te stellen. Een paar maanden geleden kwam ik op het spoor van de PowerShot G5X (klik hier).

  De G5X leek het antwoord op mijn wens. Een compacte camera met alle functionaliteit, niet te opvallend, klein en licht, een echte zoeker (EVF), een lichtsterk objectief (f/1.8 - f/2.8) met een goede optische zoom (4x) en snel genoeg. Het bereik van het objectief is ongeveer te vergelijken met een 24-100mm op een volbeeldcamera als de EOS 5D mark III.

  De PowerShot G5X is dus mee geweest op reis naar Oekraïne. De camera voldeed aan al mijn verwachtingen. Het is erg compact, het past prima in mijn jaszak. De camera ligt mede door zijn grip en rubber erg goed in de hand. Alle knoppen en instelwielen zijn fijn te bedienen. Een goed en variangle touchscherm ontbreekt niet en is om te draaien, zodat het goed beschermd wordt. De camera werkt goed, de snelheid is prima. Ook de snelheid van het scherpstellen laat niets te wensen over. De batterij kan in de camera worden opgeladen via de usb aansluiting. Voor onderweg is dit heel erg fijn: opladen met een powerbank gaat prima. De foto’s bij dit artikel zijn het resultaat van mijn uitstapjes met de PowerShot G5X.

  Al met al is de PowerShot G5X een prima camera. Ze is goed in te zetten als je niet te opvallend wilt fotograferen en toch hoge kwaliteit wilt. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Als behalve compactheid en kwaliteit, ook ergonomie en bedienbaarheid belangrijk zijn voor jou als fotograaf, dan is de G5X een prima keus. Het is in ieder geval een vaste reisgenoot geworden en ik noem hem voortaan ‘liefkozend’ mijn ‘mini EOS’.

  Anko Zwerver

   


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31