Canon EOS 1000D

door Pieter Dhaeze op zaterdag 17 januari 2009

Het segment instapspiegelreflex wordt bijna maandelijks verrast met de aankondiging van een nieuw model. Dankzij de huidige technologische ontwikkelingen hebben deze nieuwe camera's steeds leuke en handige nieuwe functies. Ook de prijs en de kwaliteit van de kitsets worden steeds aantrekkelijker om de overstap van digitaal compact dan toch maar eens te wagen. Speelt u graag op zeker en vindt u compactheid en beeldkwaliteit belangrijk, kijk dan eens naar de Canon 1000D, de nieuwste telg in hun befaamde EOS-reeks.

Uiterlijk en bediening
Hoewel de Canon EOS 450D als opvolger werd gezien van de 400D, is deze rol toch eigenlijk meer weggelegd voor de nieuwe EOS 1000D. De 450D is gezien zijn mogelijkheden en prijsstelling eigenlijk geen instapper meer. Met de 1000-serie heeft Canon een nieuw instapsegment gemaakt in zijn EOS-reeks en de 1000D is daar dus het eerste model in. De body van EOS 1000D oogt iets ronder dan de 400D, heeft nagenoeg dezelfde afmetingen, maar is wel 50 gram lichter dan zijn voorganger en dat is toch zo'n 10%. Voor een dergelijke compacte camera is de handligging niet onprettig, hoewel bij gebruik van zware telelenzen of een opzetflitser de balans niet optimaal is. Een optionele batterijgrip biedt dan uitkomst. Alle knopjes hebben een duidelijke functie en het menu is ten opzichte van de EOS 400D een stuk overzichtelijker. Je kunt zelfs een eigen menupagina maken met maximaal zes veelgebruikte opties.

Mogelijkheden
Ten opzichte van de 400D is het aantal pixels gelijk gebleven. Tien miljoen pixels is voor alle vrijetijdsfotografen meer dan voldoende. Een afdruk van 60 bij 40 cm is daarmee geen enkel probleem. Wel is de architectuur van de sensor verbeterd, zodat de hoeveelheid ruis bij ISO 1600 bij de EOS 1000D nog minder is. Net als de 400D is de EOS 1000D voorzien van sensorcleaning en als extra is nu ook Live View aanwezig. Deze optie geeft iets meer vrijheid in het kiezen van het camerastandpunt, maar bewijst vooral goede diensten bij macro- en telefotografie, omdat zeer nauwkeurig handmatig kan worden scherpgesteld.
Naast de bekende themaprogramma's als Portret, Landschap en Actie, kent de EOS 1000D natuurlijk ook de P, T en A-stand. In deze halfautomatische programma's kan nu ook een Auto ISO instelling gebruikt worden, waardoor het verkrijgen van de juiste belichting een stuk eenvoudiger is geworden. De nieuwe optie Auto Helderheid Optimalisatie draagt daar ook zijn steentje aan bij en zorgt bij bepaalde onderwerpen voor een net iets 'frisser plaatje'. Scherpstellen gebeurt op basis van zeven gevoelige focuspunten.
Naast al deze automatische hulpmiddelen is de Canon EOS 1000D op het punt van belichting, kleur, scherpstellen en witbalans volledige handmatig te bedienen en kan dus ook voldoen aan de wensen van de doorgroeiende starter. Ook de overstappen naar RAW is eenvoudig met de EOS 1000D, dankzij de complete meegeleverde software.

Prestaties en conclusie
De Canon EOS 1000D heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en is een welkome aanvulling in de EOS-familie. De compacte body met de lichte kitlens past in een kleine tas en is tijdens lange uitstapjes geen last aan de nek. De eenvoudige bediening, de hoge snelheid (opstart, scherpstellen en opslaan), beeldstabilisatie in de 18-55mm IS kitlens, lage ruis bij hoge ISO’s en de 10 megapixels zorgen dat je zelden teleurgesteld zult zijn in de foto's die deze camera maakt. Dankzij de vele accessoires in het Canon assortiment, waaronder een uitgebreide range van lenzen en flitsers, en de online services en praktische workshops, kan elke nieuwe DSLR-fotograaf met de EOS 1000D groeien van een aarzelende kiekjesmaker tot een zelfverzekerde vrijetijdsfotograaf.

Specificaties meer informatie
Resolutie:10,1 Mp Canon
ISO:100-1600 dpReview
LCD:2,5 inch, 230.000px dcViews
Motordrive:3 fps TDP
 Alle specs  

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.