Airbac Focus

door Pieter Dhaeze op zondag 12 mei 2013

Als vrijetijdsfotograaf verzamel je in de loop van de tijd behoorlijk wat spullen. Van body tot batterij. En alles bij elkaar opgeteld is dat snel een aardig bedrag. Dergelijk kostbaar gereedschap verdient een goede bescherming in de vorm van een fototas. Maar die moet dan wel comfortabel zijn, anders wordt een dagje op pad in het veld een pijnlijke aangelegenheid voor nek, schouders en rug. De draagbaarheid van een rugtas is dus van groot belang voor je fotoplezier en de Airbac Focus is met zijn heuse luchtkussen een prima keuze.

Comfort
Bij de ontwikkeling van veel rugzakken ligt de nadruk op efficiënte en flexibele vulmogelijkheden en op extreme kwaliteit van het materiaal en uitvoering. Geen gaatje blijft ongevuld en zo kan met een compacte tas toch veel fotogereedschap meegenomen worden. Gevolg is wel dat een gevulde tas een grote dichtheid krijgt en dus extra eisen stelt aan het draagcomfort en dat wordt bij die tassen dan veelal opgelost met een enkele schuimrubberen vulling. In eerste instantie lijkt dit redelijk goed te werken, maar als je langer aan het wandelen bent met een dergelijke tas op je rug, dan ontstaan er toch op nek, schouders en rug gevoelige plekken.
Bij Airbac hebben ze gezocht naar een ander dempend materiaal en zijn gekomen tot het toepassen van een luchtzak (airbag) in hun tassen.

Airbac Focus
De merknaam Airbac heeft dus een duidelijk relatie met de producten van dit merk, zijnde rugtassen met een luchtzak. Ze voeren modellen voor gebruik op school, voor de zaak, op reis, tijdens sporten en natuurlijk ook fotografie. In die laatste categorie hebben we de Airbac Focus in de studio gehad om het concept van een luchtzak met eigen ogen te kunnen aanschouwen en met de eigen rug kunnen ervaren.
De Focus is bezijden zijn luchtzak een gewone fotorugtas en bestaat uit drie compartimenten. Onderin met een klep aan de voorzijde de mogelijkheid om een body en enkele lenzen op te bergen. Daarboven een groot vak voor allerlei kleine accessoires, zoals accu’s, geheugenkaartjes of mobiele telefoon. Tevens kun je hierin filters, flitsers en zonnekappen meenemen. Achter deze twee compartimenten zit over de hele hoogte een vak voor een laptop, zodat je ook eenvoudig in het veld kunt back-uppen. Links en rechts heeft de Focus twee vakken voor regenjack/zeiltje en een flesje drinken. Achterop kan met twee lussen een reisstatief geborgd worden. Op borst- en buikhoogte heeft deze rugtas de bekende snelsluitgordels. De schouderriemen zijn eenvoudig aan te trekken, zodat de tas op de juiste hoogte op de rug wordt gedragen. Op de rugzijde zorgen twee schuimrubber kussen voor demping op de schouderbladen en datzelfde materiaal verzacht de druk van de schouderriemen.

Tot zo ver is het - ook gezien het duurzame materiaal, de sterke ritsen en zorgvuldige afwerking - een prima fototas, maar is ze zeker niet uniek. Dat is ze echter wel door de toepassing van een luchtzak die zich in de bodem en onderin het ruggedeelte bevindt. Het is één zak die eventueel met een voetbalventiel kan worden opgepompt. De luchtdruk is zodanig gekozen worden dat het binnenwerk niet wordt gevoeld, maar dat er toch voldoende demping is. Dus niet te hard en ook niet te zacht. Dat zorgt er tevens voor dat de lucht zich enigszins van de onderzijde naar de achterzijde kan verplaatsen. Zet je je tas onbewust redelijk hard op de grond, dan vangt deze verplaatsende lucht de schok op. Hangt de tas op je rug, dan zal de beweging van de tas tegen de rug bij elke stap opgevangen worden door de lucht die zich verplaatst van de rug- naar de onderzijde.
Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het principe van een luchtzak in een rugtas en de positieve gevolgen daarvan op de wervelkolom. Wil je daarvan kennis nemen, download dan de betreffende pdf (20 pagina’s, 2MB).

Samenvatting
Het luchtkussenprincipe van de rugtassen van Airbac lijkt te werken, want voor de korte tijd dat we de tas in gebruik hebben gehad, heeft ze ons geen nek-, schouder- of rugklachten bezorgd en is het draagcomfort duidelijk groter dan van onze eigen LowePro. Behalve voor demping zorgt de luchtzak ook voor een betere lichaamshouding, wat klachtenverlagend werkt en vermoeidheid uitstelt.
Het geteste model Focus heeft als enige ‘twijfelpunt’ een beperkte opslagruimte voor je fotogereedschap. Met een body met drie korte lenzen en een flitser zit het onderste compartiment vol en een (korte) telelens meenemen vraagt enige reorganisatie van die vakken. Dit ‘ruimtegebrek’ lijkt een nadeel, maar het dwingt je als fotograaf na te denken wat je wilt gaan fotograferen en welke lenzen je daarvoor nodig hebt. En omdat je niet ál je fotospullen mee kunt nemen, bespaar je ook sterk op het gewicht van de rugtas wat het draagplezier nog meer ten goede zal komen.

Meer info: www.airbac.com
Verkoop: www.airbac.nl

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.