Speedlite EL-1

door Pieter Dhaeze op maandag 08 maart 2021

Laat het vooraf al meteen duidelijk zijn. De Speedlite EL-1 is een specialistisch gereedschap vergelijkbaar met de EOS 1DX mark III. Deze bespreking is dan ook geen praktijkreview waarin we alle finesses van deze flitser openbaren, maar waarin we laten slechts een topje van de ijsberg laten zien door de belangrijkste karakteristieken te noemen.

speedlite EL-1 600EX RT-klein

Uitvoering en bediening
De Speedlite EL-1 is de eerste reportageflitser van Canon met een rode lijnmarkering, zoals we die kennen van L-lenzen en van professionele printers. De L die bij de rode lijn hoort, staat eigenlijk voor ‘luxery’, maar is veel meer een aanduiding voor vermogen, duurzaamheid en betrouwbaarheid. De flitser is dan ook een werkpaard en markante verschijning op onze EOS R6. Een forse jongen duidelijk groter dan onze Speedlite 600EX RT en ook ruim 140 gram zwaarder (687g vs. 545g).

De flitskop kun je alle kanten opdraaien en kantelen. Er zit een flitsplaatje in de kop gecombineerd met een groothoekreflector. De vier AA-batterijen zijn vervangen door een accu, de LP-EL. Deze accu heeft niet alleen meer vermogen (335 opnamen met maximale output), maar zorgt ook dat de stroom supersnel geleverd kan worden voor korte recycletijden. Helaas kun je geen LP-E6/N/H gebruiken, die je in je EOS-body zitten.

menu's overzicht fltser-klein

De bediening is veel eenvoudiger dan met de Speedlite 600EX RT. Het menu is nu veel overzichtelijker en met de joystick en het instelwiel ben je snel op de plek waar je moet zijn voor een bepaalde instelling. Instellen kan natuurlijk ook vanaf de camera en vanaf de ST-E3 mark II. Hoewel de Speedlite EL-1 in de basis ook aan te sturen is vanaf de ST-E3 mark I, kun je met de ‘oude’ trigger bijvoorbeeld geen vermogen lager dan 1/128 instellen, hoewel dat dus wel mogelijk is met de Speedlite EL-1, zijnde tot 1/8192. Dus wil je draadloos alle functionaliteit van deze nieuwe flitser ontsluiten, dan zul je over moeten stappen naar de ST-E3 mark II.

Grote jongen
Zoals gezegd is de Speedlite EL-1 een grote jongen. Hij wordt geleverd met een mooi tasje met ruimte voor een voetje en bovenin een flitskap. Flitser en tasje nemen behoorlijk wat ruimte in in je fototas. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Mogelijkheden
Onderstaand zie je een overzicht van zijn belangrijkste specificaties, die we kort zullen toelichten.

mogelijkheden-el-1

Voor wat betreft maximaal flitsvermogen is er geen verschil met de Speedlite 600EX RT I/II. Dus wil je indirect een grote ruimte uitlichten of buiten het bestaande licht onderdrukken of bijna volledig wegflitsen, dan heeft de Speedlite EL-1 geen echte meerwaarde.

Op vol vermogen met een richtgetal van 60 de zonnige achtergrond veranderen in nacht.
f/6.3 - 1/250s - ISO 50 - 85mm
zon-wegflitsen

Die meerwaarde wordt pas duidelijk als je snel achter elkaar flitsopnamen maakt bij (nagenoeg) maximale output. Bij de Speedlite 600EX RT I/II moet je dan steeds ruim 3 seconden wachten tot je de volgende foto kunt maken. In kritische gevallen mis je dan misschien net dat ene memorabele moment. Daar heb je bij de Speedlite EL-1 geen last van, want zijn recycletijd ligt onder 1 seconde. De recycletijd is bij 1/8 zodanig kort dat je binnen bij 1/125s, f/5.6 en ISO 200 (2 2/3 stop onderbelicht) indirect kunt flitsen in de motordrive (6 fps) zonder onderbreking. Doe je dit met de Speedlite 600EX RT, dan zijn 2 van de 3 foto’s niet geflitst, dus ruim 2 stops onderbelicht. Dit is natuurlijk significant als je tijdens een bruidsreportage hét moment moet vangen.

reeksen-klein

Dé kracht van Speedlite EL-1 is dus om snel en lang achter elkaar door te flitsen. Doe je dat met een andere speedlite, dan zal op een bepaald moment de temperatuur zodanig hoog zijn opgelopen, dat je verplicht moet wachten voor enige afkoeling. Bij de Speedlite EL-1 zal je dat bijna niet kunnen overkomen, aangezien deze als eerste flitser uitgerust is met actieve koeling. Weer een aspect waardoor je geen flitsmoment meer hoeft te missen. Een unieke eigenschap is tevens dat de Speedlite EL-1 voorzien is van een instellamp (modelling lamp), zodat je vooraf enig inzicht hebt in de lichtval en het contrast van de flitsfoto. Dit instellicht is te variëren in sterkte en kleur. Je zou het tevens kunnen gebruiken als beperkte videolamp.

E-TTL balans en -meting
Als je een Speedlite EL-1 op een EOS R5/R6 zet, dan is de optie E-TTL balans beschikbaar. Deze optie laat je kiezen of de witbalans afgestemd moet worden op het flitslicht of op de sfeer van het omgevingslicht. Deze balanskeuze vind je ook bij de instelling van de AWB op een EOS-camera.
Het bestaande menu van E-TTL-meting is uitgebreid met Evaluatief met gezichtsvoorkeur. Staat iemand met donkere kleding voor een donkere achtergrond, dan is in E-TTL de kans van overbelichting van het gezicht kleiner dan bij de standaard evaluatieve meting.
Het effect van beide opties waren bij onze testjes redelijk subtiel, maar niet echt wereldschokkend. Dat ligt waarschijnlijk sterk aan de omstandigheden.
menu's overzicht-klein

Samenvatting
In alle opzichte is de Speedlite EL-1 een professionele reportageflitser, veelzijdig, uiterst capabel en betrouwbaar met enkele onderscheidende functies ten opzichte van de Speedlite 600EX RT I/II. Of de snelheid van deze flitser (samen met de andere extra’s) voor jou de meerprijs van ruim 600 euro waard is, is geheel afhankelijk van de onderwerpen die je voor je lens krijgt en de eis om nooit het beslissende moment te missen. Want dat laatste kan veel waard zijn, waarmee de extra investering zich al meteen kan hebben terugbetaald. 

Speedlite EL-1 info en specs: klik hier.
Speedlite 600EX RT II info en specs: klik hier.
ST-E3 II info en specs: klik hier.
ST-E3 info en specs: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.