Boekreview | Kleurmanagement

door Pieter Dhaeze op woensdag 30 april 2014

Kleurmanagement
Als het woord colormanagment valt in een groepje fotografen, dan wordt het óf angstvallig stil óf iemand begint ongevraagd met een onbegrijpelijk jargon zijn - vermeende - kennis uit te storten over zijn toehoorders. Kleurbeheer is een onderwerp waar we als fotografen elke dag mee te maken hebben, maar waar we of geen weet van hebben of juist overdreven mee bezig zijn. En dat allemaal omdat we dénken dat kleurbeheer in dit digitale tijdperk een hogere soort wiskunde is en per definitie onbegrijpelijk is voor de ‘simpele’ fotograaf.
Het besef welke variabelen een rol spelen in de voorspelbare reproductie van de kleuren van je foto’s (=colormanagement) is echter geen ‘rocket science’ en Hans Frederiks bewijst dit in zijn boek ‘Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer’.

De praktijk
Boeken over kleurbeheer zijn er al veel geschreven. En bijna zonder uitzondering lijkt het of de expert-auteur vooral zijn eigen diepgaande kennis over dit onderwerp wil ventileren en niet echt geïnteresseerd is in het praktisch nut van zijn woorden voor zijn lezers. Hans Frederiks behoort niet tot deze groep ‘experts’ en ontrafelt in zijn boek ‘Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer’ op een praktische manier de ‘zwarte magie’ waarin dit onderwerp is gehuld.
In een heldere structuur wordt kleurbeheer in kaart gebracht:
- wat is kleur
- wat is kleurbeheer
- het beeldscherm
- de printer
- zelf afdrukken, aanleveren drukwerk en internet (beeldscherm)
- gebruik van Photoshop en Lightroom

Daarmee is het hele traject van kleur - van invoer tot uitvoer - beschreven en weet je wat het verschil is tussen sRGB en AdobeRGB, hoe je een beeldscherm kalibreert, hoe je een profiel maakt voor een bepaalde papiersoort op je fotoprinter en hoe je Photoshop of Lightroom instelt. En eigenlijk heb je dan 95% van de materie in de vingers zonder dat je een wetenschapper hoeft te zijn. Hans vult deze praktische uiteenzetting aan met handige tips en duidelijke illustraties, zodat het boek aanspreekt om aandachtig van A tot Z door te lezen.

Samenvatting
‘Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer’ is volgens ons een verfrissende en heldere kijk op een ‘duister’ onderwerp en zorgt dat je als vrijetijdsfotograaf - en ook als professional - meer vat krijgt op een voorspelbare reproductie van de kleuren van je foto’s. Dus zeker de moeite waard. Wil je een klein voorproefje van het boek, klik dan hier.

Bestel een gesigneerd exemplaar via EOSzineShop.nl

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.