Review | Asus Vivobook Pro 15 OLED (N6506)

door Pieter Dhaeze op donderdag 18 juli 2024

In maart 2024 heb ik in het kader van het gebruik van een laptop voor beeldbewerking met Lightroom Classic en Photoshop, de Zenbook 14 OLED van Asus besproken (review). Dat is een compacte notebook met prachtig OLED-scherm en – bijzonder – de nieuwe Ultra 7 processor van Intel. Snel, energiezuinig met ingebouwde GPU en Neural-processor voor Ai-taken. De Zenbook bleek een prima reisgenoot voor fotobewerking onderweg.

Deze keer hebben we de Vivobook Pro 15 OLED van Asus laten komen, een laptop met veel ‘power’ onder de motorkap met het idee dat een dergelijke laptop je ‘oude’ desktop zou kunnen vervangen. Een korte snelheidsvergelijking.

vivobook15-product

De motor
De Vivobook Pro 15 OLED is een behoorlijk ‘powerhouse’ met een Ultra 9 van Intel, met 24 GB intern, een Nvidea RTX 4060 met 8 GB, een 15,6-inch OLED-scherm met HDR-bereik en veel aansluitmogelijkheden. Wil je alle technologie en specificaties van deze laptop eens uitgebreid bekijken, bezoek dan Asus.nl (klik hier).

vivobook15-interfaces

Mijn ervaringen
Voorafgaand aan de resultaten van de praktijktests wil ik kort even stil staan bij mijn persoonlijke bevindingen bij het werken met de Vivobook Pro 15 OLED. Daar kan ik kort over zijn. Op alle fronten indrukwekkend. In de Full Speed-modus (met de laptop aan de stroom) en Max GPU heeft deze laptop er - als vervanger van een desktop - flink de vaart in. Openen van programma’s, importeren en exporteren van foto’s, batchbewerkingen in Lightroom of Photoshop. Je hoeft maar zelden lang te wachten. Bij heel intensieve taken hoor je de ventilatoren aanslaan, maar dat is geenszins storend als je alleen op je ‘kantoor’ bent of een koptelefoon op hebt.

Het 3K OLED-scherm (2880x1620, no-touch) geeft voldoende werkruimte en is fenomenaal qua helderheid en contrast. Zwart is echt zwart en als je in Lightroom Classic de HDR-modus aanzet, dan worden onderwerpen welhaast 3D. Prachtig. Als er geen felle lichtbronnen achter je zijn, dan is de spiegeling van het scherm niet storend en verhoogt het de kleur- en contrast weergave. Met de full-size HDMI-poort kun je er ook nog eenvoudig een tweede beeldscherm op aansluiten.

Het toetsenbord typt prima en heeft zelfs een klein numeriek toetsenbord. Het touchpad heeft een goede tactiele respons, maar persoonlijk heb ik toch de voorkeur voor een muis.

Het geluid vraagt even aandacht, want het platte profiel van de Dolby Atmos maakt het geluid erg blikkerig. Door in de Dolby-app de lage tonen te verhogen en de hoge tonen te verlagen klinkt geluid en muziek een stuk aangenamer en heeft zelfs een behoorlijke stereo-scheiding links en rechts van de laptop.

HDR-modus
Hoewel de HDR-modus op het Vivobook Pro 15 OLED foto’s naar een ander niveau brengt, is het daadwerkelijk laten ‘zien’ van die dynamiek een probleem. Printers kunnen het niet weergeven en ook de meeste beeldschermen zijn niet geschikt om het contrastbereik van HDR natuurlijk in beeld te brengen. Dat zal ongetwijfeld over een paar jaar anders zijn, maar voorlopig is de HDR-modus op deze laptop dus alleen voor eigen ‘genot’.

Praktijktest
Om de snelheid van een computer voor beeldbewerking in kaart te brengen, heb ik een serie taken voor Lightroom Classic en Photoshop gedefinieerd die tijd en rekenkracht vragen. Ik heb deze taken uitgevoerd op de Vivobook Pro 15 OLED (met LAN 600/50) in de Full Speed-modus. De resultaten heb ik vergeleken met de snelheid (=tijd) van deze taken op de Zenbook 14 OLED (in Performance-modus) van maart 2024 en mijn werk-PC (i7, 32 GB intern, Nvidea GTX1060 6 GB, LAN 600/50).

'Prestatie'-taken voor Lightroom Classic en Photoshop

1. 300 RAW foto’s van de EOS R7 (32 Mp, 32 MB, ca. 9,7 GB) importeren in Lightroom Classic met metagegevens, trefwoord en standaard voorvertoning. Wachten tot voorvertoningen klaar zijn.
2. Denoise AI bij ISO 16.000 in Lightroom Classic
3. Panorama maken van 5 foto’s in Lightroom Classic
4. Focus stack maken van 6 foto’s In Lightroom Classic en Photoshop
5. Slim masker herkennen in Lightroom Classic en kopiëren naar 5 andere RAW-foto’s
6. Vanuit Lightroom Classic 30 RAW-bestanden exporteren als JPEG 8 bits/als TIFF 16-bits
7. Generatief uitbreiden in Photoshop van 2:3 naar 3:2
8. YouTube 1080p-video renderen van 14 minuten met Premiere Pro

 
1. 300 RAW-foto's importeren in Lightroom Classic
Vivobook prestaties01
 
2. Denoise AI bij ISO 16.000 op 90%
Vivobook prestaties02
 
3. Panorama van vijf RAW-foto’s met Grens verdraaien
Vivobook prestaties03
 
4. Focus stack maken van 6 foto’s
Vivobook prestaties04
 
5. Lucht, onderwerp en personen herkennen
Vivobook prestaties05
 
6. Exporteren 30 bestanden als JPEG 8 bits en als TIFF 16-bits
Vivobook prestaties06
 
7. Generatief Expand Photoshop 2:3 naar 3:2
Vivobook prestaties07
 
8. Video renderen voor YouTube in Premiere Pro van 14 minuten, full HD
Vivobook prestaties08

Samenvatting
Als je je desktop-PC van vijf jaar of ouder wilt vervangen door een nieuwe computer en je wilt de compactheid en mobiliteit van een laptop, dan is de Vivobook Pro 15 OLED van Asus een uitstekende keuze, waarmee je de komende jaren goed vooruit kunt. Het notebook heeft wel een stevig prijskaartje (1600 euro inc. BTW), maar daar krijg je veel snelheid voor terug én een geweldig beeldscherm met HDR-modus. Je hebt je foto’s in Lightroom Classic nog nooit zó mooi gezien.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.