Bevindingen | ASUS PA27DCE | 27" • 4K • OLED

door Pieter Dhaeze op dinsdag 15 oktober 2024

In augustus 2024 heb ik de PA278CFRV van ASUS op de redactie gehad (klik hier), waarover ik erg te spreken was als keuzeoptie voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf. Voor zijn prijs (430 euro, najaar 2024) is dit een zeer goed en prettig beeldscherm om foto’s op te bewerken.

Interessant is dat deze IPS-monitor in het middensegment ook HDR ondersteunt. En omdat je tegenwoordig ook in Lightroom Classic foto’s in HDR kunt bewerken, heb ik bij ASUS daarom de PA27DCE aangevraagd. Een high-end 27”4K-monitor met HDR én OLED, want die twee opties horen wat mij betreft bij elkaar om kleuren, contrast en  dynamisch bereik in volle omvang te kunnen ervaren.

Asus ProArt PA27DCE

ASUS ProArt PA27DCE
Een lang verhaal, kort: de ASUS ProArt PA27DCE is een ongelooflijk mooi beeldscherm, die op alle fronten uitblinkt. Een lust voor het oog. Kleuren, contrast, helderheid, dynamisch bereik en scherpte zijn om van te watertanden. Het scherm zelf reflecteert en spiegelt amper en heeft een kijkhoek van bijna 180°.

Asus ProArt PA27DCE-standen

Zet je een zwart vlak voor in Photoshop, dan blijft een donker kantoor ook donker en doe ik dat bij mijn IPS-EIZO, dan straalt het scherm toch enigszins licht uit. Zwart is dan ook echt zwart bij de ProArt PA27DCE en is een hoofdeigenschap van OLED. Heb je een wit vlak voorstaan, dan zou je het als hoofdlicht kunnen gebruiken voor table-top fotografie. Zoveel licht komt eruit.

Speclist PA27DCE

Ook voor wat betreft mogelijkheden en specificaties is ASUS niet terughoudend geweest. Neem maar eens een kijkje in de speclist (klik hier). Indrukwekkend.

Accessoires
De ProArt PA27DCE wordt geleverd in een grote doos met een degelijke standaard, diverse kabels, een kalibratie-certificaat en een i1 DISPLAY colorimeter van X-rite. Helaas ontbreekt een monitorkap, waarvan ik persoonlijk een groot fan van ben.

Maar…..
Je zou nu als enthousiaste vrijetijdsfotograaf misschien denken, ‘die monitor wil ik ook!!!’. Er zijn echter een paar kanttekening om rekening mee te houden.

• Prijs
In mijn productbesprekingen is prijs zelden een onderwerp. Goedkoop of duur is voor iedereen verschillend. Ook voor aanschaf van de ProArt PA27DCE zou diens prijs niet ter sprake hoeven komen, ware het niet dat de verkoopadviesprijs van 2500 euro in het monitorlandschap niet echt heel ‘standaard’ is. Daar moet je toch wel even wat langer over nadenken voordat je op ‘Bestellen’ klikt.

• Hardware
Een 4K-monitor die 10-bits HDR ondersteunt, kan al die pracht (=data) alleen maar vlot ‘op het scherm toveren’ als er een behoorlijke computer aan hangt met een krachtige processor, veel werkgeheugen en een compatibele videokaart. Mijn PC met een i7, 32 GB intern en GTX 1060 6GB heeft moeite met het werken in de HDR-optie van Lightroom Classic. Voor Photoshop draait hij als een zonnetje.

• Toepassingsgebied
Zijn prijs en hardware geen belemmering, dan moet je je als fotograaf afvragen wat HDR én OLED zullen toevoegen aan je fotografie en de publicatie ervan. Want hoewel het een genot is om op de ProArt PA27DCE foto’s met hoog contrast in HDR in Lightroom Classic te bewerken en om HDR-video’s te bekijken of games te spelen, als je echter al dat moois wil delen met de rest van de wereld, dan gaat het ‘mis’. Welke klanten bekijken jouw HDR-foto’s op een compatibele app op een compatibel HDR-scherm? En welk percentage van je publiek beschikt over een monitor of televisie die HDR ondersteunt? Welke browsers weten HDR-foto’s technisch goed te interpreteren? En druk je je foto’s af, dan kan het grote dynamische bereik niet één op één vertaald worden naar het fotopapier.

Doelgroep PA27DCE

Samenvatting
Ik val in herhaling als ik stel dat de ProArt PA27DCE van ASUS een prachtige monitor is. De combinatie van HDR en OLED is ongeëvenaard en vooral bij professionele video-editing en het ontwikkelen van games, komen de kwaliteiten van dit beeldscherm zeer waarschijnlijk 100% tot hun recht.
Voor fotografen (hobby en pro) zijn HDR en OLED leuk om er vooral zelf van te genieten, maar ga je foto’s delen via internet en print, dan blijf je met een IPS-scherm in SDR beter binnen de technische grenzen van je publiek. En daar maak je toch foto’s voor?

Oproep Heb jij als fotograaf al langer praktische ervaring met HDR en OLED, laat het mij dan weten (klik hier). Ik hoor graag wat jouw bevindingen zijn.

Handleiding PA27DCE: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.