Kalibreer je tablet

door Pieter Dhaeze op maandag 15 juni 2015

Tegenwoordig laten veel fotografen hun foto’s op een tablet zien. Over het algemeen zijn de kleuren, het contrast en de helderheid van een dergelijk apparaat redelijk in orde en zie je zelden onnatuurlijke kleuren of contrasten. Wil je toch 100% getrouwe weergave van foto’s op een tablet, gebruik dan je Spyder4 van Datacolor en de gratis app Spyder4Gallery.

Kalibreren
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Als je je foto’s beoordeelt op een beeldscherm (desktop monitor, laptop, televisie, tablet, telefoon of beamer), dan is dat alleen zinvol als dat scherm gekalibreerd is in kleur, contrast en helderheid. Is dat niet het geval, dan zie je de wereld door een ‘roze bril’.
Een monitor of laptop kalibreren - of beter: profileren - is eenvoudig en doe je bijvoorbeeld met een Spyder4 van Datacolor. Voor ongeveer 100 euro heb je dan altijd de zekerheid dat het beeldscherm de kleuren binnen een nauwkeurigheid van 95 tot 100% goed weergeeft (klik hier). Maar hoe kalibreer je een tablet?

IMG_0081-189px IMG_0080-189px IMG_9870-189px
IMG_9871-189px IMG_0082-189px IMG_0079-189px
  Simulatie Simulatie

Spyder4Gallery
Om je tablet te kalibreren heb je behalve een tablet en een Spyder4 geen andere hardware nodig. Je hoeft alleen de gratis app Spyder4Gallery uit de App Store (iOS) of van Google Play (Android) te installeren en een stukje software op je computer (Win / Mac) te activeren. Als computer en tablet in hetzelfde wifi-netwerk opgenomen zijn, dan is het verder nog kinderspel.

Helderheid
Als je je tablet goed wil kalibreren, zorg dan dat de ruimteverlichting gedimd is en dat er weinig spiegeling op het tablet te zien is. Zet de helderheid van het tablet op een vaste waarde (50%), zodat deze niet automatisch verloopt als de ruimte lichter of donkerder wordt.

Sluit de Spyder4 aan op je computer en activeer daar de SpyderGallery Desktop applicatie. Start de app Spyder4Gallery op je iPad of Android-tablet. Tik in de rechterhelft van het scherm op het Spyder-icoon. De app gaat vervolgens op zoek naar de computer met de verbonden Spyder4. Bevestig de keuze en op de linkerzijde wordt de plaats aangegeven waar je de Spyder4 moet plaatsen. Het is handig dat de tablet gewoon vlak ligt, dan hoef je de meetcel niet te ondersteunen. De Spyder4Gallery-app gaat nu een serie kleur- en grijsvlakken weergeven, die door de Spyder4 worden gemeten. Na ongeveer twee minuten is dit proces afgerond en is de tablet gekalibreerd. De gekalibreerde kleuren kunt u echter alleen zien in de Viewer van Spyder4Gallery. Deze viewer heeft nagenoeg dezelfde functionaliteit als Filmrol of Albums en dus prima te gebruiken om door je foto’s te ‘swipen’ en er op in te zoomen.

Samenvatting
Als je al in het bezit bent van een Spyder4, dan is het kalibreren van je tablet een kwestie van 10 minuten werk. Je hebt daarna de zekerheid dat je foto’s in de viewer van Spyder4Gallery natuurgetrouw worden weergegeven.
Bij onze iPad Air waren de verschillen tussen de fabrieksinstellingen en de gekalibreerd modus echter bijzonder klein. We weten niet hoe dat voor andere tablets is, maar we zouden er niet speciaal een Spyder4 voor aanschaffen. Misschien is er iemand van je fotovrienden die over een Spyder4 beschikt die je even kunt lenen om zo te kijken of jouw tablet kalibratie behoeft.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.