Jaarbespiegeling 2015-2016

door pjcdhaeze op donderdag 31 december 2015

Deze jaarwisseling is een goed moment om eens terug te blikken op het fotojaar 2015 van Canon en EOSZine.

Als ik de lange lijst van persberichten van Canon in 2015 (klik hier) eens doorsnuffel, dan is er dit jaar veel moois verschenen voor de EOS-fotograaf. Een kort overzicht:
• Zes nieuwe EOS-camera’s: EOS 5Ds, EOS 5DsR, EOS 750D, EOS 760D, EOS M3, EOS M10
• Drie nieuwe PowerShots: G3X, G5X en G9X
• Drie nieuwe EF-lenzen: EF 11-24mm 4L, EF 50mm 1.8 STM, EF 35mm 1.4L II
• Een nieuwe flitser: Speedlite 430EX III-RT
• Een 4K-camcorder: XC10
• Een A2+ fotoprinter: imagePROGRAF Pro1000
• Drie mijlpalen: 10 jaar EOS 5D-serie, 80 miljoen EOS-camera’s en 110 miljoen EF-lenzen.
Voor mij persoonlijk zijn in deze lijst de EOS 5Ds(R) met 50 miljoen pixels, de prijs/kwaliteit van de EF 50mm 1.8 STM en de kennismaking met de XC10 en 4K-video, opvallende en welkome introducties. Ze worden echter overschaduwd door mijn enthousiasme voor de PowerShot G5X (klik hier). Zoals je weet ben ik erg blij met ’Large sensor’-compact (lees mijn blogs: klik hier en hier), die de heuse combinatie is van hoge beeldkwaliteit en jaszakformaat in tegenstelling tot de systeemcompactcamera’s. Die zijn vooral meer van hetzelfde en vragen uiteindelijk toch om een cameratas. De G5X maakt de G7X compleet met een kanteldraai-touchscreen, een flitsschoen en een hoogwaardige EVF. In combinatie met een echte EOS, breng je met een G5X - de ideale reportage- en reiscamera - elke fotosituatie tot een goed einde.
Mijn wensenlijstje voor 2016? Als ik er echt praktisch over nadenk, zijn er op dit moment geen fotosituaties die ik met het bestaande Canon-aanbod niet zou kunnen ‘tacklen’. Voor alle omstandigheden heeft Canon wel de geschikte camera, de juiste lens of noodzakelijke accessoire. Natuurlijk zou ik ook wel één camera willen die én compact is én makkelijk te bedienen én een volbeedsensor heeft met de hoogste resolutie én ruisvrije ISO’s van 102.400 én 25 beelden per seconde schiet op volle resolutie én die volledig stil is én betaalbaar én én én, maar die zal nooit bestaan. Of lenzen die én klein zijn én lichtsterk én voordelig. Als fotograaf zul je moeten kiezen. Dat zal na 2016 niet anders zijn. Als we toch even in de glazen bol kijken - ik weet net zo weinig als elke EOSzine-lezer - dan zou het mogelijk zijn dat de EOS 1DX (oktober 2011) en de EOS 5D mark III (maart 2012) aan vervanging toe zijn. Ook de EOS 6D (september 2012) en de EOS 70D (juli 2013) zijn al wat ‘ouder’. Wat we missen in het Canon-lijstje van 2015 is een serie lichtsterke EF-M pancake-lenzen, zodat de kwaliteiten van de EOS M-serie beter tot hun recht zouden komen. Andere lenzen die aan ‘vervanging’ toe zijn zouden de EF 50mm 1.4 (1993) kunnen zijn en misschien de EF 16-35mm 2.8L II, die nu concurrentie ondervindt van de fabuleuze EF 16-35mm 4L IS (klik hier). Voor mij persoonlijk zou de EF-S 15-85mm (vergeten all-round lens voor APS-C, klik hier) in een nieuw jasje gestoken mogen worden met een vast diafragma van f/4 en met STM (beide voor video).
Wil je zelf eens mijmeren over nieuwe camera’s en lenzen en wegdromen bij de geruchten op internet, google dan eens ‘canon 2016’ en je weet ‘alles’ over Canon in 2016 ;-)

Wat EOSzine betreft is 2015 een jaar geweest waarin ik de publicatie van reviews en educatieve artikelen heb voortgezet, zoals ik dat januari 2009 begonnen ben. Opvallend is dat ik daarbij steeds meer video gebruik, want een foto zegt meer dan duizend woorden, maar video zegt soms meer dan duizend foto’s. Het video-kanaal van EOSzine (klik hier) mag zich dan ook verheugen op een toenemend aantal abonnees en laatst is de 1200-grens overschreden. Bedankt. Ook heb ik meer aandacht gegeven aan Twitter (klik hier), niet zozeer in het aantal tweets, maar vooral kwalitatief met meer beeld. Behalve via reviews en artikelen heeft EOSzine ook iets te vertellen via zijn bloggers (klik hier). Johan, bas, Tony en Rob laten je regelmatig in hun fotografische keuken kijken en inspireren je met prachtige foto’s. we zijn ook op zoek naar gastbloggers. Heb jij iets leuks te delen in woord en beeld? Laat het dan weten (klik hier).
De social media (YouTube en Twitter) en onze blogs wil ik in 2016 nog meer onder de aandacht van de EOSziner brengen, zodat er meer interactie ontstaat en we meer van elkaar kunnen leren. Ook zal video onverminderd een rol blijven spelen in onze communicatie.

Voor mij persoonlijk was 2015 een mooi fotojaar. Ik heb de ‘large sensor’-compact ontdekt. De PowerShots G3X, G5X en G7X zijn topcamera’s voor uitstapjes, vakanties en reportages. Ook heb ik anderhalve maand met een EOS 5DsR en een spiegelloze systeemcamera met volbeeldsensor van 40+ Mp kunnen fotograferen, zodat ik spiegelloos in de praktijk heb kunnen beleven en alle ‘hosanna’-verhalen van internet zelf kon ervaren. En dan blijkt dat al die ophef reuze meevalt. De commotie is vooral gebaseerd op theoretische metingen en spec-beschouwingen en zelden op algemeen praktisch gebruik. De betreffende spiegelloze camera had in RAW-beeldkwaliteit uiteindelijk weinig echte voordelen, die alleen maar tot uiting kwamen op 100% in Photoshop en die niet opwogen tegen de beperkte lensbeschikbaarheid, de ‘onhandige’ ergonomie en onpraktische bediening. Alle drie punten waardoor je fotomomenten kunt missen, die je met een EOS 5DsR wel kunt vastleggen, want soms is bediening belangrijker dan beeldkwaliteit. Pluspunten van de spiegelloze camera waren wel de mogelijkheid om volledig stil te fotograferen en zijn in-camera beeldstabilisatie. Niet voor lange brandpunten, maar voor alles rond een brandpunt van 50mm. Na deze vergelijkende ‘praktijktest’ is mijn gemoed weer gerustgesteld en weet ik dat mijn EOS-spiegelreflex met EF-lenzen voor mij nog steeds het perfecte gereedschap is.

Ik bedank alle EOSziners voor de aandacht in 2015 en wens iedereen een fotogeniek 2016. Blijf EOSzine volgen.

Pieter Dhaeze

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.