Nieuwe boeken Q3-2014

door Pieter Dhaeze op dinsdag 18 november 2014

Soms lijkt het wel of educatieve boeken achterhaald zijn en uit de vorige eeuw stammen. Als je anno 2014 iets wilt weten over een camera of programma, dan zoek je dat met behulp van je smartphone of tablet toch snel even op in Google of op YouTube.
Inderdaad. Als je zo maar eens een enkel ding moet weten, dan is internet een onuitputtelijke informatiebron. Maar tegelijkertijd is internet ook één grote chaos. Je vindt wel wat je zoekt, maar hoe die informatie zich verhoudt tot gerelateerde zaken, wordt niet duidelijk.

Structuur
En dan bewijst een educatief boek zijn kracht. Het bevat gestructureerde informatie, die je bij het diepgaand leren van een camera of van software op een logische manier van A naar Z brengt. Je leert geen kunstjes, maar je vergaart kennis, zodat je niet alleen een enkele handeling uit kunt voeren, maar ook kunt aanpassen als het ‘probleem’ net even anders is. Onze maatschappij verliest steeds meer structuur en daarom krijgen educatieve boeken juist steeds meer waarde in plaats van andersom.

Nieuwe titels
Behalve dat educatieve boeken een bron van informatie zijn, zijn het ook leuke cadeaus. Om te krijgen, maar ook om (jezelf) te geven. Met de feestdagen voor de boeg daarom een paar interessante fotografietitels.

Bewuster en beter fotograferen met een
EOS 6D en EOS 5D mark II/II

Als je in het bezit bent van een EOS 6D en EOS 5D mark II/III dan ben je al behoorlijk gevorderd in fotografie. Voor de betekenis van diafragma, stopje of overbelichten heb je geen boek nodig. Ook weet je alle belangrijke knoppen op een EOS-camera blindelings te vinden.
Dit boek over deze camera’s is dus geen handleiding ‘plus’ met uitleg van alle knopjes en menu’s. Het is vooral bedoeld om je verder te helpen om meer bijzondere functies van de camera’s toe te passen en om complexe onderdelen van de fotografie eigen te maken. Hoe gebruik je gps, wifi, lenscorrecties, cameraprofielen, beeldstijlen en AF-fijnafstelling in de praktijk? En waar moet je op letten bij flitsen, compositie, RAW, beeldmontages (HDR, Meervoudige belichting, Panorama, Focus stack), kleurbeheer en video?
Om alle ‘droge’ stof te kunnen verteren, is het boek gelardeerd met mooie fotografie van onder andere Ashvin Ghisyawan en wordt het afgesloten met portfolio’s van Johan van de Watering en van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven.

(ISBN 9789059407824, 304 pagina’s, hardcover, prijs 34,95, info & bestellen: klik hier)

Bewuster en beter fotograferen met een
EOS 60D en EOS 70

Het nemen van een digitale foto in de groene stand (volautomaat) is als het monteren van een kastje van Ikea. Supergemakkelijk en het resultaat is helemaal niet slecht. Maar wat te doen als het kastje iets hoger of iets smaller moet zijn? Dan zijn het inbussleuteltje en de grafische stap-voor-stapinstructie niet meer toereikend. U zult dan behalve kennis van materialen en gereedschappen, toch ook ‘bouwkundige’ en creatieve kwaliteiten moeten hebben om dit maatwerk te kunnen realiseren.
Zo is het ook met een digitale spiegelreflexcamera als de Canon EOS 60D of de EOS 70D. Zo’n camera hebt u niet gekocht om in de volautomaat foto’s mee te nemen. Nee, een Canon-camera laat zijn kwaliteiten pas echt goed zien op het moment dat u het heft zelf in handen neemt en volledige controle hebt over zaken als sluitertijd, diafragma en gevoeligheid, maar ook over bijvoorbeeld scherpstelpunt en witbalans. In dit boek leert u – naast de algemene basis van fotografie – de specifieke mogelijkheden, bediening en prestaties van de Canon EOS 60D of de EOS 70D ten volle te benutten. Deze uitgave is dus geen uitgebreide standaardhandleiding, die u alleen de functie van een knopje of menuoptie vertelt, maar vooral een boek dat ingaat op de achterliggende principes en uitlegt wanneer u deze moet toepassen. Zo leert u geen kunstjes, maar vergaart u kennis en kunt u elke fotogelegenheid tot een goed einde brengen. En met een Canon EOS-camera als gereedschap zal dat zeker lukken.

(ISBN 9789059406339, 320 pagina’s, hardcover, actieprijs 19,95, info & bestellen: klik hier)

Praktijkboek fotografie:
Weer, Nacht en Natuurverschijnselen

Overdag zijn dreigende wolkenluchten, dubbele regenbogen, hevige sneeuwbuien, woeste stormen, intense zonsondergangen, donder en bliksem vaak een reden om naar de camera te grijpen. Prachtige verschijnselen die spectaculaire beelden op kunnen leveren. Dit boek geeft je de achtergronden om zelf aansprekende foto’s te maken. ‘s Nachts zijn er talloze andere mogelijkheden en fotografische uitdagingen: nachtelijke landschappen, star trails, Noorderlicht, bliksem, maan, sterren en planeten. Deze uitgave zet alles op een rij en beschrijft voor tientallen verschillende verschijnselen het ontstaan ervan, wat je nodig hebt om het te fotografen, welke camera-instellingen de beste resultaten opleveren en welke hulpmiddelen onmisbaar zijn, aangevuld met praktische tips.
Combineer jarenlange ervaring in nacht- en weerfotografie, ongelofelijk veel kennis, een enorme drive en een fantastisch fotoarchief. Vermenigvuldig dit met vier doorgewinterde fotografen en je krijgt dit boek als resultaat: meer dan 200 pagina’s met alle informatie over wat je wilt weten over weer- en nachtfotografie. Uniek voor het Nederlandse taalgebied. En de foto’s? In één woord: waanzinnig!

(ISBN 9789079588107, 204 pagina's, hardcover, prijs 28,90, info & bestellen: klik hier)

Focus op Fotografie:
Avond- en nachtfotografie

Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen en lantaarns langs straten en wegen. Lichtreclames van winkels in allerlei kleuren. Mysterieuze landschappen, slechts verlicht door de maan. Of de indrukwekkende sterrenhemel en de Melkweg. Het is een heel andere wereld dan die wij overdag waarnemen, letterlijk een verschil tussen dag en nacht.
’s Avonds en ’s nachts fotograferen is op belangrijke punten anders dan overdag fotograferen. Zo is timing heel belangrijk. Het tijdstip waarop u de mooiste beelden schiet, luistert nauw. Niet ieder moment aan het eind van de dag biedt mooi licht. U leest in dit boek onder meer hoe u tijdens het blauwe uur, in de schemering en in het donker te werk kunt gaan. U leert de samenhang tussen diafragma, sluitertijd en ISO-waarde en wat de beste instellingen voor verschillende situaties zijn. Gewapend met deze kennis, maakt u de mooiste avond- en nachtfoto’s.

(ISBN 9789059407466, 264 pagina's, paperback, prijs 29,95, info & bestellen: klik hier)

Kijk voor meer interessante titels in onze EOSzineShop.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.