Pieter Dhaeze

 • Terug van vakantie met EOS RP geplaatst op woensdag 10 juli 2019 08:40:56 door pjcdhaeze

  Een week voor het vertrek van mijn jaarlijkse zomervakantie werd ik door Canon verrast met een EOS RP en een RF 24-105mm 4L IS. Dat gooide mijn cameraplannen behoorlijk in de war, want ik had me al helemaal ingesteld op mijn trouwe reisgenoot, mijn PowerShot G7X (klik hier). Maar tegen een mooie nieuwe camera zeg ik natuurlijk nooit ‘nee’, dus bleef de G7X thuis en liet ik me vergezellen door de EOS RP, RF 24-105mm 4L IS, adapter en een EF 100mm 2.8L IS.

  Vakantiecamera
  De keuze van je vakantiecamera is afhankelijk van verschillende factoren:
  • Welke onderwerpen komen voor je lens: landschap, natuur, architectuur, mensen, cultuur?
  • Hoe ga je op reis: fiets, auto, vliegtuig?
  • Hoe actief ben je op je vakantie en hoe verplaats je je?
  • Fotografeer je in gezelschap of ga je alleen op pad?
  En zo zullen er nog wel veel meer factoren zijn bij de juiste keuze van de ideale vakantiecamera.

  Onze bestemming was een vrijstaand vakantiehuis in de Dordogne Frankrijk met veel kleine dorpjes in de buurt, een glooiend landschap, mooie natuur, veel karakteristieke Franse cultuur en vooral veel rust. Dat laatste betekent niet dat we veel stilzitten, want we proberen die rust zoveel mogelijk te combineren met uitstapjes met de auto gevolgd door een korte wandeling.

  Is de EOS RP met de RF 24-105mm dan een geschikte camera? Ja en nee. Want voor een prachtig landschap tijdens een wandeling of het Middeleeuwse interieur van een oude kerk, is hij perfect. Je hebt dan wel een camera aan je nek hangen, maar dat beperkt je niet in je bewegingsvrijheid. Ook voor een bezoekje aan een goed toegankelijke druipsteengrot was hij perfect, want voor ISO’s boven 10.000 maak je alleen met een full-frame camera goede foto’s.

  We hebben echter ook een hike gedaan langs een smalle trail naar een waterval en dan is een dergelijke camera meer een last dan een lust. Je moet én letten op het wegzetten van je voeten én opletten dat je de camera niet stoot. En ook in een drukke stad in gezelschap van vakantiegenoten is een systeemcamera niet ideaal om mee rond te lopen. Je loopt steeds achterop als ‘meneer de fotograaf’ en schrikt mensen af met zo’n ‘echte’ camera.

   Download (Zip, 135 MB) bovenstaande foto's op hogere resolutie: klik hier.

  Dus de ideale vakantiecamera bestaat niet en zoals ik nu zelf gemerkt heb, is een fifty-fifty afwisseling met een goede telefooncamera voor mijn soort vakantie de meest praktische combinatie.

  Ervaringen EOS RP
  De EOS RP wordt niet zozeer gekarakteriseerd door het feit dat het een spiegelloze camera is (het is even wennen aan EVF- en AF-systeem), maar vooral omdat het full-frame is. Hij gaat in hoge ISO, dynamische bereik en scherptediepte duidelijk een kwaliteitsstapje verder dan een camera met een APS-C sensor en laat op die drie punten een telefooncamera mijlenver achter zich. Dus met de EOS RP in een donkere kerk of in de bijna complete duisternis van een druipsteengrot is echt een genot. Ook voor close-ups van planten, eten en mensen excelleert deze full-frame.

  Wat me echter het meeste opviel bij de foto’s van de EOS RP was de optische kwaliteit van de RF 24-105mm 4L IS (review: klik hier). Die levert een ongekende beeldkwaliteit af en is duidelijk superieur aan zijn EF-broertjes in dat brandpuntbereik. En ondanks dat de EOS RP niet echt groot is, is de balans met deze ‘kit-lens’ prima. Als ik nu van APS-C naar FF zou willen overstappen en ik zou daarbij vaak een 24-105mm als reportagelens willen gebruiken, dan zou ik vanwege de kwaliteit van de RF 24-105mm kiezen voor de EOS RP in plaats van de EOS 6D mark II, waarop je deze RF-lens niet kunt gebruiken.

  EOS RP en telefoon
  Als je je foto’s van de vakantie ter plekke al wil delen met het thuisfront, dan gaat dat natuurlijk het eenvoudigst met telefoonfoto’s en 4G. De EOS RP laat zich echter heel eenvoudig verbinden met die telefoon, zodat je ook bijna net zo snel en eenvoudig foto’s van deze camera kunt delen via Whatsapp of Facebook.

  Samenvatting
  Met een EOS RP en een RF 24-105mm 4L IS kom je met mooie vakantiefoto’s thuis en gebruik je deze camera samen met een goede telefooncamera (ook om foto’s te delen), dan heb je weinig meer te wensen over.
  We zijn overigens wel benieuwd naar de nieuw aangekondigde RF 24-240mm 4-6.3 IS (klik hier). Met 10x optische zoom, is die nog meer geschikt voor reportagefotografie tijdens een vakantie. Misschien nemen we die de volgende keer mee ;-)

  P.S. Een uitgebreid gebruikersverslag van de EOS RP volgt overigens binnenkort. Hierbij gaan we dieper in op beeldkwaliteit, EFV-LCD, bediening, mogelijkheden, autofocus, flitsen (studio) en video. Dus blijf ons volgen, want misschien wordt de EOS RP wel je volgende camera!


  • Mooi maar pittig vrijdag 12 juli 2019 06:51:26
   Geplaatst door: Jan Boos/John Statue
   Ja Pieter mooie cameraset wat je beschrijft. Maar dergelijke camera's zijn en blijven toch wel prijzig. Maar ja je hebt wel een brok techniek en kwaliteit in handen. Misschien mag im dat oom nog eens ervaren, wie weet.
  • Voordeliger vrijdag 12 juli 2019 11:29:48
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Mee eens. Het grote publiek gaat pas overstappen op FF MILC als een kit onder de 1500 euro komt. Overigens kun je ook overstappen naar APS-C MILC (EOS M50) en dan blijf je ver onder de 1000 euro.
  • Handboek Canon EOS RP woensdag 17 juli 2019 11:37:11
   Geplaatst door: Rinus de Vos
   Bestaan er ook plannen om en Handboek Canon EOS RP uit te geven en zo ja wanneer is dat dan te verwachten?
  • Reeks artikelen donderdag 18 juli 2019 09:44:43
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Hallo Rinus, momenteel ben ik op EOSzine bezig met een serie artikelen over de EOS RP. Daarin bespreek ik onder andere de EVF, AF, video, flitsen en EF-S. Dus volg deze artikelen op EOSzine en samen met mijn Handboek Canon EOS, heb je dan alle informatie voor de EOS RP om er prachtige foto's mee te maken. Succes.
  • EOS RP donderdag 1 augustus 2019 16:40:58
   Geplaatst door: Joop de Munnik
   Aangezien de eos r nog in de ontwikkeling fase zit wacht ik nog even want ik twijfel heel erg tussen eos r en de 5d mark IV. ik heb nu de 7d markII en ben veel in de natuur, maar wil toch ook een keer de full frame.
  • Eos RP maandag 20 juli 2020 11:26:34
   Geplaatst door: ton Pothof
   ik heb hem nu een paar maandjes mooie camera met de RF 24-105mm 0.45M/1.48ft-oo maar als er geen power grip komt dan zou ik niet meer kiezen voor de RP accu's zijn erg gouw leeg en ze kunnen naar mijn idee makkelijk een power grip maken waar dan ook twee accu's in kunnen en dan geen 1040 mAh maar bijv 2200mAh li-ion zou een stuk prettige zijn maar verder prachtige FF ben verder nog steeds aan het ontdekken wat hij allemaal kan. je kan wel iets langer met je accu doen door handmatig scherp te stellen Verder wil ik laten weten dat hier altijd alles lees staan altijd mooie stukjes bij en je leerd er vaak ook weer van vr gr ton
  • Dank je donderdag 23 juli 2020 06:26:48
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Hallo Ton, bedankt voor je reactie en fijn dat de EOS RP naar wens is. De accu is inderdaad aan de kleine kant. Bedankt ook voor het volgen van EOSzine. Succes met je fotografie.
  • Canon 90D (Handboek) zaterdag 13 februari 2021 12:43:57
   Geplaatst door: Fred
   Hallo Pieter, Sinds kort trotse eigenaar van de Canon 90D. Is er ook een handboek van de Canon 90D door jou zelf geschreven Pieter? Dat zou helemaal top zijn als zeer ervaren fotograaf. Met vriendelijke groet, Fred.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.