Pieter Dhaeze

 • Vaarwel 'desktop' geplaatst op dinsdag 26 augustus 2014 07:25:41 door pjcdhaeze

  De (technische en digitale) wereld verandert snel. Heel snel. Daar heb je geen glazen bol voor nodig. Maar om te zien waar we naartoe gaan op het gebied van computers en fotografie zouden we allemaal toch graag helderziende willen zijn.

  Zo vroeg ik me laatst nog af of ik over drie jaar nog wel een nieuwe desktopcomputer zal kopen. Ik heb net een nieuwe aangeschaft - mooi en snel - maar wat doe ik er nu eigenlijk op, waar heb ik zo’n machine nu echt voor nodig? Ik check dagelijks mijn mail, bezoek de belangrijkste fotografiesites, stuur een tweet uit en bestel af en toe online een accessoire of stukje software. De rest van de tijd schrijf ik artikelen voor boeken of voor online, onderhoud ik EOSzine.nl en ben ik met RAW-foto’s bezig. En eigenlijk alleen voor dat laatste heb ik die geweldige (snelle, maar ook grote, zware en dure) computer nodig. En dat terwijl Lightroom en Photoshop CC helemaal niet zulke hoge eisen stellen aan een computersysteem. Enige echte voordeel van een klassieke desktop is dat ik er een extern RAID-systeem aan heb hangen voor snelle opslag van veel GB’s en voor een stukje back-upzekerheid. (hoewel: diefstal, brand, waterschade??)

  Als je echter de ontwikkelingen ziet van het afgelopen jaar, dan zie je dat je tegenwoordig ook heel veel taken in de workflow van foto’s (en video) en de werkzaamheden van de vrijetijdsfotograaf gewoon op een tablet kunt uitvoeren. Overal waar je maar wil. Lightroom mobile, Photoshop Mix. Geen probleem en toch lekker vlot.

  De gedachte dat over drie jaar de meeste vrijetijdsfotografen niet meer op een ’personal computer’ zullen werken kwam echter pas in me op toen ik afgelopen week een berichtje zag over www.Pics.io. Met deze cloudsoftware kun je online vanuit de browser op elk mobiel apparaat je RAW-foto’s bewerken en fysiek opslaan in Google Drive. Een soort Lightroom, maar dan met de bestanden en de catalogus in the cloud. Wow.

  Als straks West-Europa een volledig snelle wifi-dekking heeft of een betaalbare 5G-netwerk, dan zul je ’s ochtends maar zelden je desktop computer nog aanzetten en kun je overal met je foto’s aan de slag. Want ook mijn camera's hebben dan allemaal standaard wifi aan boord. Geen zorgen meer over back-up, altijd je foto’s bij de hand, mobiele vrijheid.

  In mijn glazen bol zie ik over drie jaar dus geen nieuwe computer meer op mijn bureau staan. En hoe is dat dan bij jou?

  P.S. Dan hoef ik ook nooit weer twee dagen te ploeteren om alle instellingen, programma’s en bestanden naar mijn nieuwe desktop over te zetten zoals ik de afgelopen week heb gedaan, want die staan allemaal nog netjes in the cloud.


  • calibratie dinsdag 26 augustus 2014 07:48:05
   Geplaatst door: Gerrit Stel
   Hoe doe je het dan met de calibratie van je beeldscherm? Die moet toch gecalibreerd worden onder dezelfde lichtomstandigheden?
  • Reactie dinsdag 26 augustus 2014 10:47:46
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Als ik binnen de gedachtenwolk blijf van bovenstaande bespiegeling zijn alle beeldschermen over drie jaar zelf-kalibrerend met een correctiesensor voor het omgevingslicht.
  • ik twijfel! woensdag 27 augustus 2014 18:00:19
   Geplaatst door: Guus
   tablet voor de mail, beetje rondhangen op het web, je tv bedienen, prima. als ik serieus werk heb pak ik liever de mbp of de macpro. de stelling hierboven werd een aantal jaren geleden in mijn omgeving reeds beweerd, maar de tablet kan op generlei wijze de mac vervangen voor mij! moet ik 1 van de 3 weg moeten doen, gaat zonder 1 sec denken de ipad eruit.
  • Tja: Roze Cloud donderdag 28 augustus 2014 08:16:05
   Geplaatst door: Jan Eijlers
   Tja. Als ik je stuk lees ga ik helemaal mee op (of in) jouw roze Cloud. Als ik het dan nog een keer lees blijft het woord Cloud groots hangen en dan... Natuurlijk zitten er veel voordelen aan de Cloud: Je kunt overal en altijd bij je spullen, geen zorgen meer over je eigen wateroverlast en/of brand. Het gemak van de tablet is duidelijk: lekker op de bank snel de blog lezen, foto's van anderen in de cloud scannen om ideeën op te doen. Dan nu mijn wat technische vertwijfelingen: Ik ben toch wel erg gehecht aan toetsenbord en de muis, en het 24" scherm niet te vergeten. Windows of Mac laat ik aan de individu over.. Dan de organisatorische punten van aandacht: van wie is de data die in de cloud staat, en wie kan daar nog meer bij, en wat gaan zij er mee doen? Dan het verdienmodel: om het betaalbaar te houden zal er voor de consument vast een hoop reclame bij gaan komen. Ben je een dagje fotograferen bij Madurodam en heb je het NN gebouw gefotografeerd, krijg je vast alle NN verzekeringen in een pop-up. Ben trouwens ook nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde Cloud functies van CC. Enfin is het een roze Cloud of een grote onweerswolk.
  • Vaarwel desktop zaterdag 6 september 2014 15:32:19
   Geplaatst door: Fred P. Smith
   Voor mij hoeft het niet zo snel. Natuurlijk gaat het veranderen. Maar het geeft een hoop rust om vanaf de ' grote pc' te werken met bijv. Lightroom. Je hebt dan al genoeg software-klusjes in de loop om de tijd om de Lightroom-versie bij te houden. Het ligt er m.i. ook aan wat je met je afbeeldingen wil doen.
  • De tijd zal het leren. zaterdag 20 september 2014 04:22:16
   Geplaatst door: Tony Vingerhoets
   Ongeveer een jaar geleden heb ik een custom made PC plus Eizo beeldscherm aangeschaft. Qua rekenkracht draai dat beest rondjes om een Apple en sowieso vind ik de monitors van dat merk niet ultiem voor photo editing. Waar het naar toe gaat kan niemand met zekerheid zeggen, wel is het duidelijk dat de desktop computer zo langzamerhand aan het verdwijnen is. Maar ondanks het gemak van tablets zie ik me daar over drie jaar toch nog lekker achter m'n Eizo scherm zitten als het gaat om RAW editing en retouching. Maar de tijd zal het leren.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.