XL-lenzen | Lezersporfolio's

door Pieter Dhaeze op dinsdag 09 mei 2017

Bij het verwerken van de inzendingen van de fotowedstrijd 2017 van EOSzine met het thema ‘Lente’ springen bepaalde foto’s eruit. Natuurlijk door onderwerp, compositie en timing, maar ook het onderscheidende beeldkarakter (beeldhoek, scherptediepte, bokeh, kleuren, contrast). Je ziet dan iets bijzonders aan een opname en weet dat de foto met een bijzondere lens genomen is. Dat herinnert ons aan een artikel over XL-lenzen (klik hier) en het bewijst wederom dat bij de ‘zoektocht’ naar onderscheidende fotografie, de keuze van de lens vaak belangrijker is dan de keuze van de camera.

Canon-EF-lenzen-klein

Lezers in beeld
Als we aan bijzondere lenzen denken voor een onderscheidend beeldkarakter, dan komen we tot onderstaand rijtje. Van bijna alle lenzen hebben we een review geschreven met vooral technische karakteristieken. De voorbeeldfoto’s bij deze reviews zijn wel aardig, maar doen vaak geen recht aan de echte creatieve kwaliteiten van de betreffende lenzen. We gaan daarom een serie maken van praktijkfoto’s van lezers gemaakt met de genoemde lenzen, zodat je behalve de technische prestaties van een lens ook kunt zien hoe ze creatief inzetbaar zijn en onderscheidend beeld op kunnen leveren.

OPROEP
Zie je in onderstaand overzicht dat bij een bepaalde lens nog geen lezersfoto’s beschikbaar zijn, aarzel dan niet als jij wel prachtige foto’s hebt met die bewuste lens en stuur ze in. Dat is tevens een mooie kans om je kwaliteiten als fotograaf te delen met de andere lezers.
Mocht je nog een andere lens (ook EF-S of F-M) in het overzicht opgenomen willen zien, laat het ons dan weten (klik hier).

 

Specs Review Lezersportfolio
ef8-15mm EF 8-15mm 4L  
ef11-24mm EF 11-24mm 4L  
ef14mm EF 14mm 2.8L II Arjen Noord
tse17mm TS-E 17mm 4L  
ef50mm EF 50mm 1.2L  
mpe65mm MP-E 65mm 2.8 Dick Jeukens (Glas)

Huub de Waard (Insecten)

ef85mm EF 85mm 1.2L II  
ef200mm EF 200mm 2L IS Rita Voortman
ef200-400mm EF 200-400mm 1.4x 4L IS  
ef400mmdo EF 400mm DO 4L II IS  
ef500mm EF 500mm 4L IS II  

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.