Resultaten | Overstappen van DSLR naar EOS R-systeem

door Pieter Dhaeze op donderdag 03 juni 2021

Tot 1 juni 2021 hadden we een enquête openstaan op EOSzine met enkele vragen ten aanzien van de overstap van DSLR naar het EOS R-systeem (klik hier). In dit artikel een samenvatting van de antwoorden van de inzendingen. Misschien zijn de bevingen van de ‘overstappers’ voor jou ook aanleiding om ook de overstap van je DSLR naar het EOS R-systeem te overwegen.

Van - naar
Van de overstappers komt 30% vanaf een APS-C EOS (EOS 70D, 80D, 77D, 7D) en de rest (70%) fotografeerde dus al met een full-frame EOS (EOS 5DIII, EOS 5DIV en EOS 6DII). De overstappers van de APS-C modellen hadden vooral voorkeur voor de EOS R en EOS RP en deden dat al vrij snel na het verschijnen van deze camera’s. Opvallend is dat bij de full-frame overstappers bijna 50% gekozen heeft voor een EOS R5, het huidige topmodel in het EOS R-systeem.

grafiek overstap

Van de vier modellen in het R-systeem nemen de EOS R6 (review) en EOS R5 (review) samen 2/3 voor hun rekening. De EOS R (review) is ook redelijk populair, terwijl verrassend slechts 10% is overgestapt op een EOS RP (review), wat toch een heel aantrekkelijke camera is.

Van alle overstappers heeft 42% zijn/haar oude DSLR verkocht of ingeruild. En degene die hem wel behouden heeft, gebruikt hem vaak als back-up voor het nieuwe EOS R-model.

Andere merken
Het zijn niet alleen EOS DSLR-fotografen die overgestapt zijn naar het EOS R-systeem. Zo’n vijf procent is afkomstig van andere cameramerken. Een verstandige keuze wat ons betreft. Welkom!

Plussen en minnen
Waarom zijn de EOS DSLR-fotografen overgestapt op een camera in het EOS R-systeem? De drie hoofdredenen zijn: compacter/lichter systeem, autofocus en opnamesnelheid. Maar ook het aantal pixels (EOS R5), het full-frame beeldkarakter, het dynamisch bereik en zelfs de EVF (WYSIWYG) komen als pluspunten naar voor. Opvallend is dat de interne beeldstabilisatie (EOS R6/R5) zelden genoemd werd en dat slechts één persoon overgestapt is om beter te kunnen filmen.

De genoemde minpunten zijn beperkt: de prijzen van camera’s, lenzen en accessoires in het R-systeem, de kortere levensduur van de accu, de mindere robuustheid (t.o.v. EOS 5DIV en EOS 1Dx-serie), het ontbreken van ingebouwde GPS en de toch wel ‘steile’ leercurve door de vele (nieuwe) mogelijkheden en iets afwijkende bediening. Maar over het algemeen is iedereen dik tevreden over zijn nieuwe camera en lenzen (gemiddelde waardering: 8,9) en zou niemand weer terug willen. Het zijn vooral fotografen in de EOS 1Dx-serie, die in de EOS R5 geen volwaardige vervanging zien. Sommige van hen kijken dan ook uit naar de komst van de nieuw aangekondigde EOS R3 (klik hier).

Verkrijgbaarheid
Zeker met de komst van de EOS R6 en EOS R5 en een serie nieuwe lenzen in 2020 is de populariteit van het EOS R-systeem sterk toegenomen en daarmee de vraag. Normaal gesproken kan Canon hierop snel anticiperen, maar door de Corona-crisis zijn er toch lange(re) wachttijden ontstaan voor beide camera en lenzen als de RF 24-105mm f/4L IS en RF 100-500mm f/4-7.1L IS.

Lenzen
Op de vraag of met de overstap naar een EOS RP, R, R6 of R5 ook meteen een of meerdere RF-lenzen zijn aangeschaft, is de verdeling 50/50. Iets minder dan de helft gebruikt met de adapter liever eerst nog zijn EF-lenzen of heeft enkel de RF 24-105mm f/4-7.1 IS (review) of de RF 24-240mm f/4-6.3 IS (review) als kitlens erbij gekocht. Zo’n 60% heeft heel bewust de sublieme RF 24-105mm f/4L IS (review) bij de camera gekozen en ook de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS (review) is opvallend populair (vogel/wildlife). Reportagefotografen zijn blij met de RF 35mm f/1.8 IS (review) en de RF 85mm f/2 IS (review) en enkele (semi-)pro’s hebben gekozen voor de ‘drie-eenheid’ RF 15-35mm f/2.8L IS (review), RF 24-70mm f/2.8L IS (review) en RF 70-200mm f/2.8L IS (review) eventueel aangevuld met de uitmuntende RF 85mm f/1.2L (review) en RF 50mm f/1.2L (review). De meest gevraagde lens is een 100mm macro en die komt eraan in de vorm van de RF 100mm f/2.8L IS Macro 1,4x (klik hier).

RF-familie
Interessant aan dit overzicht is toch wel dat Canon in de ruim twee jaar dat het EOS R-systeem nu bestaat, al een heel compleet scala aan RF-lenzen uitgebracht heeft en dat er in 2021 ook nog het nodige op het programma staat (klik hier). Wat ons betreft een heel verheugende ontwikkeling, omdat goede objectieven in verschillende prijsklassen een belangrijke steunpilaar zijn in het welslagen van een nieuw camerasysteem. Er zijn zelfs al extenders verkrijgbaar (klik hier).

Onderwerpen
De onderwerpen die de geënquêteerden voor hun lens krijgen zijn in volgorde van afnemende belangrijkheid: Landschap en/of architectuur, Macro en/of natuur, Vogels en/of wildlife en Reportagewerk (huwelijk, nieuws, straat, reizen, gezin). Daarin dus weinig verrassende zaken. Wel dat sport en actie niet onder die belangrijkste onderwerpen valt. Veel fotografen in die categorie blijven waarschijnlijk toch (nog even) trouw aan hun EOS 1Dx-serie of EOS 7D mark II. We zijn benieuwd hoe dit verandert na de komst van de aangekondigde EOS R3 (klik hier).

M/V en leeftijd
Tot zo ver dus geen echte verrassingen en dat geldt ook voor de verdeling M/V en het geboortejaar. Van de deelnemers zijn 85% man en 15% vrouw en de verdeling van het geboortejaar heeft een sterke piek bij 1959 met uitschieters naar het respectabele jaartal 1934 (87 jaar!) en het jeugdige 1983 (38 jaar). Deze verdeling sluit naadloos aan bij de doelgroep van EOSzine.

Samenvatting
Er is al een behoorlijk aantal EOS DSLR-fotografen overgestapt naar het EOS R-systeem en uit de ervaringen voortkomend uit onze enquête is duidelijk dat ze allemaal dik tevreden zijn. Slechts hier en daar een verbeter- of minderpunt, maar dat is logisch, want geen enkele camera is perfect.

We hopen met de resulaten van de enquête dat ‘twijfelaars’ nu een beter inzicht hebben in een ‘ja/nee’ met betrekking tot de overstap naar het EOS R-systeem en bedanken tevens alle deelnemers van onze enquête.

Quotes
“In de praktijk mis ik eigenlijk niets van mijn DSLR, wellicht een beetje de nostalgie.”
“Stilstand is achteruitgang.”
“Ik zou niet graag meer terug willen.”
“Te veel film-features die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken.”
“Steile leercurve, maar dat is juist ook wel de uitdaging.”

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.