Pieter Dhaeze

 • 'Oud & Nieuw' 2015 geplaatst op maandag 22 december 2014 12:22:34 door pjcdhaeze

  Begin december was ik in een fotowinkel op zoek naar een nieuwe statiefkop. Terwijl ik stond te wachten tot een van de medewerkers vrij was, liet ik mijn oog vallen op de inhoud van de vitrines. Je voelt je toch een beetje als een kind in een snoepwinkel. Het viel me daarbij op dat er eigenlijk maar weinig Canon uitgestald stond, terwijl het toch hoogtij voor de feestdagen was. Twee EOS-modellen (van de WinterWensen-actie), drie PowerShots en een paar lenzen, terwijl de overige merken wel ruim vertegenwoordigd waren.

  Voordat mijn verbazing hierover gestalte kon krijgen, sprak een vriendelijke medewerker mij aan en werd mijn aandacht weer in beslag genomen door de keuze van een statiefkop. Aan het eind van het gesprekje merkte ik terloops op dat er maar weinig Canon in zijn winkel stond. Tja, dat vond hij logisch, want elektronische camera’s - zo noemde hij spiegelloze systeemcamera’s - waren het nieuwe fotograferen en Canon heeft daar geen aanbod in. Op mijn volgende vraag wat dan de echte voordelen zijn van dat type camera (lees mijn blog ‘De koning is dood, lang leve de koning’), was zijn antwoord simpel: alles aan elektronische camera is beter én ....... toen kwam het hoge woord eruit...... spiegelreflex is een verouderd systeem. De Engelsen gebruiken het mooie woord ‘jaw dropping’, want mijn mond viel letterlijk open van verbazing en stilzwijgend en compleet verbijsterd verliet ik vervolgens de winkel.

  Een verouderd systeem. Natuurlijk stamt EOS al uit 1986, maar dat wil nog niet zeggen dat het ‘oud’ is. Voor mij wil dat juist zeggen dat het systeem zich al meer dan 25 jaar bewijst. Dat er al miljoenen ongelooflijk mooie foto’s mee gemaakt zijn. Dat lenzen van 10 of 15 jaar oud nog zonder problemen of adapters op een nieuwe camera passen en probleemloos werken. Dat elk knopje en elke menu-optie overdacht is en blindelings te vinden is. Dat nieuwe functies gebaseerd zijn op de behoeftes van de fotograaf en niet zijn opgedrongen door de media of marketing.
  Ook op internet zie je deze ‘verontrustende’ trend. Hosanna over het compacte formaat, maar ze vergeten dat de grootte van het systeem bepaald wordt door de grootte van de lens, dus de sensor en wil je een redelijke beeldkwaliteit, dan moet dit toch minstens mFT of APS-C zijn. Ook al omdat je anders altijd een grote scherptediepte hebt. Tevens worden ze op camera-sites en YouTube blij dat de ontspanknop op een betere plaats zit bij een nieuwe camera of dat je ergens een standaardinstelling snel kunt vinden. Zaken die bij een EOS al jarenlang vanzelfsprekend zijn. Waarom worden de fotomedia enthousiast over ‘oude wijn in nieuwe zakken’? Is het omdat anders niemand hun blaadje meer leest of hun website bezoekt? Is daarom ‘vorm’ belangrijker dan ‘inhoud’. Of wordt er meer verdiend aan reclame en verkoop van spiegelloze systeemcamera’s? Want zoals zo vaak in onze wereld is geld voor veel ontwikkelingen de belangrijkste drijfveer. Ik weet het niet.
  Natuurlijk zijn er aspecten van spiegelloze camera’s en ook bepaalde onderwerpen, waarbij dit nieuwe type camera bepaalde voordelen heeft boven een spiegelreflex, want dé perfecte camera bestaat niet. De twee systemen kunnen mijns inziens prima naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. We zouden dan overigens eerder kiezen voor een ‘large sensor compact’, zoals de PowerShot G7 X, naast een EOS. Met spiegelloos systeem heb je toch weer losse lenzen en past het weer net niet in je jaszak of handtas.

  Bovenstaande persoonlijke bespiegeling is afkomstig van een ‘verouderde’ man (55+). Zo een die geen lange baard (zó jaren 70) laat staan, omdat dat nu plotseling hip is. Die niet achter elke fotomodegril aan holt en tevreden is met wat hij in zijn fototas heeft. Want dat systeem levert hem al vele jaren prachtige foto’s op en laat hem nooit in de steek. Het klinkt allemaal wat sentimenteel, maar bij een thema als ‘Oud en Nieuw’ mag dat rond de jaarwisseling wel. Toch?

  Prettige feestdagen en een gezond 2015. Een jaar dat natuurlijk weer veel mooie foto’s (telefoon, compact, spiegelloos en natuurlijk DSLR) op mag leveren!

  P.S.
  Hoewel ik niet iemand ben van de goede voornemens of voorspellingen, denk ik dat ‘large format’-compact de trend wordt van 2015. Zo’n type camera voegt fotografisch veel meer toe dan een spiegelloos systeem, dat welbeschouwd ‘meer van hetzelfde’ is. Dus hopelijk zien we van Canon dit jaar meer camera’s in het segment van de PowerShot G7 X. Dus hand- én jaszakzaam, ‘grote’ 1-inch sensor, lichtsterke zoomlens (1.8-2.8, 24-100mm) met IS, RAW, touchscreen kantelscherm, Wifi met app, GPS, interne flitser, 1080p 60 fps.


 • Beeldbedrog geplaatst op zondag 5 oktober 2014 07:40:15 door pjcdhaeze
  Hoe ver je gaat in beeldbewerken mag de vrijetijdsfotograaf zelf bepalen. Of zijn er toch grenzen?

 • Droomcamera geplaatst op donderdag 4 september 2014 07:22:35 door pjcdhaeze
  De camerafabrikanten verzinnen de leukste camera's voor ons, maar geen enkele is perfect. Hoe ziet jou ideale camera er uit?

 • Vaarwel 'desktop' geplaatst op dinsdag 26 augustus 2014 07:25:41 door pjcdhaeze
  Hebben we over twee jaar nog wel een desktopcomputer op ons bureau staan?

 • TV of YT? geplaatst op maandag 30 juni 2014 12:46:19 door pjcdhaeze
  Komt EOSzine straks op TV of toch beter op YouTube?

 • Geen paas-ei geplaatst op woensdag 16 april 2014 11:22:02 door pjcdhaeze
  Waarom is er geen leuk TV-programma over fotografie op de Nederlandse televisie?

 • De koning is dood, lang leve de koning geplaatst op donderdag 20 februari 2014 07:43:13 door pjcdhaeze
  De levensduur van goede producten wordt drastisch bekort door onze verafgoding voor alle wat nieuw is, ongeacht de kwaliteit daarvan.

 • Vijftig tinten rood geplaatst op woensdag 29 januari 2014 08:56:09 door pjcdhaeze
  Realistische kleuren. Is dat haalbaar? Wat speelt daar allemaal een rol bij? Hoe ga je daar als fotograaf mee om?

 • De beste (camera) wensen voor 2014 geplaatst op donderdag 2 januari 2014 09:48:26 door pjcdhaeze
  Hebben we als fotografen anno 2014 eigenlijk nog wel iets te wensen over? Wat mis jij in je fotografie?

 • Ajax - Feyenoord...... geplaatst op woensdag 20 november 2013 08:03:02 door pjcdhaeze
  Gezellig op feestjes discussiëren over 'non-issues', zoals Ajax-Feyenoord, maar ook over wat de beste camera is. Tijd om op dat laatste punt de 'strijdbijl' te begraven.

 • Die goede oude tijd? geplaatst op zondag 13 oktober 2013 09:41:34 door pjcdhaeze
  Soms laat ons geheugen het verleden rooskleuriger zien dan dat het in werkelijkheid was. Analoge fotografie is toch minder 'cool' dan dat ik me het herinner, hoewel de Canon Epoca 135 een prima camera was én is.

 • ‘Up to the past....’ geplaatst op maandag 19 augustus 2013 08:39:56 door pjcdhaeze
  Foto's met een Instagram-sausje en camera's met een retro-design. Waarom willen we toch vooruit naar het verleden oftewel'Up to the past'.

 • Gelukkig hebben we de foto’s nog geplaatst op maandag 10 juni 2013 12:41:21 door pjcdhaeze
  'Gelukkig hebben we de foto's nog'. We doen er altijd een beetje lacherig over, maar als het de herinnering aan een dierbare betreft, dan ben je ECHT blij dat je al die jaren foto's gemaakt én gearchiveerd hebt!

 • Verstoppertje geplaatst op woensdag 29 mei 2013 06:54:28 door pjcdhaeze
  Laat jij je foto's zien of speel je er onbewust ook verstoppertje mee? SHOW YOUR PICTURES!

 • Realistische virtuele realiteit geplaatst op woensdag 17 april 2013 11:30:25 door pjcdhaeze
  Een bespiegeling over de rol van de spiegel in het dagelijkse leven én in de fotografie.

 • Lens 'in the spotlight' geplaatst op dinsdag 2 april 2013 11:10:54 door pjcdhaeze
  We zijn steeds op zoek naar de beste camera, maar zouden we niet veel meer aandacht moeten geven aan de kwaliteit van de lens, want die is tenslottee 'beeldbepalend'.

 • Zoomen is lopen geplaatst op vrijdag 22 februari 2013 08:31:50 door pjcdhaeze
  De fotograaf van de 21ste eeuw is opgegroeid met zoomlenzen. Maar wat gebeurt er met je fotografie als je een lens met een vast brandpunt op je camera zet?

 • Zwitsers zakmes v2.0 geplaatst op donderdag 24 januari 2013 12:13:33 door pjcdhaeze
  Een smartphone en tablet hebben veel apparaten overbodig gemaakt en zijn het nieuwe 'Zwitserse zakmes'. Weet jij nog leuke toepassingen?

 • EF-lenzen mark II | The next generation geplaatst op vrijdag 11 januari 2013 15:24:00 door Pieter Dhaeze
  Slechts enkelen van onze lezers zullen in de gelukkige omstandigheid zijn om te (kunnen) (gaan) werken met Canon’s vastbrandpunt telelenzen van de tweede generatie: de EF 300mm 2.8L IS II USM, EF 400mm 2.8L IS II USM, EF 500mm 4L IS II USM en EF 600mm 4L IS II USM. Onze mening in deze blog.

 • Huisfotograaf geplaatst op vrijdag 1 april 2011 11:32:00 door pjcdhaeze
  Veel EOSziners zullen door familie en vrienden officieus benoemd zijn tot 'familiefotograaf' bij feestjes, uitstapjes en andere gelegenheden. Hier een verslagje van een doop.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.