Pieter Dhaeze

 • Vakantie zonder EOS (2) geplaatst op zondag 10 mei 2015 11:44:12 door pjcdhaeze

  Na ampele overwegingen en een onrustige nacht, had ik in april besloten om voor een vroege zomervakantie mijn EOS-systeem thuis te laten en ’slechts’ mijn PowerShot G7X mee te nemen (klik hier). Bij terugkomst een kort ervaringsverslag.

  Alles in één
  Het idee achter deze voor mij opmerkelijke keuze was om me wat minder fotograaf te voelen. Me tijdens vakantie niet voortdurend te vermoeien met ’door een kader’ te kijken, maar gewoon te genieten met mijn ogen (en geheugen). En ook om tijdens een lange wandeling niet een grote en dure fototas mee te hoeven sjouwen.
  In beide aspecten kun je natuurlijk prima voorzien door foto’s te maken met je telefoon, maar de G7X doet dat net allemaal wat beter, dankzij RAW, 20 Mp, 1-inch sensor, 24-100mm f/1.8-2.8, Av en M, macro, 3 stops ND-filter, 1080p video 30fps.

  Het kijken
  Ondanks dat ik mijn EOS niet bij me had, ben ik wel met een fotografisch oog rond blijven lopen: bijzondere perspectieven, vormen, structuren, interessante mensen, exotische natuur, doorkijkjes. En in bijna al die gevallen kon de G7X het beeld in mijn hoofd vertalen naar de gewenste foto. Ook omdat je dankzij de relatief grote sensor en de hoge lichtsterkte van de zoomlens, kunt spelen met scherptediepte.

  Natuurlijk had ook deze 'alleskunner' zijn beperkingen:
  • Zoals kaderen in de volle zon. Je mist de optische zoeker van een DSLR.
  • Scherpstellen bij macro. De autofocus is dan niet nauwkeurig genoeg en handmatig scherpstellen te omslachtig.
  • Snelheid AF. Voor 95% van de gevallen is de autofocus van de G7X snel genoeg. Maar bij een bewegend onderwerp of een snelle reeks opnamen, mis je net het beslissende moment.
  • Zoombereik. De 24mm is prima, maar 100mm is wat aan de korte kant. We kunnen dankzij de 20Mp echter nog wel bijsnijden tot 200mm en ruim 2500 pixels overhouden. Ruim voldoende voor een A4-print of voor full-HD.
  • Filters. In een zonnig land zijn een circulair polarisatie-, grijsverloop- en ND-filter eigenlijk onmisbaar. Helaas beschik ik niet over een adapter om deze filters op de G7X te gebruiken.
  • Extra accu nodig om hele dag te kunnen fotograferen.

  De cameratas
  De PowerShot G7X is slechts 10% van het gewicht en de waarde van een volle EOS-fototas. En dat was bij deze vakantie een groot gemak en hele geruststelling. Geen enkel moment was deze camera tot last of was ik verplicht hem in het oog houden. Lekker relaxed. En omdat deze ‘compactcamera’ zo moeiteloos mee te nemen was, heb ik ook meer foto’s gemaakt dan anders. Dat is van de ene kant een voordeel, maar bij thuiskomst toch ook wat extra werk.

  Terugkijkend
  Als ik terugkijk op de fotografische kant van deze vakantie, dan was het meenemen van een ‘large sensor’-compact als de PowerShot G7X een goede keuze op basis van de resulterende foto’s. De technische kwaliteit laat niet veel te wensen over. Scherpte, kleuren, helderheid en hoge ISO's zijn prima. Zelfs de interne flits doet netjes zijn werk. Video met de G7X is uitstekend. Voor wat betreft de creativiteit zouden langere sluitertijden (>1/2s) en handmatige scherpstelling welkom geweest zijn.

  Zou ik de volgende keer weer een G7X meenemen? Ja, maar misschien zou ik dan nog eerst een EOS 700D met EF-S 18-135mm in een kleine schoudertas proberen. Met tussenring voor macro en de drie genoemde filters. Dan blijf ik toch lichtbepakt in kilo's en euro’s en kan ik me creatief nog net iets meer uitleven. Want mijn foto-oog zal ik toch nooit thuis kunnen laten.

  Van de ruim 800 RAW-opnamen in 10 dagen (reis plus vakantie), hebben 300 foto’s de selectie in Lightroom CC overleefd. Hieronder een kleine selectie van verschillende onderwerpen: landschap, close-up, macro, natuur, portret, avond, actie, indoor.


 • Vakantie zonder EOS (1) geplaatst op vrijdag 17 april 2015 08:05:30 door pjcdhaeze

  Het wordt dit jaar een bijzondere zomervakantie.
  NIET omdat we voor de eerste keer al in mei gaan.
  NIET omdat we voor het eerst zonder de kinderen gaan.
  NIET omdat we voor de eerste keer zonder de auto gaan.
  NIET omdat we voor het eerst Frankrijk letterlijk links laten liggen.
  MAAR omdat ik voor de eerste keer mijn EOS-systeem thuislaat!

  Het reisdoel is dit jaar Engeland en we verheugen ons er zeer op. Ook omdat het voor natuur- en landschapsfotografen een soort Walhalla is. Niets ten nadele van ons mooie land, maar Engeland heeft voor de plattelanders die wij zijn, veel te bieden met steile kusten, ongerepte natuurgebieden en ruige ‘bergen’.

  Aanvankelijk waren mijn fotoplannen groots en dat resulteerde in de onderstaande lijst:
  • EOS 6D met Wi-Fi en natuurlijk GPS
  • EF 16-35mm 4L IS en EF 15mm 2.8 fisheye voor landschappen, architectuur en interieurs
  • EF 50mm 1.4 voor portret- en reportagewerk en met een 25mm tussenring voor close-ups
  • EF 70-200mm 2.8L IS II met EF 1.4x III voor portret, natuur, vogels en wildlife
  • Speedlite 580 EX II
  • Statief
  • Diverse filters en accessoires

  Toen ik echter als ‘vakantie voorpret’ al deze zaken in en rondom mijn fototas begon te verzamelen, voelde ik met het toenemen van de hoeveelheid spullen, mijn enthousiasme evenredig afnemen. In totaal bijna 7 kg aan spullen, die ik gezien de verzekeringswaarde van evenzoveel k€ niet op onze verblijfslocatie onbeheerd kan achterlaten. En omdat ik niet bij elk uitstapje een camera nodig heb, ben ik dus waarschijnlijk toch diverse dagen verplicht om de complete fototas mee te nemen. Eerlijk gezegd voel ik me als 55+er nog niet oud, maar ik ben met het voortschrijden der jaren al wel zo wijs geworden dat mijn schouders en rug een dergelijke last niet meer zo op prijs stellen. Zeker niet als het niet per se hoeft. Dit uitje naar onze Westerburen is per slot van rekening geen foto-expeditie, maar het moet een lekker ontspannen privévakantie worden.

  Maar kán ik wel op vakantie zonder mijn vertrouwde en volprezen EOS-systeem? Een paar rationele vragen zorgen voor de oplossing. Heb ik de allerhoogste pixelkwaliteit nodig? Want waar ga ik de foto’s eigenlijk voor gebruiken en met wie ga ik ze delen? Na een slapeloos nachtje woelen in bed, was het antwoord simpel. Die vlekkeloze kwaliteit is noodzakelijk voor mijn klanten en leuk om zelf op 100% te beleven in Photoshop, maar voor het vakantie-archief en zelfs pagina vullend in het jaarlijkse fotoboek zijn al die perfecte pixels een overkill. Bij vakantiefoto’s draait het toch vooral om (her)beleving. Dus heeft mijn gevoel het van mijn verstand verloren - zoals zo vaak - en blijft mijn EOS in Nederland.

  Dat wil overigens niet zeggen dat ik geen camera meeneem. Sinds een paar maanden ben ik namelijk in het bezit van een PowerShot G7X. Een ‘large sensor’ compactcamera die je ongemerkt een hele dag in je jaszak of handtas kunt hebben. Dat is ook zo met je telefoon, maar die mist veel van de fotofunctionaliteiten en -kwaliteiten van de G7X, zoals:
  • 14-bits RAW
  • optische zoomlens van 24 tot 100mm
  • lichtsterkte f/1.8 - f/2.8
  • 3-stops optische beeldstabilisatie
  • 1-inch sensor met 20 Mp
  • bruikbare ISO tot 1600
  • goede macrofunctie
  • ingebouwd 3-stops ND-filter
  en niet onbelangrijk 1080p video en Wi-Fi (voor remote shooting, gps)

  In theorie kan ik hiermee 90% van de foto’s maken, die ik anders met mijn EOS maak én bereik ik ook 90% van diens kwaliteit. Om dat te testen heb ik in de achtertuin met beide camera’s een landschapje geschoten, een portret gemaakt en een macro opgenomen. Op 100% zie je in Photoshop natuurlijk verschil en bij een portret is de achtergrond minder vervaagd, maar afgedrukt op A5 of op mijn iPad, ziet alleen een geoefend oog kleine verschillen. De resultaten van deze snelle test stellen me daarom ook in praktijk gerust en komende weken hoef ik dus niet meer wakker te liggen over de keuze van mijn vakantiecamera. Pffff.

  Of dat terecht is, laat ik weten bij terugkomst (klik hier). En ook al zouden alle foto’s ‘mislukt’ zijn dan hoeft het vakantieplezier daar niet minder om te zijn, want dat wordt gelukkig niet bepaald door mijn camera ;-)

  Fijne (foto)vakantie.


 • JPEG-RAW Salomonsoordeel geplaatst op woensdag 1 april 2015 10:06:39 door pjcdhaeze
  We zijn allemaal druk met archiveren van onze RAW-foto's. Maar waarom? Met je oude negatieven doe je toch ook niets meer? Een bespiegeling waarom een JPEG-archief zo slecht nog niet is.

 • Cars & Camera's* geplaatst op woensdag 4 maart 2015 18:22:55 door pjcdhaeze
  Komt er ooit een tijd dat je een camera kunt personaliseren, zoals we dat al jaren met auto's doen?

 • Augmented Cloud-photography geplaatst op maandag 2 februari 2015 17:41:06 door pjcdhaeze
  Komt de realiteit van een foto-onderwerp straks uit de cloud of hoef je helemaal niet meer de deur uit voor jouw persoonlijk 'gefotografeerde' zonsondergang?

 • 'Oud & Nieuw' 2015 geplaatst op maandag 22 december 2014 12:22:34 door pjcdhaeze

  Begin december was ik in een fotowinkel op zoek naar een nieuwe statiefkop. Terwijl ik stond te wachten tot een van de medewerkers vrij was, liet ik mijn oog vallen op de inhoud van de vitrines. Je voelt je toch een beetje als een kind in een snoepwinkel. Het viel me daarbij op dat er eigenlijk maar weinig Canon uitgestald stond, terwijl het toch hoogtij voor de feestdagen was. Twee EOS-modellen (van de WinterWensen-actie), drie PowerShots en een paar lenzen, terwijl de overige merken wel ruim vertegenwoordigd waren.

  Voordat mijn verbazing hierover gestalte kon krijgen, sprak een vriendelijke medewerker mij aan en werd mijn aandacht weer in beslag genomen door de keuze van een statiefkop. Aan het eind van het gesprekje merkte ik terloops op dat er maar weinig Canon in zijn winkel stond. Tja, dat vond hij logisch, want elektronische camera’s - zo noemde hij spiegelloze systeemcamera’s - waren het nieuwe fotograferen en Canon heeft daar geen aanbod in. Op mijn volgende vraag wat dan de echte voordelen zijn van dat type camera (lees mijn blog ‘De koning is dood, lang leve de koning’), was zijn antwoord simpel: alles aan elektronische camera is beter én ....... toen kwam het hoge woord eruit...... spiegelreflex is een verouderd systeem. De Engelsen gebruiken het mooie woord ‘jaw dropping’, want mijn mond viel letterlijk open van verbazing en stilzwijgend en compleet verbijsterd verliet ik vervolgens de winkel.

  Een verouderd systeem. Natuurlijk stamt EOS al uit 1986, maar dat wil nog niet zeggen dat het ‘oud’ is. Voor mij wil dat juist zeggen dat het systeem zich al meer dan 25 jaar bewijst. Dat er al miljoenen ongelooflijk mooie foto’s mee gemaakt zijn. Dat lenzen van 10 of 15 jaar oud nog zonder problemen of adapters op een nieuwe camera passen en probleemloos werken. Dat elk knopje en elke menu-optie overdacht is en blindelings te vinden is. Dat nieuwe functies gebaseerd zijn op de behoeftes van de fotograaf en niet zijn opgedrongen door de media of marketing.
  Ook op internet zie je deze ‘verontrustende’ trend. Hosanna over het compacte formaat, maar ze vergeten dat de grootte van het systeem bepaald wordt door de grootte van de lens, dus de sensor en wil je een redelijke beeldkwaliteit, dan moet dit toch minstens mFT of APS-C zijn. Ook al omdat je anders altijd een grote scherptediepte hebt. Tevens worden ze op camera-sites en YouTube blij dat de ontspanknop op een betere plaats zit bij een nieuwe camera of dat je ergens een standaardinstelling snel kunt vinden. Zaken die bij een EOS al jarenlang vanzelfsprekend zijn. Waarom worden de fotomedia enthousiast over ‘oude wijn in nieuwe zakken’? Is het omdat anders niemand hun blaadje meer leest of hun website bezoekt? Is daarom ‘vorm’ belangrijker dan ‘inhoud’. Of wordt er meer verdiend aan reclame en verkoop van spiegelloze systeemcamera’s? Want zoals zo vaak in onze wereld is geld voor veel ontwikkelingen de belangrijkste drijfveer. Ik weet het niet.
  Natuurlijk zijn er aspecten van spiegelloze camera’s en ook bepaalde onderwerpen, waarbij dit nieuwe type camera bepaalde voordelen heeft boven een spiegelreflex, want dé perfecte camera bestaat niet. De twee systemen kunnen mijns inziens prima naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. We zouden dan overigens eerder kiezen voor een ‘large sensor compact’, zoals de PowerShot G7 X, naast een EOS. Met spiegelloos systeem heb je toch weer losse lenzen en past het weer net niet in je jaszak of handtas.

  Bovenstaande persoonlijke bespiegeling is afkomstig van een ‘verouderde’ man (55+). Zo een die geen lange baard (zó jaren 70) laat staan, omdat dat nu plotseling hip is. Die niet achter elke fotomodegril aan holt en tevreden is met wat hij in zijn fototas heeft. Want dat systeem levert hem al vele jaren prachtige foto’s op en laat hem nooit in de steek. Het klinkt allemaal wat sentimenteel, maar bij een thema als ‘Oud en Nieuw’ mag dat rond de jaarwisseling wel. Toch?

  Prettige feestdagen en een gezond 2015. Een jaar dat natuurlijk weer veel mooie foto’s (telefoon, compact, spiegelloos en natuurlijk DSLR) op mag leveren!

  P.S.
  Hoewel ik niet iemand ben van de goede voornemens of voorspellingen, denk ik dat ‘large format’-compact de trend wordt van 2015. Zo’n type camera voegt fotografisch veel meer toe dan een spiegelloos systeem, dat welbeschouwd ‘meer van hetzelfde’ is. Dus hopelijk zien we van Canon dit jaar meer camera’s in het segment van de PowerShot G7 X. Dus hand- én jaszakzaam, ‘grote’ 1-inch sensor, lichtsterke zoomlens (1.8-2.8, 24-100mm) met IS, RAW, touchscreen kantelscherm, Wifi met app, GPS, interne flitser, 1080p 60 fps.


 • Beeldbedrog geplaatst op zondag 5 oktober 2014 07:40:15 door pjcdhaeze
  Hoe ver je gaat in beeldbewerken mag de vrijetijdsfotograaf zelf bepalen. Of zijn er toch grenzen?

 • Droomcamera geplaatst op donderdag 4 september 2014 07:22:35 door pjcdhaeze
  De camerafabrikanten verzinnen de leukste camera's voor ons, maar geen enkele is perfect. Hoe ziet jou ideale camera er uit?

 • Vaarwel 'desktop' geplaatst op dinsdag 26 augustus 2014 07:25:41 door pjcdhaeze
  Hebben we over twee jaar nog wel een desktopcomputer op ons bureau staan?

 • TV of YT? geplaatst op maandag 30 juni 2014 12:46:19 door pjcdhaeze
  Komt EOSzine straks op TV of toch beter op YouTube?

 • Geen paas-ei geplaatst op woensdag 16 april 2014 11:22:02 door pjcdhaeze
  Waarom is er geen leuk TV-programma over fotografie op de Nederlandse televisie?

 • De koning is dood, lang leve de koning geplaatst op donderdag 20 februari 2014 07:43:13 door pjcdhaeze
  De levensduur van goede producten wordt drastisch bekort door onze verafgoding voor alle wat nieuw is, ongeacht de kwaliteit daarvan.

 • Vijftig tinten rood geplaatst op woensdag 29 januari 2014 08:56:09 door pjcdhaeze
  Realistische kleuren. Is dat haalbaar? Wat speelt daar allemaal een rol bij? Hoe ga je daar als fotograaf mee om?

 • De beste (camera) wensen voor 2014 geplaatst op donderdag 2 januari 2014 09:48:26 door pjcdhaeze
  Hebben we als fotografen anno 2014 eigenlijk nog wel iets te wensen over? Wat mis jij in je fotografie?

 • Ajax - Feyenoord...... geplaatst op woensdag 20 november 2013 08:03:02 door pjcdhaeze
  Gezellig op feestjes discussiëren over 'non-issues', zoals Ajax-Feyenoord, maar ook over wat de beste camera is. Tijd om op dat laatste punt de 'strijdbijl' te begraven.

 • Die goede oude tijd? geplaatst op zondag 13 oktober 2013 09:41:34 door pjcdhaeze
  Soms laat ons geheugen het verleden rooskleuriger zien dan dat het in werkelijkheid was. Analoge fotografie is toch minder 'cool' dan dat ik me het herinner, hoewel de Canon Epoca 135 een prima camera was én is.

 • ‘Up to the past....’ geplaatst op maandag 19 augustus 2013 08:39:56 door pjcdhaeze
  Foto's met een Instagram-sausje en camera's met een retro-design. Waarom willen we toch vooruit naar het verleden oftewel'Up to the past'.

 • Gelukkig hebben we de foto’s nog geplaatst op maandag 10 juni 2013 12:41:21 door pjcdhaeze
  'Gelukkig hebben we de foto's nog'. We doen er altijd een beetje lacherig over, maar als het de herinnering aan een dierbare betreft, dan ben je ECHT blij dat je al die jaren foto's gemaakt én gearchiveerd hebt!

 • Verstoppertje geplaatst op woensdag 29 mei 2013 06:54:28 door pjcdhaeze
  Laat jij je foto's zien of speel je er onbewust ook verstoppertje mee? SHOW YOUR PICTURES!

 • Realistische virtuele realiteit geplaatst op woensdag 17 april 2013 11:30:25 door pjcdhaeze
  Een bespiegeling over de rol van de spiegel in het dagelijkse leven én in de fotografie.

 • Lens 'in the spotlight' geplaatst op dinsdag 2 april 2013 11:10:54 door pjcdhaeze
  We zijn steeds op zoek naar de beste camera, maar zouden we niet veel meer aandacht moeten geven aan de kwaliteit van de lens, want die is tenslottee 'beeldbepalend'.

 • Zoomen is lopen geplaatst op vrijdag 22 februari 2013 08:31:50 door pjcdhaeze
  De fotograaf van de 21ste eeuw is opgegroeid met zoomlenzen. Maar wat gebeurt er met je fotografie als je een lens met een vast brandpunt op je camera zet?

 • Zwitsers zakmes v2.0 geplaatst op donderdag 24 januari 2013 12:13:33 door pjcdhaeze
  Een smartphone en tablet hebben veel apparaten overbodig gemaakt en zijn het nieuwe 'Zwitserse zakmes'. Weet jij nog leuke toepassingen?

 • EF-lenzen mark II | The next generation geplaatst op vrijdag 11 januari 2013 15:24:00 door Pieter Dhaeze
  Slechts enkelen van onze lezers zullen in de gelukkige omstandigheid zijn om te (kunnen) (gaan) werken met Canon’s vastbrandpunt telelenzen van de tweede generatie: de EF 300mm 2.8L IS II USM, EF 400mm 2.8L IS II USM, EF 500mm 4L IS II USM en EF 600mm 4L IS II USM. Onze mening in deze blog.

 • Huisfotograaf geplaatst op vrijdag 1 april 2011 11:32:00 door pjcdhaeze
  Veel EOSziners zullen door familie en vrienden officieus benoemd zijn tot 'familiefotograaf' bij feestjes, uitstapjes en andere gelegenheden. Hier een verslagje van een doop.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.